Več

  MANIPULATIVNE LAŽI IN CENZURA UREDNICE SABINE OBOLNAR

   

  Urednica One Sabina Obolnar je 5. oktobra 2021 obvestila bralce, da so dobili v uredništvo veliko pisem, ki »zaradi žalitev, obsojanja, diskreditacij in neprimernih poimenovanj ne bodo objavljena, ker ne sodijo v javno objavo«. Kot kaže, spada v to kategorijo »izbrisa« tudi moje pismo, poslano uredništvu že 21. septembra in nato ponovno 28. septembra, saj je bilo odzivov na uvodnik urednice z dne 7. septembra (Bodite tiho) kar precej.

  Pri svojem dolgoletnem izobraževalnem in vzgojnem delu na srednji šoli sem vedno poudarjala, da mora biti pisanje o dogajanju/-jih vsebinsko podkrepljeno z argumenti (dejstva-resnica) in biti mora »kulturno«. Zato sem pričakovala, da bo urednica moje pismo objavila kasneje, saj so temo o objektivnosti uvodnikov obravnavala tudi pisma bralcev, objavljena 5. oktobra. Toda izbris mojega razmišljanja  mnenja je bil dokončen (ne prvič). Zakaj?

  V pismu sem ugovarjala mnenju urednice tudi tako, da sem ponovila njene besede (njen zapis) in nato z dejstvi njeno pisanje demantirala. Iz mojega pisma:

  »V predzadnjem odstavku uvodnika je namreč urednica izpostavila najvidnejše predstavnike oblasti in njihove satelite (kot kaže bralci One-Dela ne potrebujejo imen in že takoj vedo, kdo so sateliti oblasti, saj smo mediji tisti, ki bralcem govorimo, kako naj razmišljajo, je pred leti na Blejskem forumu priznal tuj urednik), ki na varni razdalji ponižujejo ljudstvo s prostitutkami, lenuhi, svinjami, pošiljanjem na psihiatrijo, z nizkotnimi besedami, ki vzbujajo skrajni odpor …”, in dodala, da se zavedajo, kako s tem krepijo sovraštvo med ljudmi. In vlada sedaj zase zahteva zaščito, nam pa grozi, je še zapisala.« 

  - Advertisement -

  Je bil to razlog za izbris celotnega pisma?

   

  Urednico sem tudi opomnila, da najbrž razume metaforo o biserih in svinjah, zato je po mojem mnenju poenostavljanje (protestniki so svinje) zloraba uredniške svobode, saj mnogi bralci niso funkcionalno pismeni – razgledani (imam sosede, ki ne gledajo TV, niso na spletu, berejo pa Slovenske novice in Ono).

  V svojem pismu sem tudi izpostavila novinarko RTVS Eugenijo Carl (»medijska prostitutka«), ki je vplivne člane stranke SDS povezala z Legijo smrti (javna diskreditacija brez dokazov), čemur so sledila namigovanja o nacistih v stranki SDS (ne le v Delu) in čemur smo priča že leto in pol na ulicah in trgih, nazadnje ta vikend v Marezigah, kjer je stranka SDS (nisem članica) predstavila svoje kandidate za volitve. Z menoj se je pred Vrhovnim sodiščem RS (protesti – Odbor 2014) zavzemala za resnico, vladavino prava in svobodo tudi njihova kandidatka, profesorica slovenščine A. Kocjančič.

  V Marezigah (tako kot v Ljubljani) se je pojavil tudi moj »sosed«, častilec Titove (totalitarne) Jugoslavije, ki pleska kamenje na Sabotinu in se »stalno vrača v preteklost« (partizani – domobranci), čeprav se je dogodek (upor) v Marezigah zgodil pred 100 leti (15. maj 1921). Uporniki proti fašističnemu raznarodovanju so bili narodno zavedni Slovenci, domoljubi in ne Titovi komunisti, revolucionarji z rdečo zvezdo, ki je v soboto dominirala na tamkajšnjem trgu in ki smo jo ob osamosvojitvi izrezali iz slovenske zastave. Kar je pomenilo diskontinuiteto s prejšnjim režimom!

   

  Kdor zna prepričati ljudi, da je laž resnica, jih ima v oblasti (Maria Ressa – novinarka, letošnja dobitnica Nobelove nagrade; vir: Politično s T. Gobec).

  Pred leti je tedanji urednik Financial Times-a Lionel Barber to potrdil z besedami:

  »Govorimo jim, kako naj razmišljajo!«

   

  Zaključek:

  Kdor obvladuje dominantne medije, lahko laž spremeni v resnico!

  Vsak funkcionalno pismen slovenski državljan ve, kdo so lastniki slovenskih mainstream medijev – tajkuni, tudi ustanovitelji F21. Njihovi zaposleni – množica novinarjev F571 je leta širila laži, tudi montirano zgodbo o Patrii, danes pa lažejo o fašistični vladi, ki »vlada z grožnjami in silo in krati ljudem svobodo in demokracijo«, so razlagali mladi novinarji in mladi intervjuvanci na RTVS Valu 202 (6. 10. 2021, dopoldan)

   

  “Veš, novinar, svoj dolg?”

  – se je glasil moj govor pred stavbo RTVS leta 2016, kamor sem vljudno povabila novinarje in urednike RTVS. In jih ni bilo, se mi je pa preko E-pošte oglasila E. Carl in me poslala na svež zrak, ko sem ji – jim svoj govor poslala po pošti!

  Takle ‘mamo!

   

  Vir: https://pixabay.com/photos/li-fi-lifi-internet-p%c5%99ipojen%c3%ad-2049304/

   

  Citat pisma z naslovomBODITE TIHO (ODMEV)”, namenjenega objavi, ki ga urednica One Sabina Obolnar nikakor ni hotela objaviti in ga ni objavila:

   

  14. sept. 2021 se je na uvodnik urednice Sabine Obolnar Bodite tiho(7. sept.) oglasila bralka g. Majda Kovačič iz Celja, ki je njeno pisanje kritično ocenila kot pristransko in je urednici postavila enako vprašanje, kot ga je urednica v zaključku uvodnika postavila bralcem: »Do kam ta sovražnost še lahko gre?« V predzadnjem odstavku uvodnika je namreč urednica izpostavila najvidnejše predstavnike oblasti in njihove satelite (kot kaže bralci One-Dela ne potrebujejo imen in že takoj vedo, kdo so sateliti oblasti, saj »smo mediji tisti, ki bralcem govorimo, kako naj razmišljajo«, je pred leti na Blejskem forumu priznal tuj urednik), ki na varni razdalji »ponižujejo ljudstvo s prostitutkami, lenuhi, svinjami, pošiljanjem na psihiatrijo, z nizkotnimi besedami, ki vzbujajo skrajni odpor …« in dodala, da se zavedajo, kako s tem krepijo sovraštvo med ljudmi. »In vlada sedaj zase zahteva zaščito, nam pa grozi,« je še zapisala.

  Bralka M. Kovačič je urednico opozorila na njene pisne trditve brez dokazne vrednosti, saj »temeljijo samo na populizmu in ustvarjanju sovražnega mnenja o predstavnikih sedanje vlade, še zlasti njenega predsednika« in navedla, da je vlada naredila množico dobrih stvari ne le zanjo in njeno družino, ampak za množico »navadnih državljanov«.

  Tudi sama sem razmišljala, da bi podoben zapis poslala v Pisma, toda slabe izkušnje z neobjavo kritične misli do komentarjev Delovih urednikov-novinarjev (ki pogosto komentirajo brez argumentov ali s polovično resnico-lažjo) so me odvrnile. Ker pa v Delu skoraj ni več drugačnega mnenja, sem se odločila podpreti bralko, ki je prepoznala, da je stigmatizirano pisanje novinarjev Dela postalo že nenormalno. In ne verjamem, da se novinarji (in bralci) ne zavedajo, da prav s takim pisanjem sejejo sovraštvo med ljudmi.

  Izraz medijska prostitutka je bil posledica pisanja (laganja) E. Carlove o »vidnih članih stranke SDS povezanih z Legijo smrti«. V nadaljevanju je sledilo medijsko stigmatiziranje članov stranke z nacisti. Nas, člane Odbora 2014, ki smo leta protestirali za resnico in pravico pred VS je Carlova označila kar za plačance (sic!) Ko sem urednikom in novinarjem RTVS pisala o tem, kakšno mora biti profesionalno novinarstvo (in jih povabila pred RTVS, kjer sem imela govor), mi je Carlova odgovorila – svetovala, naj grem raje na svež zrak, kot …

  Ne verjamem, da S. Obolnar in ostali ne razumete prispodobe o biserih in svinjah.

  Protestniki, ki protestirajo s sovražnimi parolami (Smrt janšizmu, kar ni kritika, ampak grožnja, ki se je pojavila, čim se je marca 2020 oblikovala legalna alternativna vlada), si ne zaslužijo pozornosti, kaj šele javne RTVS »medijske podpore«, ampak obsodbo, saj sovražijo in so za javno izključevanje, ne pa za svobodno demokratično izbiro in sodelovanje! Sovražno zažigajo lutke, packajo po ulicah in ostalih površinah, pljuvajo verbalno in fizično, grozijo …) Bralci mainstream medijev zavajajo celo o vzponu nacizma v Sloveniji (tudi bralec One M. Cerovac). Ko se za nasilne izpade protestnikov (ne ljudstva!) uporabi izraz levi fašisti, pa mediji to (resnico) preslišijo. Le zakaj?

  P. S.: »Če bo sprejet predlog o kaznovanju ljudi zaradi kritike oblastnikov, bo to naš naslednji referendum,« je dejala Nika Kovač (NVO 8. marec). Ko pa je novinar Peter Jančič njeno najavo novega referenduma objavil v članku z naslovom »Referendum za pravico pljuvanja na poslance in kazanja spolnih organov otrokom?« je njihov odvetnik D. Bauk zahteval umik dela vsebine članka (siol.net). In to naj bi bili borci za medijsko svobodo?

  Iva Pavlin Žurman, Solkan

   

  NASILJE, SOVRAŽNI GOVOR, PANDEMIJA

   

  Naslovna FOTO: Sabina Obolnar, urednica Delove priloge Ona; vir: https://onaplus.delo.si/ona-365-pogum-crpam-iz-vere-upanja-in-ljubezni

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  ON, KI RAZDVAJA …

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  JEZDECI APOKALIPSE

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Sorodne objave

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj