Več

  REPETOVA REPA O KUČANOVEM MEZINCU

  Goran Arh, arhitekt
  Goran Arh, arhitekt
  V šole sem hodil v Novi Gorici, tudi večino življenja sem preživel tu. Sem sin očeta Gorenjca, Bohinjca, če sem natančen, in matere iz srbske družine. Rojen sem v Mostarju (Bosna in Hercegovina); moja mama mi je pojasnila, da takrat v tem novo nastajajočem mestu ni bilo dovolj hrane, ne bolnišnice, če bi se kaj zapletlo, medtem ko je njen rojstni kraj (Mostar) bilo staro mesto, z ogromnim kmečkim zaledjem, dovolj hrane in dobro organiziranim zdravstvom. Zato je šla tja rodit, kjer so ji njeni ljudje lahko pomagali. Potem se je vrnila v Gorico (vedno smo govorili Gorico, nikoli nismo rekli Novo Gorico!). Sem torej otrok juga in severa. Vzhoda in zahoda. Tu ob meji je komunizem mejil na kapitalizem, življenje je potekalo z vsemi napetostmi, pa tudi potenciali novo nastajajočega, obmejnega mesta, ki jih je okolje ponujalo. In ponujalo jih je dosti! Pa vzelo je tudi dosti. Po gimnaziji sem odšel v Ljubljano študirat, tako kot večina mojih sošolcev. Študiral sem arhitekturo in potem 30 let delal v poklicu. Nekaj časa v firmah, večinoma pa kot svobodnjak.

   

  Dedek je posadil repico in zrasla je velika, prekrasna repa!
  Hotel jo je izruvati, vlekel je in vlekel repo iz zemlje – pa je ni mogel izvleči. Poklical je na pomoč še babico, babica je prijela dedka, dedek je prijel za repo, babica je vlekla dedka, dedek repo … oba sta vlekla in vlekla … (preskočim Prvo in Drugo svetovno vojno in grem kar direktno na osamosvojitveno leta 1991!) v glavnem, da ne bom predolg, na koncu muca pokliče na pomoč še miško. Miška je prijela muco, muca je prijela psička, psiček vnučko, vnučka babico, babica dedka, dedek repo, vlekli so in vlekli … a je vsi skupaj niso mogli izvleči!

  Miška je še enkrat poskusila, tokrat z vso močjo (da je pri tem dobila revica kilo) … pa nič!

  Potem je Repe napisal knjigo o tem, kako je mimo prišel milan kučan, in sam brez vsake pomoči izvlekel veliko repo. To je bilo še pred osamosvojitvijo.

  Osamosvojitev je pa kučan izpeljal z mezincem leve roke! Kar bo vse lepo opisal in pojasnil Repe v svoji novi knjigi.

  - Advertisement -

   

  Naslovna FOTO, vir: https://unsplash.com/photos/a-skull-is-sitting-on-the-ground-in-the-dirt-YSW-IjbWLLI

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  ON, KI RAZDVAJA …

  JEZDECI APOKALIPSE

  POPIS KUR

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Sorodne objave

  3 KOMENTARJI

  1. Ejga, veliko veselje mi delač, g.arh Arh !
   Dnevi so lepšejši z Vama obema, tud Mojco mislim, ki nam daje plac za pisanje.
   Ta Tvoja Repa v rokah veleizdajalskega Berkmandelca iz župnije Trnovo je sila povedna.Morda se bom lotil kake predelave, ko me neha bolet (moja) desna noga.
   Prima, me kej si se spomnu pa na Repeta. A zato ker tko lepo obrača režimsko spopane žnabaste ustnice de je sam sebi ušeč? Ok, ni slabo. Ampak-kje sploh je, že dolgo je od njegovega zadnjega odmevnega nastopanja, tko je glih nekok poniknu k’t de ga je uoda odnesla, pr’bliž’n tko k’t oni
   domoljubek, kok se reče po francozarsko? Patriot ! Orkamalora.
   Ja! Patriot in ponosni Primorec , ultra čuteči slovenski kremeniti bik plemenjak, nastrojen proti vsemu italijansko-fašističnemu, vse kar je ugonabljalo kleni primorski slovenski rod po Notranjski, po Krasu, po Istri, po Obali – kar že to je vse do Sredipulja in Barkovelj, po Goriški, po Reziji, po Kanalski dolini, po Benečiji, po Sv.Višarjih, po vsej fantastični dolini Soče, po Krnskemin Kaninskem gorovju, po Matajurju in po Sv. Gori, posebej po Solkanu-slovenskem Aušvicu Crvena Zvijezda, pa po Idrskem in Cerkljanskem in po Postojnskem – vse pišem z veliko začetnico, da se lepše bere, ker je tako slovensko !? Ja, poniknu je in par let je tiho veliki Slovenec-tako pravijo iz njegovega tropa…sam Joško Pierazzi.
   Giuseppe Pirjevec. Fifty – Fifty. Komunista ali pa črnega fašista zmešaš, da se lažje priklanja, da lažje krivi gumijasto hrbtenico, da se konfigurira, prilagaja, ne samo po barvi kot to zna vsaka kameleonka
   ampak on uporabi vse kar ga na zunaj označuje, ja plus govorica, seveda, internacionalna, spet prilagojena in izmaličena, da je čim bolj vodena, da potem razlaga samo tisto kar on ni rekel, da je rekel, kajti, če bi bil rekel bobu bob, bi se ne mogel niti zlagati. Skušanje samega hudiča ga nikoli ne
   utrudi, ker niti sam hudič ni tako gumijasto zloben, da bi zdržal v tekmi z internacional brozgo skorumpiranega komunista in črnega fašista, bivšega sociajlista, ki je ob slabem vremenu celo zavil v cerkev poslušat kaj se tam menijo….v vsej tej brozgi slovenceljanstva se je izgubil tudi Cankarjev Ivan, ki je potem, ko so ga mučeniško pobili Švabićevi Srbijanci, ki imajo zdaj svoj častni spomenik IĆ sredi Ljubljane, srečal Boga Očeta, ki se je tudi obračal proč od tega prelestno lepega sveta pod Šmorno goro.
   Torej, zaključujem pametovanje in ne znam naprej.
   Ja, jebenti, pa mi je vžgalo ! Causescu je imel srečo, da ga je zrešetala njegova lastna Udba, a veš kućanova Securitate pa je bil tako, malo napol, malo tja, na vse strani in je pri tem ostalo. Pot v samostojno odvisnost od režima milana kućana je bila tlakovana s samimi disidenti, ki so bili, eni so še zdaj, fifty-fifty. Spomni se Bučarja, Spomenke, Peterleta in nj.orglic, ki svirajo enkrat za te drugič za druge, pa de jih ne naštevam, saj so se sami zapisal na veliki Pranger. Nimam pojma, de se je taka kapaciteta kot je Pučnik bil in se je pustil tako grdo nadrajsati. Arh, a ti je kej jasno. Mani ni niti malo.
   Vodenje vlade je prepustil Peterletu, ker se je zgobcala nad njim ena žautava lažnivka, prefarbanka in istambulska kanjarka, tega Pučniku en tak tip k’t s’m jest, ne odpustim nikoli- ne kapiram in fertik.
   Pa de je šu blebetat, kozu kronani, ja točno , Pučnik ! Blebetalo! “Ja, veste, pri nas pa nje jemo Velikonočne šunke…” Kozu kronani. Brez zavor to povem in napišem…
   Pol se pa g.arh.Arh čudijo, zakuga je kućanov milan spulu tisto debelo repo kar spotoma pri belem dnevu brez napora z lahkoto kar z enim samim mezincem !
   Moj dragi čuječni g.Arh, to tko je. Pučnik je bil kapsel, je bil strahotna žrtev broz-kardelj-kućanovega
   komunizma, neizmerno delaven in plodovit Slovenec, absolutno ga občuzdujem vendar pa je tragibanalnost njegovega zvrtinčenega nastopanja v ključnih trenutkih nekam sfrlela , ne vem, nisem, da bi pametoval. Nobenma IQ in nobena tragiizkušnja mu ni tiste usodne moment pomagala, da bi sprevidel strupene kanalje okoli sebe. Na vem, ne sodim, ne vem v katero področje spada nadaljna raziskava slovenske Tragedije. Čusteva inteligenca. Svarjenje. Zločin, Kazen, Kesanje, Prošnje za odpuščanje, za javno odpuščanje. Plačevanje za grehe slovenskih rdečih Kajnov skozi štiri generacije, nimam čistega pojma o pojmu – Čarovniški vajenec – Grozdi vseh Vesolji za 13, 8 Mrd let nazaj ? – kaj je po novem tam, kjer bi bil moral biti Veliki pok, pa ga nenadoma ni, ker je J.Webb tam odkril in poslikal vsaj 60 izgotovljenih galaksij – Božji delec-Higginsov Bozon je dokazan na 9 ničel natančno, ampak, Mojca in g.Arh , verjamem, da bomo prej dobili odgovor na izzive xe Velikega poka, kot se lahko na slovenskem da pogovarjati o spravi , ker še o kućanovi repi nismo prišli niti na začetek.
   Zdej pa dost, me glava peče. Bog ve, če bo uni očalar Repe tole prebral in se bo lotil nove knjige ?
   Ne upa si. Možina jim je spodsekal preveč korenin. Ene same nista zinila, ne Repe in ne Pierazzi.

  2. + for the post
   _________________
   [URL=https://sportsbd.fun/3173.html]অনলাইন ক্যাসিনো|টাকার জন্য ক্যাসিনো [/URL]

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj