Več

  KORONA “LAJF” V AVSTRIJI

   

  Tako kot doma v Sloveniji, tudi pri naši severni sosedi Avstriji veljajo stroga protikoronska pravila in vladni odloki, ki pa so po mojem mnenju še strožji, kot pa pri nas doma v Sloveniji.

  Ker se v medijih, na spletnih socialnih omrežjih in na žalost tudi v Državnem zboru Republike Slovenije pojavljajo takšna in drugačna natolcevanja, češ kako je pri nas v Avstriji vse »super, lepo in prav«, sem se odločila, da na to temo napišem kratek povzetek avstrijskih korona omejitev, s pomočjo katerega bom dokončno skušala razčistiti vse te manipulacije in nejasnosti, povezane s protikoronskimi ukrepi tukaj pri nas v Avstriji.

   

  Coronavirus outbreak and coronaviruses influenza background as dangerous flu strain cases as a pandemic medical health risk concept with disease cells as a 3D render

   

  - Advertisement -

  Najprej pa še malo zgodovinskega ozadja.

  Prvi virusni okužbi s Covid-19 sta bili v Avstriji potrjeni 25. februarja 2020. Okužena sta bila italijanska državljana, ki sta delala in živela v glavnem mestu avstrijske zvezne dežele Tirolska, v Innsbrucku.

  Potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija 11. marca 2020 globalno širjenje bolezni uradno razglasila za pandemijo, je bil v Avstriji štiri dni kasneje razglašen prvi t. i. lockdown, ki pa je bil prvič delno sproščen šele ob velikonočnih praznikih, popolnoma pa je bil preklican s prvim majem leta 2020.

  Podobno kot slovenski so se tudi avstrijski državljani v jatah, kot kure brez glave, poleti odpravljali namakat v našo južno sosedo Hrvaško in tako je bilo posledično v državo prinešeno veliko novih okužb, kar je 21. septembra najprej pripeljalo do zaprtja gostinskih lokalov.

  Od 17. novembra pa do 6. decembra 2020 je bil razglašen drugi t. i. imenovani lockdown, prvič tudi s policijsko uro na čelu; od 26. decembra 2020 do 7. februarja pa je bil v veljavi t. i. tretji lockdown, del katerega je prav tako ostala tudi policijska ura.

  V času vseh treh lockdownov so bile zaprte vse javne institucije (fakultete, uradi, šole), prav tako so bile zaprte vse nenujne življenjsko pomembne prodajalne, restavracije, knjižnice, muzeji, rimokatoliški verniki pa se prav tako nismo mogli udeležiti cerkvenih obredov, in kar je tisto še najhujše, že več kot pol leta večina balkanskega naroda, živečega tod v Avstriji, fizično ni videla svojih družin.

   

  Vir: https://www.dawsoncounty.org/pr/page/covid-19-vaccine:

  https://www.dawsoncounty.org/pr/page/covid-19-vaccine

  /klik na link s člankom/

   

  Kljub temu da je bil pred kratkim preklican t. i. tretji lockdown, v državi vladajo še naprej stroga protikoronska pravila, ki pa jih bom na tem mestu v strnjeni oblike tudi predstavila:

  & Na vseh javnih mestih – v zaprtih prostorih kot tudi na prostem – mora biti najmanj 2 metra medsebojne razdalje, obvezno je nošenje FFP2 zaščitnih mask.

  & Obiski galerij, knjižnic in muzejev so možni le pod strogimi higienskimi standardi.

  & Obisk frizerja, kozmetičarke, pedikerke je možen le ob PREDLOŽITVI negativnega testa  na Covid-19.

  & Vse prodajalne so odprte od 6. do 19. ure. V notranjosti trgovinskih centrov je prepovedano množično zbiranje kot tudi uživanje hrane in pijače.

  & Vsi gostinski lokali in restavracije ostanejo do nadaljnjega zaprti, vendar pa smejo gostinci ponujati dostavo hrane od 6. ure zjutraj do 19.00 ure zvečer, ob dostavi hrane na dom je treba nositi zaščitno masko FFP2.

  & Hotelirska dejavnost je v turističnem smislu prav tako še naprej prepovedana, dovoljene so le nastanitve v t. i. profesionalne namene.

  & Vse šole – razen prve triade osnovnih šol – se obiskujejo po principu, ki je od včeraj v veljavi tudi v Sloveniji, vendar pa se morajo ob tem vsi učenci/dijaki vsaka dva tedna v šoli testirati.

  & Višje, visoke šole in univerza ostajajo do nadaljnjega zaprte.

  & Prav tako ostaja v veljavi t. i. policijska ura, in sicer med 20.00 uro zvečer in 6.00 uro zjutraj.

   

  Vir: https://www.nalepke.net/Artikel/3-talna-nalepka-varnostna-razdalja-fi20cm/

   

  Tudi po Avstriji so predvsem januarja potekale številne protikoronske demonstracije, na katerih so ljudje protestirali proti predpisanim, veljavnim ukrepom. Izdane pa niso bile le visoke denarne kazni, številni zaposleni v javnem izobraževanju, med njimi ravnatelj ene izmed šol v Zgornji Avstriji, so izgubili službo.

  Kot izučen kader avstrijskega zdravstva naj na tem mestu še enkrat poudarim, da Covid–19 ni za lase privlečen virus, ampak je to bolezen hudih razsežnosti. In če bi vsak od nas vsaj enkrat doživel Covid–19 »od blizu«, bi bila pandemija že zdavnaj za nami.

  Zato še enkrat apeliram na vse: držite se distance, razkužujte si roke in ostajajte doma.

   

  Vir: https://www.gov.si/teme/kampanja-covid-19-nalezimo-se-dobrih-navad/

   

  Naslovna FOTO: večer v osrčju avstrijskega mesta; vir: https://de.euronews.com/2020/11/24/covid-19-in-osterreich-dramatisch-hohe-zahlen-debatte-um-massentests

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  ON, KI RAZDVAJA …

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  JEZDECI APOKALIPSE

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Sorodne objave

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj