Free Porn
xbporn
Več

  BUKOVA DRVA SO RAKETA

  Goran Arh, arhitekt
  Goran Arh, arhitekt
  V šole sem hodil v Novi Gorici, tudi večino življenja sem preživel tu. Sem sin očeta Gorenjca, Bohinjca, če sem natančen, in matere iz srbske družine. Rojen sem v Mostarju (Bosna in Hercegovina); moja mama mi je pojasnila, da takrat v tem novo nastajajočem mestu ni bilo dovolj hrane, ne bolnišnice, če bi se kaj zapletlo, medtem ko je njen rojstni kraj (Mostar) bilo staro mesto, z ogromnim kmečkim zaledjem, dovolj hrane in dobro organiziranim zdravstvom. Zato je šla tja rodit, kjer so ji njeni ljudje lahko pomagali. Potem se je vrnila v Gorico (vedno smo govorili Gorico, nikoli nismo rekli Novo Gorico!). Sem torej otrok juga in severa. Vzhoda in zahoda. Tu ob meji je komunizem mejil na kapitalizem, življenje je potekalo z vsemi napetostmi, pa tudi potenciali novo nastajajočega, obmejnega mesta, ki jih je okolje ponujalo. In ponujalo jih je dosti! Pa vzelo je tudi dosti. Po gimnaziji sem odšel v Ljubljano študirat, tako kot večina mojih sošolcev. Študiral sem arhitekturo in potem 30 let delal v poklicu. Nekaj časa v firmah, večinoma pa kot svobodnjak.

   

  V nabiralnik mi je nekdo vrgel brošuro, s katero me obveščajo, kako poteka energetska prenova stavb. Brošura najprej opiše primere dobre prakse in načrtovanja energetsko varčnih objektov. Nadalje pove, kakšni so učinki toplotnega izoliranja objektov, omenja izračun gradbene fizike, jasno, pomemben je finančni vidik, kakšni so prihranki, če izoliraš star objekt skladno z zakonodajo, ki sicer velja za nove objekte. 

   

  Spominjam se, da smo v osnovni šoli risali, kako si predstavljamo Slovenijo leta 2000.

  Pri likovnem pouku smo risali nebotičnike, po zraku so leteli helikopterji in rakete. Otroci smo razmišljali, da bo leta 2000 vsakdo imel vsaj helikopter, če že ne lastne rakete! Javni promet, v to ni nihče podvomil, bo ves v raketah.

  - Advertisement -

  Tako smo si otroci predstavljali Slovenijo leta 2000!

  V razredu smo tedaj imeli peč na bukova drva, takšno z zelenimi emajliranimi vratci, ki so bila obrobljena s srebrno bronzo. Ne vem, če jo je kdo tedaj narisal, a če bi jo, bi bil vizionar! Sošolci bi se mu smejali, da o učiteljih niti ne govorim. Tam bi morda celo padla še kakšna kazen.

   

  Danes, 24 let po letu 2000, je najbolj poceni gretje na bukova drva! In to v peči, kot sem jo tu opisal. 

  (To sem napisal zato, ker danes radi govorimo o “obnovljivih virih”. A če te obnovljive vire podrobno razložiš eni stari mamki s Trnovega, bo rekla: »Ajaaa, pej sej tu so bukove drve«!!!)

   

   

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Sorodne objave

  1 komentar

  1. Ne bo miru, dokler jih ne bomo orng nagonil vsaj trikrat zapovrstjo, prekleti lopovi tatinski ozkoritni prasci roparski brezsramni!
   Seveda, polne riti, polne denarnice, topla stanovanja v Schellenburgu, topli vikend na Rakitni in drugi v Portorožu, kurbe rdeče skorumpirane !
   VSE BOSTE NESLI S SEBOJ, SAM NE HODI MI NA BLIZU, BEDA PREPLAŠENA IN GOBEZDAVA TAJKUNSKA!
   Za to se je borila bedna partizanska raja, tud moj tastari, ki od njih ni vzel dvojne penzije.
   Sram ga je blo! SLAVA MU! In Večna Luč naj mu svetlika!
   Pekel pa pripada malikovalcem hudiča in demonov – satanski Bandi lažgoški!
   Kućan z Goričkega je redek primer še brcajočega zlatega teleta na oltarju tatinskih skorumpirancev!
   Niti malo jih ni sram. Ma ,niti malo, ni šanse.
   Tako je to z Neumnimi ljudmi! – definicija Sigmunda Freunda. Zapišite si.

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj