Več

  NASILJE, SOVRAŽNI GOVOR, PANDEMIJA

   

  UVOD 

   

  Poraz. In dnevi zavrženosti, je svoj uvodnik naslovila urednica One (20. oktobra 2020). Takoj sem se usedla k računalniku, napisala drugačno mnenje in ga poslala za objavo v Pismih. Ljudje smo različni, prav je, da se mnenja slišijo in silijo bralce k razmišljanju. Mislila sem, da je tako tudi mnenje urednice, ki bralcem in bralkam v uvodnikih rada »govori, kako naj razmišljajo« (je že pred časom, za urednike medijev izjavil bivši urednik Financial Timesa Lionel Barber). Toda zmotila sem se. Urednica, ali ni suverena in se boji objaviti drugačno mnenje (Vse za ljubi kruhek, je napisal pokojni Janez Menart) ali pa je ideološko obremenjena. In me je cenzurirala. Eno govorijo, drugo delajo!

  - Advertisement -

   

  Sabina Obolnar, urednica Delove priloge Ona; FOTO vir: https://onaplus.delo.si/

   

  Svoje pismo (namenjeno najprej bralcem in bralkam ONE) objavljam na spletnem portalu bivše novinarke RTVS, ki je želela biti resnicoljubna in neodvisna raziskovalka, pa so jo »odgovorni« medijsko likvidirali in jo postavili na drugo stran meseca.

   

  Mojca Vočko, samostojna novinarka in danes odgovorna urednica spletnega medija DOSJE, med intervjujem za Nova24 TV februarja 2018.

   

  PISMO 

  Nasilje, ki je običajno fizično, je kaznivo dejanje. Sovražne besede – govor (pojem je zelo raztegljiv) načeloma boli (ljudje smo čustvena bitja), vendar: gre za verbalno nasilje in beseda ni konj! Še preden je Janez Janša, ki že od Depale vasi dalje doživlja največje verbalno nasilje, tako s strani posameznikov kot s splošno medijsko stigmatizacijo, iz opozicije tvitnil o medijski prostituciji dveh novinark javne TV, sem imela pred stavbo RTVSLO, 17. 3. 2016, na shodu Odbora za človekova pravice, govor s pomenljivim naslovom Veš novinar svoj dolg? (objavljen je na spletni strani Odbora 2014: https://odbor2014.si/post/281735/iva-pavlin-zurman-govor-173-2016 ).

   

  Iva Pavlin Žurman in levo ob njej Vili Kovačič na protestu pred RTV SLO 17. 3. 2016; FOTO vir: https://odbor2014.si/

   

  V govoru sem pozvala odgovorne na profesionalno poročanje – resnicoljubno in  celovito. Našo takratno dejavnost za spoštovanje človekovih pravic so bolj ali manj ignorirali. V letu in pol ni bilo o naših prizadevanjih (za resnico, za pravico, za svobodo) niti ene pogovorne oddaje na 1. programu, čeprav smo takrat pripravili tudi predlog Zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju, ki smo ga januarja 2016 vložili v DZ. Danes javna televizija v najbolj gledanih terminih prikazuje neprijavljena bicikliranja Ljubljančanov, volivcev predvsem Levice, ki je 2018 v okraju Ljubljana center dobila največ glasov, toda le 1,6 promila od vseh slovenskih volilnih upravičencev. Dominantni mediji tendenciozno pišejo o protestih ljudi, ki zahtevajo odstop vlade, ne navedejo pa, kolikšen delež volivcev predstavljajo! Zanimivo, da so se politični protesti začeli še pred oblikovanjem vlade, udeleženci so postajali vse bolj agresivni, posamezniki so celo pozivali k smrti, 16. oktobra pa je protestnik, raper Zlatko (brez maske), po agresivnem besednem napadu na snemalca alternativne Nove24 TV, zgrabil njegovo kamero in jo potegnil k sebi, tako da so morali posredovati policisti. Zakaj posnetka na RTVS ne predvajajo in problematizirajo?

   

  – klik na video –

   

  Danes je beseda »človekove pravice« v Sloveniji najpogostejša, pa tudi najbolj zlorabljena  beseda. Ustavno sodišče je aprila 2015 razveljavilo pravnomočno sodbo v zadevi Patria. Janši so bile kršene človekove pravice z nepoštenim sojenjem! Da je bil obtožni predlog prirejen, kot je trdil Janša, je bilo ugotovljeno na sojenju decembra 2015, vendar posledic za Hrastarjevo ni bilo! Tistih, ki glasno protestirajo proti kršenju človekovih pravic (zaradi zdravstvenih omejitev) in skupine 137 podpisanih »zaskrbljenih eminentnih državljanov« (SP Delo, 17. oktober 2020, str. 6, 7), takrat, leta 2014, nikjer ni bilo! Zakaj so eminentneži takrat molčali? Ker so bile kršene človekove pravice njihovemu političnemu nasprotniku? Zelo sprevrženo obnašanje ljudi, ki se postavljajo na piedestal družbe! »Ne delaj drugemu tegakar ne želiš, da bi drugi delali tebi.« 

   

  Člani Odbora 2014 – Aleš Primc, David Tasič, Franci Matoz, zagovornik Janeza Janše – na novinarski konferenci aprila 2015 po izdaji sodbe US RS. FOTO: Borut Živulović/Bobo

   

  Na izzivalen zaključek Oninega uvodnika odgovarjam, da je vlada na čelu z Janezom Janšo sprejela tudi uspešne ekonomsko socialne ukrepe s ciljem rešiti delovna mesta in blaginjo ljudi. Le z odgovornim obnašanjem in s spoštovanjem zdravstvenih omejitev bomo preprečili nadaljnje širjenje virusa (bolezni), ki bi vodilo tudi v ekonomsko ohromelost in socialne probleme ljudi!

   

  Vir: https://www.gov.si/

   

  P. S.:

  Odgovorne na RTVS sem že dan pred shodom Odbora pred stavbo RTVS obvestila o svojem govoru in predlagala pogovor. Odgovora ni bilo, nihče ni prišel do nas niti po shodu! V govoru sem omenjala tudi novinarki Paškovo in Carlovo, ki je širila lažno medijsko vest, da smo protestniki »Janševi plačanci.« Ob večjem shodu zaradi nezakonitega odvzema poslanskega mandata JJ me je ob čakanju na ploščadi pred parlamentom – nosila sem transparent z napisom ZA človekove pravice in svoboščine – član večje skupine z znanim antijanša aktivistom (s čepico z rdečo zvezdo in YU-zastavo) vprašal, ali dobim »80 ali 100 evrov«. Še preden sem odprla usta, že se je, na glasen poziv brkatega agitatorja, priključil skupini z ragljami in maskami, ki so simbolizirale smrt (sic!).

   

  Milan Baretić na protivladnem protestu maja 2020; FOTO vir: https://e-maribor.si/

   

  Milan Baretić in Igor Bricelj na protestu pred sodno palačo v Ljubljani; FOTO vir: Twitter

   

  Igor Bricelj z rdečo zvezdo na črni kapi in s transparentom “REŠIMO SE JANŠE” v rokah na protestu februarja 2020; FOTO: Polona Avanzo, vir: Nova24 TV

   

  Igor Bricelj na protivladnem protestu maja 2016; FOTO vir: Twitter

   

  Absurden protest med sejo programskega sveta RTV SLO maja 2016. V rumeni majici za transparentom “SMRT JANŠIZMU SVOBODA NAROD” stoji provokator Igor Bricelj!

   

  Novinarki TV SLO: Mojca Pašek Šetinc in Eugenija Carl na protestu med sejo programskega sveta RTV SLO maja 2016

   

  Naslovna FOTO, vir: https://pixabay.com/

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  UDBOMAFIJSKI UMOR ODLIČNEGA KRIMINALISTA

  LIPICANCE KOLJEJO! JEDO NA BRDU?!

  ZAROTA VELIKIH STARCEV

  REVOLUCIJA V ZRAKU

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  ON, KI RAZDVAJA …

  JEZDECI APOKALIPSE

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  POPIS KUR

  BOLEZEN – KAKO NASTANE IN KAKO SE ZDRAVI

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Sorodne objave

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj