Več

  16. MAJ OB 21.OO, TRG REPUBLIKE: “NAŠI POBITI NE SMEJO OSTATI POZABLJENI”

   

  “Spoštovane Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani!

  Kakor želite Vi dostojno pokopati svoj drage, podprite tudi pokop naših rojakov, ki čakajo na človeško sočutje in pravico do groba in terjajo, da državni organi izpolnijo svojo državniško dolžnost.

  S spoštovanjem, Janez Juhant”

  – ta plemenit apel je prof. dr. Janez Juhant, teolog in filozof, elektronsko razposlal pred dnevi.

  - Advertisement -

   

  Vir: prof. dr. Janez Juhant

   

  Naši pobiti ne smejo ostati pozabljeni. Ne smemo zapustiti svojih pokojnih: preveč so pomembni tudi za našo prihodnost. In kot pravijo modri ljudje – prave revolucije so ustvarjalne, ne uničevalne. Prave revolucije so dolge in tihe, kot kvas, zaradi katerega vzhaja testo sveta.” – te pretresljive besede so izsek iz povabila na Slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja, ki bo jutri v četrtek 16. maja 2024 ob 21. uri na Trgu republike v Ljubljani. Pod njim so podpisani Nova zaveza, Prebudimo Slovenijo, Vseposvojitev, Združeni pod lipo sprave.

  To je hkrati tih upor človečnosti proti barbarski potezi vlade dr. Roberta Goloba, ki je nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, za kar je predhodna vlada pod vodstvom PV Janeza Janše razglasila 17. maj, lani sramotno ukinila, le dan pred njim: 16. maja 2023.

   

   

  Vir: https://unsplash.com/photos/lit-candle-in-hand-j3R9C-Xqe1w

   

  Izvorno Vabilo v celoti: 

  Spoštovane/i 

  Vabilo na slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja 

  V četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, vas vabimo na slovesnost na Trgu republike v Ljubljani.  

  Dogodek se bo začel z zvonjenjem cerkvenih zvonov po vsej Sloveniji, v spomin in v opomin na žrtve revolucije.  

  Spomin na pobite bomo obudili z molitvijo, z branjem njihovih imen, s prižiganjem sveč, s cvetjem z njihovih domačih travnikov, položenim pod farne križe, z umetniško besedo in glasbo. 

  Osrednji govornik bo dr. Mitja Ferenc, spregovorili bodo Vlasta Doležal Rus, dr. Matija Ogrin, Alexander Jerman, dr. Helena Jaklitsch in Jože Kurinčič, prisluhnili bomo pesniku Tonetu Kuntnerju, Pavletu Ravnohribu, Mateji Subotičanec, Jožetu Bartolju, dr. Janezu Juhantu in Romani Bider, nastopili bodo glasbeniki Marta Močnik, Lucas Osterc Somoza, Fran Matić in oktet Deseti brat. 

  Naši pobiti ne smejo ostati pozabljeni. Ne smemo zapustiti svojih pokojnih: preveč so pomembni tudi za našo prihodnost. In kot pravijo modri ljudje – prave revolucije so ustvarjalne, ne uničevalne. Prave revolucije so dolge in tihe, kot kvas, zaradi katerega vzhaja testo sveta. 

  Lepo vabljeni! 

  Nova Slovenska zaveza

  Prebudimo Slovenijo

  Vse posvojitev

  Združeni ob lipi sprave 

   

   

   

  Naslovna FOTO: vir: https://unsplash.com/photos/tilt-shift-lens-photography-of-tealight-candle-BLZqzDZ02lI

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  ON, KI RAZDVAJA …

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  JEZDECI APOKALIPSE

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Sorodne objave

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj