Več

  LINDAVA NEZAKONITO DEPORTIRAL JUŠIĆ Z ZLORABO OBLASTI

   

  »Dokler me zaradi mojega strokovnega, zakonitega in načelnega dela menjajo levi in desni, vem, da kot policist ravnam prav. In tako bi ravnal spet in spet in spet,« je 23. oktobra 2023 poudaril pred preiskovalno komisijo Državnega zbora. Kriminalist mag. Boštjan Lindav, ki je svojčas preiskoval najhujše oblike organiziranega kriminala, nikoli se ni znašel v disciplinskem postopku, v 31 letih svoje policijske delovne dobe ni niti enkrat bil v bolniškem staležu, na vrhuncu svoje blesteče policijske kariere pa se je na najvišjem položaju Policije odločno uprl nedopustnim, kriminalnim oblastnim pritiskom in zlorabam. S hrbtenico in z resnico.

   

   

  - Advertisement -

  »Ob moji zadnji premestitvi v Policiji sem kot višji policijski svetnik v vodstvu Generalne policijske uprave končal v samski sobi Policijske postaje Škofja Loka. Vodstvo Policije se je v kasnejših medijskih odzivih skrivalo za “uslužbencu prijazno” odločitvijo vodstva, vendar je bil to zgolj všečen odgovor. Bistvo te selitve je bila socialna izolacija iz okolja, kjer sem zadnjih osem let delal in imel profesionalno socialno sredino. Moja “pisarna” je postala klasična samska soba, s posteljo, sanitarijami in z majhno pisalno mizo. Prvi teden po moji namestitvi tam sta me službeno obiskala namestnik generalnega direktorja policije in vodja službe generalnega direktorja in oba sta bila zgrožena, obljubljala sta, da bosta to izpostavila takratnemu vršilcu dolžnosti, vendar iz tega ni bilo – razen obilice praznega govorjenja – nič.«  to je izpoved bivšega prvega moža slovenske Policije, mag. Boštjana Lindava, s katero je te dni pisno odgovoril na moje novinarsko vprašanje. Opisano eliminacijo in razčlovečenje je preživljal od sredine marca 2023 do sredine februarja 2024. V Sloveniji, članici Evropske unije – v slovenski Policiji. Ob tem bi morali tuliti rdeči alarmi, a … kriči ledena tišina. Vpletena (nedotakljiva) klika Policije pa z glavo v pesku.

   

  »Poznamo režime, kjer so ljudje, ki opozarjajo na zlorabe oblasti, označeni za veleizdajalce in padajo skozi okna bolnišnic ali pa jih mečejo čez ramo,« je mag. Boštjan Lindav pomenljivo, morda celo samoobrambno, povedal za Dnevnik Televizije Slovenija 20. marca 2024.

  Vir: Dnevnik, TV Slovenija; https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/175031621?s=tv

   

  Kriminalist mag. Boštjan Lindav danes simbolizira in predstavlja vse tisto, kar se v svobodni demokratični pravni državi, ki z ustavo ščiti človekove pravice in temeljne svoboščine, nikoli nikomur ne bi smelo zgoditi – niti vrhunskemu strokovnjaku niti šampionsko usposobljenemu kriminalistu z izjemnimi referencami. Vse tisto, kar se v Policiji svobodne demokratične pravne države nikoli ne bi smelo zgoditi nikomur – nobenemu policistu niti nikomur drugemu. Vse tisto, česar noben policist v Policiji svobodne demokratične pravne države nikoli ne bi smel okusiti, (za)čutiti, doživeti, prenašati, prestajati, (pre)trpeti – niti spoznati. Spoznati, da je njegova policijsko-karierna likvidacija naklepno začrtana s silnicami politične moči, okrepljena z najnizkotnejšimi ponižanji, razžalitvami, razčlovečenji, kot mat v treh šahovskih potezah pa naj bi se končala z absolutnim uničenjem njegove časti in njegove policijske kariere na njenem vrhuncu, v katero je od svoje kadetske mladosti vložil in zanjo žrtvoval vse, kar je mogel, pri tem pa bi morda utegnilo na nitki viseti celo njegovo življenje. Spoznati, da se je sistem, za katerega je živel in se žrtvoval desetletja, Policija, z vzgonskim vetrom gnile politike z njenimi policijskimi postreščki podlo, zločesto obrnil proti njemu, z vso silo. Takrat ko in zato ker je med drugim ali na samem vrhuncu v Državnem zboru Republike Slovenije pod prisego 23. oktobra 2023 v uradnem pričanju kot priča suvereno razgalil nedopustne politične in politikantske pritiske na Policijo, tudi z imeni in priimki; takrat ko in zato ker je 6. decembra 2022 med drugim kot v. d. generalnega direktorja policije to pošteno in glasno napisal v svojem tozadevnem »Poročilu /…/«, kar je storil v nasprotju s totalitarnimi pričakovanji Sončnega kralja ali predsednika vlade Roberta Goloba, ki je to poročilo od njega zahteval nezakonito.  

  Na mag. Boštjanu Lindavu se bodo precedenčno lomila silno pomembna slovenska kopja in tehtali najšibkejši členi verig – vse od sodnih, inšpekcijskih, tožilskih, policijskih, človeških in še kakšnih. Policist, kriminalist, ki dosega najvišje strokovne, profesionalne standarde in reference, na neki točki pa se je v samem vrhu policijske hierarhije brezkompromisno uprl nedopustnim, nezakonitim izsiljevalskim (oblastnim) vplivom in pritiskom nanj in na Policijo ter spregovoril na glas – pred vso državo, pred najširšo slovensko javnostjo, v slovenskem parlamentu. In razgalil … nedotakljive, botre v senci in še koga. A potem … ga nihče ni zaščitil, ko so se ga razgaljeni nedotakljivi povračilno lotili z vsemi silami in strupenimi močmi, tudi najnizkotnejšimi, in ga zarotniško odpisali. Šikaniranja, mobing, ponižanja, diskreditacije, degradacije, teptanje osebnega dostojanstva, latentno psihično nasilje, diskriminacija, medijsko masakriranje … dolgo je vse to prenašal kot žrtev, in jekleno upal.

  V nevzdržni situaciji je mag. Boštjan Lindav izbral umik, ne predaje – odprl je zlato padalo, kot se je izrazil sam, februarja 2024; tudi zato, ker je skrben oče študentke in dveh gimnazijcev. 

  »Doživel sem toliko poniževanja in razočaranj … je nekaj ljudi, ki sem jim pomagal, pa so mi obrnili hrbet. 23. februarja lani sem bil premeščen na PP Škofja Loka. Na prste ene roke lahko preštejem tiste, ki me zdaj pokličejo – kakšnih pet klicev na mesec,« mi je mag. Boštjan Lindav presunljivo povedal v telefonskem pogovoru 28. februarja 2024, ko sem ga novinarsko vprašala, ali bi se še kdaj vrnil v policijo. Kaj vse hudega, grenkega, ponižujočega, bolečega mora v slovenski policiji doživeti kriminalist njegovega kova, da tankočutno izpove zgoraj citirane besede? Nezaslišano za neko (uradno) svobodno demokratično pravno državo – Slovenijo.   

   

  Mag. Boštjan Lindav kot direktor Uprave kriminalistične policije na tiskovni konferenci na GPU; vir: https://www.24ur.com/video/iz-24ur-bostjan-lindav-se-bo-upokojil_63191976.html

    

  Osvojil je vrhove – v svoji 34-letni policijski karieri. Izjema je le en sam policijski vrh, najvišji. Višji kriminalistični svetnik. Direktor Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Slovenije. Višji policijski svetnik. Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije, dvakrat vladno imenovan na ta položaj. Izredno rad ima hribe, gore, zimo, je o sebi povedal v nekem intervjuju.  

   

   

  “Gre za visoko profesionalno usposobljenega delavca policije, ki je bil iz čistih političnih razlogov, in kot smo slišali od nekdanjega generalnega direktorja policije, po navodilu iz Gregorčičeve umaknjen z delovnega mesta. Verjamem, da bo v svoji nadaljnji karierni poti s svojim delom najbolje odgovoril na neupravičene očitke, ki jih je bil deležen v zadnjih dveh letih. Trdno verjamem, da bo Boštjan Lindav odličen generalni direktor policije,« je po poročanju Večera 4. junija 2022 na tiskovni konferenci pred palačo DSU v Ljubljani, kjer ima sedež del Ministrstva za notranje zadeve/Policija, poudarila mag. Tatjana Bobnar, magistra pravnih znanosti, nekdaj predana kriminalistka in generalna direktorica policije, ki jo je dan prej Golobova vlada (s figo v žepu) imenovala za ministrico za notranje zadeve, mag. Boštjana Lindava pa za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije. 

  Generalni direktor policije – to je tisti edini karierni vrh, ki ga mag. Boštjan Lindav ni osvojil, ker ga ni smel osvojiti. To je maščevalno zapovedal Sončni kralj, uradno znan po imenu Robert Golob, sicer katastrofalen predsednik vlade Republike Slovenije s precej masla na glavi, ki je svojo blefersko blaznost takoj ob svojem ustoličenju obogatil celo s kupljeno dolgonogo priležnico, nekoč menda kurbo za elito (tudi) v Monaku.

   

   

  »On je rojen policist. To je njegova ljubezen. Resen, delaven, strokovnjak za področje policije. Takega sodelavca si lahko samo želiš,« je o mag. Boštjanu Lindavu med drugim skrajno spoštljivo povedal Vlado Maksimovič, ko sem ga 22. marca 2024 poklicala po telefonu. »V mojih očeh sta oba, Lindav in Bobnarjeva, profesionalca. Strokovnjaka, oba predana policiji. In tako sta se tudi obnašala. Vse naloge sta opravila v roku, profesionalno, zavzeto. Oba sta živela za policijo. To so resni ljudje, odgovorni. Škoda mi je obeh,« je s preudarno besedo razlagal Vlado Maksimovič, višji kriminalistični inšpektor specialist in dolgoletni vodja oddelka za splošno kriminaliteto Policijske uprave Maribor, ki se je leta 2012 bil prisiljen upokojiti zaradi ZUJF-a, leta 2020 pa se je zaposlil v kabinetu ministra za notranje zadeve na delovnem mestu sekretarja in prevzel vodenje Delovne skupine Vlade Republike Slovenije za pripravo predlogov za učinkovitejše varovanje državne meje, preprečevanje ilegalnih migracij in boju proti tihotapljenju ljudi, ki jo je 8. septembra 2020 ustanovila Vlada RS. Njena člana sta bila tudi mag. Boštjan Lindav, takoj ob nastopu Janševe vlade politično razrešen kot direktor Uprave kriminalistične policije GPU, ki ga je Vlado Maksimovič določil za internega vodjo predstavnikov policije znotraj navedene delovne skupine, in mag. Tatjana Bobnar, takoj ob nastopu Janševe vlade politično razrešena kot generalna direktorica policije.

   

  Vlado Maksimovič, upokojeni višji kriminalistični inšpektor specialist in dolgoletni vodja oddelka za splošno kriminaliteto PU Maribor; vir: BKTVkanal, https://www.youtube.com/watch?v=8NKyA1rs2Xk

   

  https://www.24ur.com/novice/slovenija/vladni-obracun-z-usluzbenci-policije.html

   

  »Kar je vlada Janeza Janše leta 2020 začela delati v policiji, vlada Roberta Goloba samo še nadaljuje,«​ je mag. Boštjan Lindav med drugim poudaril pred preiskovalno komisijo Državnega zbora 23. oktobra 2023.

   

    

  Vlada Janeza Janše je takoj po prevzemu oblasti aprila leta 2020 mag. Boštjana Lindava odžagala s položaja direktorja Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, čeprav je pod njegovim vodstvom Uprava kriminalistične policije GPU dosegla izjemne rezultate.

  Prvi smrtni greh mag. Boštjana Lindava je bil ta, da je predtem podprl takratno generalno direktorico policije mag. Tatjano Bobnar, ko je ob nenapovedanem obisku članov KNOVS-a 18. februarja 2020 neomajno zavrnila zahtevo poslanca SDS Žana Mahniča kot predsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS), da bi KNOVS-u razkrila podatke o tem, kateri kriminalisti preiskujejo financiranje nekaterih medijev, domnevno povezanih s SDS. Njen, takrat izrečen, stavek postaja legendaren: »Policija ni in ne bo podaljšana roka politike.« V duhu tega klenega načela se je tam čez dve leti na najvišjem položaju Policije nedopustnim pritiskom politike, zlorabam in zavržnim zahtevam Sončnega kralja ali dr. Roberta Goloba kot predsednika vlade upiral in neomajno uprl mag. Boštjan Lindav, usodno. 

   

  »Le redko v tej državi se na čelu pomembnih institucij znajde kdo, ki je za to usposobljen ali pa vsaj ni popolnoma nesposoben. Izvaja se strog nadzor in imamo številčno osebje, specializirano, da prepreči, da bi se zgodile kompetentne odločitve. Kompetentnost in slovensko podnebje sta brezpogojno nezdružljiva. Da je izkušen policist prišel do vodstva policije, pa čeprav le za nekaj mesecev, je bila nenačrtna napaka, ki so jo bistri umi, ki odrejajo naše usode, pohiteli popraviti, saj je vendar na voljo nešteto prijateljčkov, s katerimi lahko zapolnijo to mesto. Problem naše države je, da se najbolj naduti in nenadarjeni po volitvah lepijo na zmagovalce ter napredujejo kot privrženci in dvorljivci oblasti, saj s svojim talentom ne morejo. Politika pogosto postane zatočišče povprečnih in propadlih iskalcev zanesljivih državnih služb. V njej lahko uspevajo, dobijo moč, s katero se bahajo, predvsem pa se maščujejo vsem, ki so s svojim delom in darom dosegli, česar se sami niso mogli niti dotakniti, obenem pa imajo, obdani s svetniškim in požrtvovalnim sijem, polna usta besed, kako vse počnejo za dobro domovine,« je v svojem odprtem pismu, posvečenem mag. Boštjanu Lindavu, ki ga je 27. februarja 2024 časopis Dnevnik objavil v “Pismih bralcev”, med drugim zapisal upokojen kriminalist Jakob Demšar, nekoč tudi direktor Policijske uprave Kranj in policijski šef mag. Boštjana Lindava. »Odlični nemški pisatelj H. H. Kirst je že pred desetletji predvidel situacije, v katerih se znajdejo nekompatibilni policijski šefi, tako kot BL. Njegov kriminalistični komisar Tantau je dejal: “Za koga dela dober uradnik? Za svoje predstojnike! Tudi jaz sem uradnik. In sicer za odstranjevanje blata. Pometam ceste pravičnosti, toda nikomur nisem suženj.” BL ne želi biti nikomur suženj, zato odhaja /…/«

   

  Jakob Demšar, upokojen kriminalist, med drugim nekoč direktor PU Kranj in predsednik Društva kriminalistov Slovenije; vir: X

   

  Odgovori mag. Boštjana Lindava na moja novinarska vprašanja razgalijo sprevrženost, podlost, revanšizem Golobovih policijskih oprod in postreščkov na najvišjih stolih Generalne policijske uprave:

  Kakšen službeni delovni prostor so vam za vaše delo višjega policijskega svetnika, zaposlenega na Generalni policijski upravi, lani dodelili na Policijski postaji Škofja Loka, ko vas je nov v. d. generalnega direktorja policije Senad Jusić, takoj zatem ko je 23. februarja lani Golobova vlada vas politično razrešila kot v. d. generalnega direktorja policije, “namestil” oziroma premestil v matično policijsko upravo, kjer ste pristali na PP Škofja Loka? V kakšnih razmerah in delovnih pogojih ste delali tam? 

  »Ob moji zadnji premestitvi v Policiji sem kot višji policijski svetnik v vodstvu Generalne policijske uprave končal v samski sobi Policijske postaje Škofja Loka. Vodstvo Policije se je v kasnejših medijskih odzivih skrivalo za “uslužbencu prijazno” odločitvijo vodstva, vendar je bil to zgolj všečen odgovor. Bistvo te selitve je bila socialna izolacija iz okolja, kjer sem zadnjih osem let delal in imel profesionalno socialno sredino. Moja “pisarna” je postala klasična samska soba, s posteljo, sanitarijami in majhno pisalno mizo. Prvi teden po moji namestitvi tam sta me službeno obiskala namestnik generalnega direktorja policije in vodja službe generalnega direktorja in oba sta bila zgrožena, obljubljala sta, da bosta to izpostavila takratnemu vršilcu dolžnosti, vendar iz tega ni bilo – razen obilice praznega govorjenja – nič. No, kasneje so poslali tudi uslužbenca Službe za varstvo pri delu, ki je opravil vse potrebne meritve in ugotovil, da je prostor primeren za delo. Na drugi strani pa sem imel priložnost pobliže spoznati zelo prijeten, delaven in pošten kolektiv Policijske postaje Škofja Loka, ki mi je ves čas stal ob strani – za to sem jim neizmerno hvaležen.« 

   

  V kakšnih razmerah ste delali v prostorih Policijske akademije v Tacnu, potem ko vas je kot policijskega svetnika, zaposlenega na Generalni policijski upravi, leta 2020 tja “namestil” oziroma premestil Andrej Jurič, takoj ko je bil imenovan za v. d. generalnega direktorja policije? Kakšna je bila vaša pisarna tam? 

  »V Tacnu sem dobil “pisarno” v tretjem internatu, šlo je za sobo 302 – ki je bila, zanimivo, tudi soba, v katero sem prišel leta 1986, na prvi dan šolanja v Kadetski šoli za miličnike. To je klasična internatska soba, v kateri smo v času šolanja bivali štirje kadeti, v nekem drugem času pa je postala moja pisarna, v kateri sem bil sam. Bila je bistveno bolj prostorna kot samska soba na PP Škofja Loka, imel sem lasten balkon in tri velike mize. V sami vsebini dela pa ni bilo nobene razlike – vsi tisti, ki so mi bili nadrejeni, tako takrat v Tacnu kot zadnje leto v Škofji Loki, niso imeli prav veliko idej, kaj naj bi delal – njihova domišljija je bila zelo omejena. Obakrat so se igrali z idejami o boljši preiskanosti vlomov, članstvu v kakšni delovni skupini – drugače pa so bili najbolj veseli, če so imeli čim manj stikov z menoj.«  

   

  Ali je tam v Tacnu še kdo drug, zaposlen na Generalni policijski upravi, takrat – ko je leta 2020 oblast prevzela vlada Janeza Janše – nenadoma dobil “namestitev” in so ga iz pisarne na GPU v Ljubljani premestili v prostore Policijske akademije v Tacnu, pri čemer je še vedno bil zaposlen na GPU? 

  »V tistem obdobju so bili iz vodstva Generalne policijske uprave v Tacnu tudi bivša generalna direktorica Tatjana Bobnar, bivši generalni direktor Janko Goršek, bivši vodja Službe generalnega direktorja policije Robert Ferenc, pa bivši direktor PU Koper Igor Ciperle (zdaj sta oba namestnika GDP), pa bivši namestnik GDP Tomaž Pečjak in kratkotrajni direktor NPU Uroš Lepoša (ki je sedaj vodja SGDP). Vodstvo Policije se je takrat odločilo in je v isto nadstropje namestilo tudi dva uradnika Sektorja za notranje preiskave in integriteto, ki sta imela pooblastilo za podpisovanje potnih nalogov. No, takrat je bil v Tacnu tudi Darko Muženič, pa David Antolovič in nekaj preiskovalcev NPU, ki so bili imenovani v delovno skupino.«  

   

  Zakaj ste na nenavadno zahtevo PV Roberta Goloba, 5. decembra 2022 poslano vam po E-pošti na dva službena naslova, napisali in takoj naslednji dan izdali zahtevano “Poročilo /…/”? Ali niste v tem prepoznali nedopustnega pritiska predsednika vlade Goloba na vas kot v. d. generalnega direktorja policije in nezakonite zahteve, ki je predsedniku vlade zakon ne dovoljuje? 

  »V tistem obdobju so se dogajale bistveno hujše zahteve in pritiski, o čemer sem pričal tudi pred parlamentarno preiskovalno komisijo. Takrat je bilo že bolj kot ne jasno, da me vlada Roberta Goloba nima nikakršnega namena imenovati za generalnega direktorja policije, zato sem sestavil navedeno poročilo, s čimer je nastal uradni dokument, ki ga ni mogoče skriti, uničiti ali zanikati njegovega obstoja. Pa so se kljub temu že kmalu za tem, mislim, da nekaj dni po mojem poročilu, pojavile manipulacije, ko je predsednik vlade pred kamerami kazal samo moje druge poročilo, prvega pa ni niti omenil. Mislim, da je navedeno poročilo zelo pomemben dokument, ki ga skušajo tudi z neobjektivno parlamentarno preiskavo prikazati kot neverodostojnega, zato da bi prikrili zlorabe oblasti.«  

   

   

  Pred preiskovalno komisijo Državnega zbora 23. oktobra 2023 je ob (pristranskem) vprašanju poslanca SD Damijana Zrima »Kakšne so razlike med pritiski političnimi na delo Policije v času vlade Janeza Janše in domnevnim pritiskom vlade Roberta Goloba?« mag. Boštjan Lindav med drugim razkril, da med pritiski Janševe vlade in Golobove vlade na Policijo ni nobenih razlik. Takole je odgovoril na zgoraj citirano vprašanje: »Nobenih. Nobenih! S tem, da so eni to naredili po vojaško: “tup!” Ta drugi pa naredijo tako, da veliko, pa lepo govorijo, delajo pa isto.«  

   

   

  Res so tako naredili, celo kar z ustno odredbo (!) – eni po vojaško »tup« v Tacen, drugi leporečno maščevalno z deportacijo na območje matične policijske uprave z razčlovečenim pristankom na Policijski postaji Škofja Loka. Eni in drugi so v vsem svojem revanšističnem zanosu vse to storili nezakonito, Golobovi več kot očitno maščevalno, naklepno.    

  »Kar se tiče moje “namestitve” v Tacen in v Škofjo Loko, pa o tem ne obstajajo nobene listine,« mi je med drugim 7. marca 2024 pisno odgovoril mag. Boštjan Lindav, kar je zatem potrdil tudi v telefonskem pogovoru.

  Njegov tretji smrtni greh je bilo iskreno, odločno pričanje pred preiskovalno komisijo Državnega zbora 23. oktobra 2023, ko je suvereno razkrinkal nedopustne pritiske vladajoče politične klike in izsiljevalske napade političnih operativcev na Policijo in nanj kot v. d. generalnega direktorja policije, tudi izsiljevalsko grožnjo Darka Muženiča, novega starega direktorja NPU.    

   

   

  In kaj je bil njegov drugi smrtni greh? Izčrpno »Poročilo na podlagi 13. člena ZoDPOL«, datirano s 6. 12. 2022, ki ga je mag. Boštjan Lindav kot v. d. generalnega direktorja policije napisal na izrecno zahtevo predsednika vlade dr. Roberta Goloba, ko je le-ta dan prej, 5. decembra 2022, v svojem oblastnem slogu to svojo nezakonito zahtevo preko svojega kabineta kar elektronsko poslal na E-naslov Generalne policijske uprave in na službeni E-naslov v. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjana Lindava. Sončni kralj ali PV Robert Golob po zakonu – niti po zakonu o vladi RS niti po zakonu o organiziranosti in delu v policiji (ZODPol) – ni imel pravice od v. d. generalnega direktorja policije zahtevati nikakršnega poročila niti nikakršnih odgovorov. To je v resnici bil surov, v celofan zavit, nezakonit pritisk PV Roberta Goloba osebno na Policijo in naravnost na mag. Boštjana Lindava kot v. d. generalnega direktorja policije, ki se je tega zavedal, kar kaže njegova utemeljitev v uvodu v “Poročilo /…/”: 

   

    

  V vsej svoji profesionalni skrbnosti in vestnosti je mag. Boštjan Lindav kot v. d. generalnega direktorja policije storil to, kar bi bilo morda bolje, da ne bi, to, česar mu po zakonu ni bilo treba storiti – napisal je »Poročilo /…/«, politično zahtevano nezakonito, s strani samega predsednika vlade dr. Roberta Goloba. Mogoče je takrat to bila politična past, kar je pojasnil v najinem intervjuju: »V tistem obdobju so se dogajale bistveno hujše zahteve in pritiski, o čemer sem pričal tudi pred parlamentarno preiskovalno komisijo. Takrat je bilo že bolj kot ne jasno, da me vlada Roberta Goloba nima nikakršnega namena imenovati za generalnega direktorja policije, zato sem sestavil navedeno poročilo, s čimer je nastal uradni dokument, ki ga ni mogoče skriti, uničiti ali zanikati njegovega obstoja

   

  Vir: Policija, https://www.policija.si/images/stories/NovinarskoSredisce/SporocilaZaJavnost/2022/12_december/08_porocilo_vd_gdp/ZODPOl.pdf

   

  Mag. Boštjana Lindava je s položaja direktorja Uprave kriminalistične policije GPU aprila 2020, takoj ob nastopu vlade Janeza Janše odstranil njen izbranec mag. Anton Travner kot v. d. generalnega direktorja policije – in ga iz višjega kriminalističnega svetnika degradiral v višjega policijskega svetnika. To je v resnici bil politični ultimat mag. Antonu Travnerju ali vnaprejšnji pogoj za politično postavitev mag. Travnerja na mesto v. d. generalnega direktorja policije, ki se je zatem prelevil v položaj generalnega direktorja policije, kar je uslužbenki GPU zaupno priznal kar sam. 

  Ali je mag. Anton Travner kot v. d. generalnega direktorja policije sploh imel pravno, zakonsko podlago, da je po političnem naročilu nekrivdno ekspresno razrešil mag. Boštjana Lindava kot direktorja Uprave kriminalistične policije GPU, ali je to storil nezakonito, je vprašanje zase. Kako neetičen, pokvarjen moraš biti kot policist in človek, da kot policist s pozicije moči izvajaš takšne naklepne eksekucije med svojimi policijskimi kolegi, tudi.     

   

  Mag. Anton Travner, prvi v. d. generalnega direktorja policije in zatem generalni direktor policije pod Janševo vlado leta 2020; vir: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/104463-za-generalnega-direktorja-policije-imenovan-mag-anton-travner

   

  Ko je mag. Anton Travner odstopil kot generalni direktor policije, je mag. Andrej Jurič kot nov v. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjana Lindava kar z ustno odredbo zabrisal v Tacen – v internat, kjer je njegova »pisarna« postala njegova nekdanja kadetska internatska soba, le da brez treh njegovih kadetskih sošolcev iz davnih 80-ih let, še vedno pa so tam bile tri pisalne mize. Sramotno policijsko ponižanje bivšega direktorja Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, ki so mu predtem na političnih krilih odvzeli tudi naziv višji kriminalistični svetnik.

   

  Mag. Andrej Jurič (DESNO) med prevzemanjem poslov od mag. Jožeta Senice (levo, z očali), namestnika odstopljenega generalnega direktorja policije mag. Antona Travnerja, 1. julija 2020, ko ga je vlada Janeza Janše imenovala za v. d. generalnega direktorja policije; vir: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/104793-z-danasnjim-dnem-vodenje-policije-kot-vrsilec-dolznosti-prevzema-andrej-juric-2

   

  Enako – kar ustno – je mag. Boštjana Lindava marca 2023 s položaja vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Golobov »svobodnjaški« klan z Generalne policijske uprave nezakonito katapultiral na lokalno Policijsko postajo Škofja Loka, pri čemer ni mogoče prezreti maščevalnega prizvoka, naklepa.

   

  Ena in druga premestitev – v Tacen in na lokalno PP Škofja Loka -, ki ji(ma) na Ministrstvu za notranje zadeve in na Generalni policijski upravi všečno rečejo »namestitev«, sta nezakoniti in pomenita grobo kršitev 67. člena zakona o organiziranosti in delu v policiji, kar je 14. marca 2024 za spletni medij DOSJE pravno potrdil in utemeljil prof. dr. Rajko Pirnat, redni profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani in predstojnik katedre za upravno pravo – izsek iz njegovega tozadevnega strokovnega komentarja:  

  »Zakon o organiziranosti in delu v policiji sicer v 67. členu dopušča začasno premestitev policista na drugo delovno mesto oziroma napoti na delo drugje, vendar le, če je to potrebno zaradi nemotenega opravljanja nalog policije ali policijskih podpornih dejavnosti. O tem mora najmanj sedem dni prej biti policistu izdana pisna odločba, v kateri mora biti jasno navedeno, zakaj bo s premestitvijo oziroma napotitvijo zagotovljeno nemoteno opravljanje nalog policije ali policijskih podpornih dejavnosti. Kot razumem iz vaših navedb, se to ni zgodilo, zato so te premestitve bile izvedene nezakonito. Tu pa menim, da gre za politično motivirano nezakonito ravnanje.«

   

  Prof. dr. Rajko Pirnat, redni profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani in predstojnik katedre za upravno pravo; vir: https://www.planetgv.si/zlati-kamen/rajko-pirnat-2/

   

  67. člen zakona o organiziranosti in delu v policiji določa: 

  »(1)Zaradi nemotenega opravljanja nalog policije ali policijskih podpornih dejavnosti lahko generalni direktor policije začasno premesti uslužbenca policije na drugo delovno mesto ali ga napoti na delo na določeno območje ali področje dela, vendar najdlje za šest mesecev z možnostjo enkratnega podaljšanja za največ šest mesecev. 

  (2)Zaradi nemotenega opravljanja nalog policije ali policijskih podpornih dejavnosti lahko direktor policijske uprave začasno napoti uslužbenca policije z ene na drugo območno policijsko postajo oziroma notranjo organizacijsko enoto na območju policijske uprave, vendar najdlje za šest mesecev z možnostjo enkratnega podaljšanja za največ šest mesecev. 

  (3)Odločba o začasni premestitvi oziroma napotitvi mora biti uslužbencu policije vročena najmanj sedem dni pred nastopom dela. Odločba je dokončna. /…/«

   

  Če je posredi naklep – in je bila nezakonita »namestitev« ali premestitev mag. Boštjana Lindava, ki je še vedno bil zaposlen v vodstvu Generalne policijske uprave, marca 2023 v samsko sobo Policijske postaje Škofja Loka in leta 2020 v sobo nekdanjega kadetskega oziroma dijaškega internata Policijske akademije v Tacnu naklepna -, je na dlani utemeljeni sum storitve kaznivega dejanja, pregonljivega (tudi) po uradni dolžnosti. To je 15. marca 2024 za spletni medij DOSJE na podlagi predmetnih dejstev kazenskopravno (pisno) pojasnil in komentiral doc. dr. Blaž Kovačič Mlinar, odvetnik in specialist za kazensko pravo:    

  “V kolikor je bila premestitev res izpeljana nezakonito (v kar pa se kot kazenski pravnik ne morem kvalificirano spuščati), potem bi lahko govorili o kaznivem dejanju zlorabe uradnega položaja, če je bila ta premestitev izvedena tako, da je bila oškodovanemu povzročena škoda (1. odstavek 257. člena KZ-1). Ta pa je lahko premoženjska ali nepremoženjska. Mora pa biti takšno ravnanje v vsakem primeru naklepno, torej zgolj malomarnost ne zadostuje.” 

   

  Definicija naklepa po Kazenskem zakoniku ali KZ-1 (25. člen):

  (1) Kaznivo dejanje je storjeno z naklepom, če se je storilec zavedal svojega dejanja in ga je hotel storiti (direktni naklep), ali če se je zavedal, da lahko stori dejanje, pa je v to privolil (eventualni naklep).

   

  Odvetnik doc. dr. Blaž Kovačič Mlinar, specialist za kazensko pravo; vir: https://kovacic-mlinar.si/odvetniki/

   

  Za tozadevno strokovno in osebno mnenje sem zaprosila tudi Zorana Šariča, dolgoletnega kriminalista Policijske uprave Maribor, ki se je novembra 2021 upokojil, leta 2018 pa po resničnih dogodkih napisal in izdal knjižno uspešnico »Županov boj«, politični triler, v katerem med drugim razgalja in dokaže nezakonita početja slovenske policije in državnega tožilstva. 25. marca 2024 sem prejela njegov pisni komentar:

  »Kot nekdanjemu, sedaj upokojenemu kriminalistu mi je dobro poznano delovanje policijskega sistema, med ostalim tudi postopki glede premestitev ali odpovedi policijskih uradnih oseb, tako na lastno željo kot zaradi potreb službe. Tak postopek ne more biti izveden brez pisne odločbe/odredbe, v kateri je jasno predstavljen čas, kraj premestitve ter obrazložitev namena in vzroka, hkrati pa vse morebitne posledice, ki bi sledile. Informacije, da je bil nekdanji V. D. GDP Boštjan Lindav v vsaj dveh primerih premeščen na druga, nižja delovna mesta, brez kakršnekoli spremne dokumentacije (odredbe), me preseneča in poteze odgovornih smatram kot nezakonite. Dejstvo, da se mu je to v drugem primeru zgodilo v času aktualne vlade, neposredno po zaslišanju v Državnem zboru, na zaslišanju parlamentarne komisije, ko je bil iz V. D. GDP degradiran v policijskega svetnika in premeščen v »samsko sobico« na PP Škofja Loka, brez kakršnekoli spremljajoče dokumentacije, nakazuje na popolno nesistematizirano, politično in nezakonito početje odgovornih na MNZ. Poznan mi je primer poigravanja s premestitvami in predčasnimi odločbami na PU Maribor, ko bi naj bila kriminalistu, kandidatu za poligrafista, že vnaprej izdana odločba, še preden je opravil vsa potrebna usposabljanja za poligrafista, ki pa jih v nadaljevanju ni opravil in novega delovnega mesta ni mogel zasesti. Nova, precej ugodnejša odločba pa je ostala in mu je niso mogli odvzeti. Kolikor mi je znano, jim je celo zagrozil s tožbo v nasprotnem primeru, zato pa so mu dodelili delovno mesto pomočnika vodje mariborske kriminalistične policije. Gre za primer nezakonitega in nestrokovnega poigravanja z odločbami, nikakor pa si ne predstavljam premestitev ali odpovedi delovnega razmerja brez zakonite odločbe. Če se je to Boštjanu Lindavu res dogajalo, potem je več kot očitno, da za našo varnost skrbijo nesposobne vodstvene policijske strukture, s primesmi politične diktature

   

  Kriminalist Zoran Šarič (desno) in levo ob njem Jakob Demšar, upokojen kriminalist, nekoč visok policijski funkcionar, ki v rokah drži Šaričevo uspešnico “Županov boj”, ob srečanju septembra 2019; vir: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10216078582730700&set=t.1033645790&type=3

   

  Sočutnega obžalovanja pa je vredna odločitev prof. dr. Mateja Avblja, rednega in izrednega profesorja za evropsko pravo, ki se med drugim strokovno posveča človekovim pravicam, da za moj pričujoč članek ne bo podal strokovnega komentarja. To njegovo odločitev sem prejela v nedeljo 17. marca 2024 zjutraj – potem ko sem mu na podlagi najinega predhodnega telefonskega dogovora na njegov osebni E-naslov, ki mi ga je v ta namen povedal, 16. marca 2024 z orisom dogajanja poslala dve kratki listini, povezani z mag. Boštjanom Lindavom. Zdelo se mu ni vredno ali si le svojih čistih rok ni hotel mazati s to policijsko-politično svinjarijo? V izkaz njegovo (diplomatsko) nedeljsko opravičilo, no, sporočilo:

   

  Prof. dr. Matej Avbelj; vir: https://avbelj.eu/

   

  Naklep kaže ali izkazuje (tudi) odgovor Senada Jušića kot v. d. generalnega direktorja policije, s katerim je 15. marca 2023 ob 16.21 po E-pošti odgovoril na utemeljen predlog mag. Boštjana Lindava, poslan mu istega dne dopoldne ob 11.40, pri čemer kot tisti hip (politično) najvišje pozicioniran policist v državi svojega predhodnika in policijskega kolega mag. Boštjana Lindava celo neetično vika, s čimer vzvišeno potolče kolegialno tikanja mag. Boštjana Lindava, kar je specialen prezir in cinizem s pozicije moči:    

  »Zavedajoč se prostorske problematike na Litostrojski 54, smo v vodstvu policije iskali rešitve, ki bi v prvi vrsti imele pozitiven vpliv na zaposlene in bi pripomogle, k večjemu zadovoljstvu zaposlenih v okviru izvajanja pričakovanih obveznosti iz naslova delovnih procesov. V tej zvezi vas obveščam, da je vaša pobuda sprejeta na znanje in v kolikor bo prišlo do sprostitev pisarn na Litostrojski cesti, vas bom o tem obvestil, da se dogovoriva o možnih rešitvah.«   

  Da, s temi alarmantnimi črevastimi izmišljotinami je vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić snobovsko pohodil argumentiran predlog mag. Boštjana Lindava, ki ga je prosil za (pre)selitev v prazno pisarno številka 075 v 5. nadstropju na tej isti Litostrojski 54, mag. Boštjana Lindava prezirljivo šikaniral in zaničljivo (raz)žalil, hkrati pa dokazal svojo zaskrbljujočo nesposobnost (ali pokvarjenost). Kot vrhovni šef slovenske policije torej ni (bil) sposoben v ogromni palači DSU na Litostrojski cesti 54 v Ljubljani, katere uradna skupna neto površina je 35.399,86 kvadratnih metrov, ob čemer ima 355 zunanjih parkirnih mest – Ministrstvo za notranje zadeve RS ima tu v najemu 15.088,27 kvadratnih metrov poslovnih površin in 369 parkirnih prostorov (zunanjih in notranjih) –, najti pisarne ali delovnega prostora za predhodnega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije, višjega policijskega svetnika mag. Boštjana Lindava, zaposlenega v vodstvu Generalne policijske uprave?! Ali natančneje: je tako neetičen in pokvarjen (policist), da je nezakonito in naklepno mag. Boštjanu Lindavu odrekel pravico do delavnega prostora na njegovem uradnem delavnem mestu, na sedežu državnega organa, kjer je redno zaposlen že dolga leta, na GPU. V imenu kvazi pozitivnega vpliva na zaposlenega/mag. Lindava in kvazi večjega zadovoljstva zaposlenega/mag. Lindava, kar sta dve zagnojeni črvivi laži, ga je kar ustno nezakonito zalučal v samsko sobico s posteljo, pisalno mizo in z omaro tam daleč na Policijski postaji Škofja Loka, kjer je mag. Boštjan Lindav davno nekoč začel svojo policijsko pot, star 18 let. Temu bi bilo moč reči tudi sadizem prosto po Jušiću.

  Tako je mag. Senad Jušić kar sam dokazal, da ne sodi na položaj vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije, ki mu očitno ni dorasel, kaj šele na nadvse odgovoren piedestal generalnega direktorja policije s polnim mandatom, za katerega zakonskih pogojev sploh ne izpolnjuje, kar je Golobova vlada s polno paro ignorirala in ga mimo zakona z globokimi pričakovanji ustoličila na ta najvišji, najodgovornejši policijski položaj v Sloveniji. Aparatčik(a) brez morale, etike, integritete, strokovnih referenc in zakonskih pogojev, ki se v policijski uniformi tudi na kodeks policijske etike podela, v velikanski palači s 35.399,86 kvadratnimi metri skupnih neto površin pa ni sposoben najti ali priskrbeti niti ene same prazne pisarne niti enega samega delovnega prostora za višjega policijskega svetnika s priimkom Lindav, zaposlenega v vodstvu Generalne policijske uprave. In on da je sposoben voditi celotno slovensko Policijo, ki je megalomanski aparat?!

  Za ilustracijo: tale (prezirljiva) poved v. d. generalnega direktorja policije mag. Senada Jušića iz odgovora mag. Boštjanu Lindavu je na ravni male šole, kjer otroci silno radi barvajo pobarvanke: »V tej zvezi vas obveščam, da je vaša pobuda sprejeta na znanje in v kolikor bo prišlo do sprostitev pisarn na Litostrojski cesti, vas bom o tem obvestil, da se dogovoriva o možnih rešitvah.« Če bi se torej čez kakšnih pet let v palači na Litostrojski 54 vendarle končno slučajno sprostila kakšna pisarna, zahvaljujoč kakšni smrti koga, bi mag. Jušić(u) iz bele Ljubljane o tem obvestil pokončnega klenega Gorenjca mag. Boštjana Lindava, da bi se z njim dogovarjal – pozor – »o možnih rešitvah« (prazne pisarne)! No, to je dokaz, da se vodstveno ni zastonj prebil le do stola pomočnika komandirja in na stol pomočnika vodje sektorja, mag. Senad Jušić – preden ga je v svoj povzpetniški politični teater vtaknil Sončni kralj ali PV Robert Golob.

     

  E-sporočilo, s katerim je v. d. generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić 15. 3. 2023 ob 16.21 odgovoril na E-sporočilo mag. Boštjana Lindava, poslano mu ob 11.40 dopoldne tega dne.

   

  Na te zaničljivo-porogljive laži in puhle fraze še svežega v. d. generalnega direktorja policije Senada Jušića, ki so neprecenljiv dokaz marsičesa, je mag. Boštjan Lindav čez 23 minut, ob 16.44, odpisal jedrnato in zgovorno v angleščini: »No comment!« /Prevod: »Brez komentarja!«/

  S tem je mag. Boštjan Lindav med drugim povedal, da je dojel bistvo – ki ga je predtem izpostavil v finalu svojega predloga, 15. marca 2023 ob 11.40 elektronsko poslanega v. d. generalnega direktorja policije Senadu Jušiću in kopijo njegovima namestnikoma, Igorju Ciperletu in Urošu Lepoši: »Menim, da je ta rešitev racionalnejša, razen če za mojo fizično preselitev na PU Kranj obstajajo kakšni drugi razlogi.«

  Obstajali so »kakšni drugi razlogi«, seveda, in motivi. Osupljivo nizkotni, nezakoniti, nedopustni – tako hudi, da jih niti na papir niso mogli ali upali napisati. Fizična eliminacija motečega elementa/mag. Boštjana Lindava z Generalne policijske uprave in iz palače DSU na Litostrojski cesti 54 v Ljubljani se je zgodila nezakonito kar z ustno odredbo!  

   

  “No comment!” – odgovor mag. Boštjana Lindava (levo zgoraj) na E-odgovor mag. Senada Jusića, ki je pod sporočilom s citiranim stavkom.

         

  E-sporočilo mag. Boštjan Lindava z naslovom »Selitev v novo pisarno – predlog«, ki ga je 15. marca 2023 ob 11.40 poslal novemu vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Senadu Jušiću in njegovima namestnikoma, Igorju Ciperletu in Urošu Lepoši, je dragocen dokument, ki razkriva, da najvišja policijska inštanca v državi, Generalna policijska uprava, svojega eminentnega strokovnjaka, ki ga »je vodstvo Policije določilo za koordinatorja priprave policijskega dela Resolucije o preprečevanju in zatiranju kriminalitete za naslednje petletno obdobje, ki je izredno multidisciplinaren projekt, saj zahteva usklajevanje dela več NOE GPU (UKP, UUP, SGDP) in tudi koordiniranje z DPDVN MNZ in drugimi deležniki pri pripravi navedenega dokumenta«, kot je v pričujočem predlogu pojasnil mag. Boštjan Lindav, celo v absolutnem nasprotju s to odgovorno zadolžitvijo mag. Boštjana Lindava, za katero ga je pooblastilo vodstvo Policije, nedopustno fizično odstranjuje iz Generalne policijske uprave in iz palače na Litostrojski cesti 54 v Ljubljani, kjer je njegovo delovno mesto – že osem let -, njegova profesionalna sredina in vse, kar zahteva koordinacija priprave policijskega dela navedene Resolucije. Namesto da bi mu v prostrani palači na Litostrojski 54 vodstvo GPU omogočilo najboljše delovne pogoje s prostrano sodobno pisarno, ki jih tam ne manjka, so ga vpleteni policijsko-politikantski akterji kot kaznovanega sužnja nezakonito odvrgli v drugo regijo – na lokalno Policijsko postajo Škofja Loka – v skromno policijsko samsko sobo, ki sploh ni pisarna, kjer višji policijski svetnik iz vodstva Generalne policijske uprave po ustni odredbi nima kaj iskati. To je sramoten precedenčni mobing, čigar rdeča nit je skrajno ponižanje, degradacija, diskreditacija, šikaniranje, razčlovečenje mag. Boštjana Lindava, nad čimer bi se policije drugih držav Evropske unije zgražale, če bi za to izvedele. In to je še en izkaz ali dokaz naklepa, za katerim tiči mag. Senad Jušić kot takratni v. d. generalnega direktorja policije s svojimi policijsko-političnimi operativci. Utemeljeni sum storitve kaznivega dejanja, ne le enega, je jasen.          

   

  E-sporočilo z naslovom “Selitev v novo pisarno – predlog”, ki ga je 15. 3. 2023 ob 11.40 mag. Boštjan Lindav poslal v. d. generalnega direktorja policije Senadu Jusiću in kopijo njegovima namestnikoma.

   

  Na dlani je dejstvo, da je mag. Senad Jušić kot v. d. generalnega direktorja policije med drugim spletkarsko lagal – tudi glede apokaliptične prostorske stiske na Litostrojski 54, medtem ko mu je mag. Boštjan Lindav zase predlagal eno od praznih pisarn v tej isti palači na Litostrojski 54, točno in natančno eno prazno pisarno: pisarno številka 075 v 5. nadstropju. Laganja si uradno niti najnižji policist ne sme privoščiti, nikoli in nikakor.     

   

  Palača DSU na Litostrojski cesti 54 v Ljubljani, kjer je med drugim sedež GPU, v njej pa v. d. generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić lani ni zmogel najti prostega delavnega kotička ali pisarne za mag. Boštjana Lindava; vir: http://www.dsu.si/sl-si/nalozbe-v-nepremicnine-in-upravljanje/nepremicninski-portfelj

      

   

  »Odnosi med nami temeljijo na medsebojnem spoštovanju, vzajemni in solidarni pomoči, kolegialnosti, strpnosti, iskrenosti, medsebojnem zaupanju in dostojanstvu, dobronamerni kritiki ter dobri komunikaciji. Takim odnosom so tuji pojavi lažne solidarnosti, poniževanja, podcenjevanja in zapostavljanja,« pravi 9. člen Kodeksa policijske etike. V 7. členu pa: »Naše profesionalno ravnanje ne sme biti odvisno od političnega prepričanja in svetovnega nazora.« In v 4. členu: »Pri svojem delu smo načelni, dosledni, odločni, vztrajni, pravični, strokovni, pri stiku z ljudmi, državnimi organi, nevladnimi organizacijami in drugimi ustanovami pa vljudni in korektniSplošni določbi Kodeksa policijske etike sta v prvih dveh členih: 

  “1. člen: Kodeks policijske etike izraža voljo in željo vseh nas slovenskih policistov po zakonitem, strokovnem, pravičnem, vljudnem in korektnem delu ter človeškem ravnanju. 

  2. člen: Policisti zagotavljamo varovanje in spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Pri zakonitem poseganju vanje spoštujemo človekovo osebnost in dostojanstvo. Človekovo osebnost in dostojanstvo smo dolžni varovati tudi s preprečevanjem kakršnega koli nasilja, nečloveškega ravnanja in drugih dejanj, ki so ponižujoča do ljudi. Svoje poslanstvo opravljamo z avtoriteto argumenta in ne z argumentom moči.” 

  Tudi vse te zapovedi, ki so ključna policijska etična načela, je mag. Senad Jušić kot v. d. generalnega direktorja policije zlorabil in kršil – v mračnem obračunu z mag. Boštjanom Lindavom.   

   

  Mag. Senad Jušić kot v. d. generalnega direktorja policije med nagovorom na svečanosti ob Dnevu policije 27. junija 2023; vir: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=664155382414100&set=pb.100064589326628.-2207520000&type=3

   

  Da bi izkazano laganje v. d. generalnega direktorja policije Senada Jušića osvetlila tudi s točnimi prostorskimi številkami, sem poskušala novinarsko pridobiti podatke o tem, koliko pisarn in koliko kvadratnih metrov neto površin v palači DSU na Litostrojski 54 v Ljubljani, kjer je sedež Generalne policijske uprave, ima v najemu Ministrstvo za notranje zadeve/Policija. 29. marca sem to novinarsko poizvedbo po E-pošti poslala Družbi za svetovanje in upravljanje, d. o. o., ki je 100-odstotna lastnica te palače DSU na Litostrojski 54 v Ljubljani. Na moje veliko presenečenje sem bila z njene strani deležna prijaznega mešanja megle, ignorance zakona o medijih in odgovornega mrka – Družba za svetovanje in upravljanje, d. o. o., katere ustanoviteljica je Republika Slovenija, ni odgovorila na nobeno moje novinarsko vprašanje, vse roke po zakonu o medijih je poteptala. Zakon o medijih, ki neizogibno velja tudi za DSU, d. o. o., je strikten:

  (4)Organ mora po prejemu vprašanja, če je vprašanje pisno in če bo organ odgovor zavrnil ali delno zavrnil, o tem pisno obvestiti medij do konca naslednjega delovnega dne od prejema vprašanja.”

  (6)Organi morajo medijem poslati odgovor na vprašanje najpozneje v sedmih delovnih dnevih od prejema vprašanja v pisni obliki.” 

   

  Nezakonito si je Družba za svetovanje in upravljanje, d. o. o., drznila mojo dotično novinarsko poizvedbo, namenjeno in naslovljeno izrecno nanjo, samovoljno poslati Ministrstvu za notranje zadeve, o čemer me je 2. aprila po E-pošti obvestila namestnica vodje njene pravne službe, Špela Šifrer, univ. dipl. prav. – ki mi je hkrati položila na srce: »lahko pričakujete odgovor z njihove strani.«

  Tudi na posledično novinarsko vprašanje »/…/ na kakšni pravni podlagi ste moje novinarsko vprašanje, elektronsko vam poslano 29. marca, “posredovali MNZ, ki je” vaš “pogodbeni partner”, kot me obveščate?«, s katerim sem 4. aprila odgovorila na obvestilo namestnice vodje pravne službe Špele Šifrer, nisem prejela odgovora. Namesto odgovora mi je namestnica vodje pravne službe naslednji dan poslala romantično sporočilce, češ da so (oni kot lastnik nepremičnine!): »v dobri veri, da boste dobili popolne informacije, vprašanja, na katera ste želeli odgovor, naslovili na najemnika /…/«. Gospa je z največjo lahkoto prosto po svoji domišljiji v to zamesila še svarilo o faktorju tajnosti ali državne skrivnosti, kot da smo sredi Putinove Rusije, in pogumno zatrdila, da »gre za prostore, ki jih najema MNZ in policija in za katere velja višja stopnja zaupnost.« Namestnica vodje pravne službe državne Družbe za svetovanje in upravljanje, d. o. o., torej slovensko novinarko posvari, da za podatke o tem, koliko »kvadratnih metrov – in koliko od tega je pisarn, delovnih prostorov – ima v palači na Litostrojski 54 v najemu MNZ/Policija in koliko parkirnih prostorov«, v Republiki Sloveniji velja »višja stopnja zaupnosti«! Ta izmišljena skovanka »višja stopnja zaupnosti« v resnici sploh ne obstaja, predmetne novinarsko zaprošene podatke pa imajo državljani Slovenije pravico izvedeti. A, namestnica vodje pravne službe DSU in univerzitetna diplomirana pravnica k temu primakne še eno, enako domišljijsko obarvano svarilo: »Vsled navedenemu in v izogib morebitnemu neupravičenemu razkritju informacij, ki so varovane zaradi specifik najemnika, smo vprašanja naslovili na njih.«

  Podatki v številkah, ki odgovarjajo na moje izhodiščno/zgornje novinarsko vprašanje in se dotikajo zgolj števila najetih pisarn, najete neto površine v ogromni palači DSU in števila najetih parkirnih mest, so – prosto po namestnici pravne službe državne DSU – »varovani zaradi specifik najemnika«?! Nevaren odgovor sredi svobodne demokratične pravne države Slovenije, ki ne premore niti kančka pravne podlage. Najeti kvadratni metri Ministrstva za notranje zadeve, Generalne policijske uprave ali Policije na naslovu Litostrojska cesta 54 v Ljubljani so torej državna tajna! Iz tega izhaja da so tudi količine toaletnega papirja, ki ga navedeni državni organi na navedenem naslovu nabavijo z davkoplačevalskim denarjem, varovane informacije, za katere »velja višja stopnja zaupnosti«. Ob teh neumnostih, s katerimi DSU perfidno zažuga novinarki, ta isti državni DSU ob vsem enormnem premoženju in nepremičninskem parku ne premore niti toliko hrbteničnih vretenc, da bi kot 100-odstotni lastnik palače DSU na Litostrojski 54 odgovoril na preprosto novinarsko vprašanje, ki išče številčne podatke.

  In, ja, z mojo novinarsko poizvedbo se je ubadala pravna služba DSU, ne služba za odnose z javnostmi, ki je temu namenjena in sem ji po E-pošti 4. aprila poslala pričujočo novinarsko poizvedbo, na njen E-naslov: info@dsu.si Ker pričujoča korespondenca izkazuje in dokazuje zgoraj navedena dejstva, ima javnost pravico seznaniti se s tako pomembnim novinarskim dokazom:

   

   

  Včeraj 10. aprila 2024 sem prejela, kar sem iskala – podatke o (poslovnih) površinah, ki jih na naslovu Litostrojska cesta 54 v Ljubljani, torej v palači DSU, najema Ministrstvo za notranje zadeve RS, ki mi je te podatke tudi poslalo: 

  »Na Litostrojski 54 v Ljubljani najemamo 15.088,27 m2 poslovnih površin (od tega upravni del MNZ 5.737,65 m2, Policija 9.350,62 m2) ter 212 zunanjih in 157 notranjih parkirnih mest

   

   

  Mag. Boštjan Lindav je poosebljena načelnost. Pokončnost. Odločnost. Zvest sebi in plemenitemu poslanstvu policista. V sredo 28. februarja 2024 sem se po spletu okoliščin zapletla v telefonski intervju z njim – izsek iz njega: 

  Zakaj vas po vašem mnenju niso hoteli imenovati za generalnega direktorja policije? 

  »PV Golob je ministrici Bobnar rekel, da me ne bo potrdil, zato naj me sploh ne predlaga za generalnega direktorja policije.«   

  Javno ste povedali, da zdajšnji generalni direktor policije Senad Jušić ne izpolnjuje zakonskih pogojev za imenovanje v generalnega direktorja policije. Ali bi to nekoliko pojasnili? 

  »Tega ne bi želel komentirati. S svojim odvetnikom sem tozadevno sprožil upravni spor pred sodiščem – ker trdim, da formalnih pogojev za zasedanje tega delovnega mesta Senad Jušić nima.«  

  Kaj je bilo za vas osebo tam od usodnega pričanja pred parlamentarno komisijo oktobra lani največje ponižanje?  

  »To, da določeni mediji blizu vlade neprestano delajo iz mene kriminalca in “vedo” več o meni, kot vem jaz sam. To je zelo žalostno, ponižujoče, obsojajoče.« 

  Ali boste tožili te medije? 

  »Naredil bom vse za zaščito svojih pravic. Skupaj s svojim odvetnikom Gregorjem Verbajsom, ki mi predano stoji ob strani.«

   

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

   

  Kdo (vse) je odgovoren, kazensko in odškodninsko, za nezakonito »namestitev« ali fizično premestitev mag. Boštjana Lindava kot višjega policijskega svetnika, zaposlenega v vodstvu Generalne policijske uprave, marca 2023 na Policijsko postajo Škofja Loka, ki je v resnici bila naklepna fizična odstranitev politično razrešenega v. d. generalnega direktorja policije z Generalne policijske uprave in iz palače na Litostrojski cesti 54 v Ljubljani? Na prvi pogled mag. Senad Jušić, ki je s pozicije moči ta zavržen obračun kar ustno nezakonito odredil kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije – 8. septembra 2023 ga je Golobova vlada, katere politični miljenec je, nagradila z imenovanjem za generalnega direktorja policije s polnim mandatom, čeprav ne izpolnjuje zakonskih pogojev za ta najvišji in najodgovornejši položaj v Policiji. Vrhunsko kvalificiranega mag. Boštjana Lindava z vsemi zakonsko zahtevanimi delovnimi izkušnjami in strokovnimi referencami, ki je bil na tozadevnem drugem javnem razpisu edini kandidat ob mag. Senadu Jušiću, je Golobova klika maščevalno odvrgla ter na najvišji položaj Generalne policijske uprave, torej na čelo slovenske policije, inštalirala svojega privrženca, ki zakonskih pogojev za ta podvig sploh ne premore: mag. Senada Jušića. Zavoljo tega je mag. Boštjan Lindav lani na Upravnem sodišču RS sprožil upravni spor, o katerem pa sodišče še ni razsodilo in še ni izdalo sodbe, kot mi je na novinarsko vprašanje 29. marca 2024 pisno odgovorila predsednica Upravnega sodišča RS Jasna Šegan (v manj kot treh urah od prejema moje novinarske poizvedbe): »Pozdravljeni, o tožbi, ki jo omenjate v vašem vprašanju Upravno sodišče RS še ni odločilo. Zadeva je fazi izmenjave pripravljalnih vlog med strankami.«

   

      

  V prihodnjih dneh bo na podlagi pričujočega članka in mojih novinarsko pridobljenih dokazov zoper generalnega direktorja policije mag. Senada Jušića vložena kazenska ovadba, pripravljena strokovno. Oškodovanec: mag. Boštjan Lindav.      

  – SE NADALJUJE –

   

  Policijska postaja Škofja Loka, kamor je bil marca 2023 mag. Boštjan Lindav maščevalno nezakonito “umaknjen” z Generalne policijske uprave v Ljubljani, kot zaposlen v vodstvu GPU; vir: https://www.policija.si/o-slovenski-policiji/organiziranost/policijske-uprave/pu-kranj/policijske-enote-pu-kr

   

  Naslovna FOTO: mag. Boštjan Lindav kot v. d. generalnega direktorja policije med pozdravnim nagovorom na svečanosti ob Dnevu policije 27. junija 2022 na Kongresnem trgu v Ljubljani; vir: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/114260-letosnji-dan-policije-obelezili-s-koncertom-v-centru-prestolnice

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  ON, KI RAZDVAJA …

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  JEZDECI APOKALIPSE

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Sorodne objave

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj