Več

  KAOS NA DRUŽINSKIH ODDELKIH SLOVENSKIH SODIŠČ

   

   

  Spoštovana mag. Lilijana Kozlovič

  Spoštovani g. Janez Cigler Kralj

  Spoštovani dr. Janez Poklukar  

  - Advertisement -

  1. Iz Zbornice kliničnih psihologov sporočajo (priloga), da je stanje na področju sodnega izvedenstva za klinično psihologijo v Sloveniji je alarmantno. Klinični psihologi so ključen in reden akter pri odločitvah o tem, komu se bodo po razvezi zaupali v varstvo in vzgojo otroci in koliko časa bodo preživeli z vsakim od staršev. Lahko sklepamo torej, da je stanje alarmantno v ločitvenih postopkih v celoti. Da ločitveni postopki samo na prvi stopnji pogosto trajajo 6 let in več, je že leta 2009 opozoril VČP. Stanje se torej še poslabšuje. Da je to kršitev 7. člena (Dolžnost hitrega ukrepanja) Evropske konvencije o uresničevanju otrokovih pravic, ni več novica.

  2. Iz izjav nekaterih pravnikov in celo sodnice (Marija Snežna Novak, takrat vodje družinskega sodišča v Ljubljani) izvemo, da je lažna prijava nasilništva očetov, preizkušen način preprečitve izvajanja tretje alineje 139. člena Družinskega zakonika, ki bi sicer omogočila sodišču, da odloči o varstvu in vzgoji ob nezmožnosti dogovora staršev. Ob tem je zaskrbljujoče, da se 283. člen Kazenskega zakonika, ki predvideva dvoletno kazen za lažnega prijavitelja kaznivega dejanja, se v primeru, da je to prijaviteljica, v Sloveniji v praksi ne uporablja. 

   

  Mag. Lilijana Kozlovič, ministrica za pravosodje RS; vir: https://www.facebook.com/kozloviclilijana/photos/291314102513043

   

  3. Otroci se pogosto, nekateri celo več kot 10-krat, v ločitvenih postopkih pojavljajo kot izpraševanci na CSD in sodiščih. Starši z otroci v ločitvenih postopkih manipulirajo, nad njimi izvajajo čustveno nasilje – PA (Parental Alienation). Nastop otrok, ki so žrtev psihičnega nasilja, na sodišču, z namenom opredeljevanja o skrbništvu in stikih, je kršitev Konvencije o otrokovih pravicah (General Comments n.:12; 2009), in sicer členov 21, 22 in 23, ki opozarjajo, da mora biti otrokova volja svobodna in ne predmet manipulacij, nasilništva ali drugih vplivanj. PA pa vse to je.

  4. Na slovenskih sodiščih se pogosto zgodi, da po tem, ko se o stikih starša nista znala dogovoriti, ne sama, ne s pomočjo odvetnikov, niti o tem odločiti sodnica, celo ob asistenci sodnih izvedencev, se o tem v prostorih sodišč sprašuje mladoletnega otroka (vir: VČP 2009). To ni samo neresno, je tudi kršitev 236. člen Zakona o kazenskem postopku (t.i. priviligirana priča).

  Našteli smo 4 razloge zakaj pričakujemo, da se takoj spoprimete s kaosom na družinskih oddelkih slovenskih sodišč. Mi kot rešitev predlagamo Sostarševstvo – Uravnoteženo skrbništvo, ki naštete probleme odpravlja.

  – citat pisma, ki ga je Društvo za otroke, očetovstvo in resnico (DOOR) kot odprto pismo 27. aprila 2021 poslalo kabinetu predsednika vlade RS, 11. aprila 2021 pa navedenim trem ministrom. Nihče od njih se nanj (še) ni odzval.

   

  Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS, desno s svojo družino; vir: https://www.iskreni.net/minister-janez-cigler-kralj-samo-v-druzini-sem-nenadomestljiv/

   

  DISKRIMINIRANI OČETJE V BOJU ZA LASTNE OTROKE DANES PROTESTNO PRED SODIŠČEM

   

  Naslovna FOTO, vir: https://pixabay.com/photos/boy-batman-super-heroes-4397427/

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  ON, KI RAZDVAJA …

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  JEZDECI APOKALIPSE

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Sorodne objave

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj