Več

  VLADNI VRH DANES SLOVESNO V POČASTITEV TIGR-a, ZAČETNIKA UPORA PROTI OKUPATORJU

   

   

  Danes ob 15.00 bo na Mali gori pri Ribnici državna proslava ob dnevu boja proti okupatorju, ki se je bo udeležil predsednik vlade RS Janez Janša, med slavnostnimi govorniki bo minister za gospodarstvo RS, Zdravko Počivalšek. 

   

  - Advertisement -

   

  Posnetek te državne proslave bo danes 27. aprila ob 20.00 na 1. programu Televizije Slovenije. 

  Mala gora pri Ribnici, kjer je bil 13. maja 1941 prvi in usoden spopad TIGR-a z okupatorjem – zaradi izdaje TIGR-a -, simbolizira začetek slovenskega upora proti okupatorju (takrat so komunisti še zavezniško prijateljevali z nacisti, s fašisti).

  TIGR je bil začetnik upora proti okupatorju na slovenskih tleh.

   

  Spominska plošča vojaškemu vodji organizacije TIGR Danilu Zelenu v Ljubljani; vir: https://www.wikiwand.com/sl/TIGR

   

  Ob 70 letnici konca 2. svetovne vojne  je čas tudi za spomin na TIGR na državnem nivoju, saj je prav TIGR avtentični in resnični začetnik upora proti okupatorju,” je 7. maja 2015 ob posvetu v Državnem zboru, posvečenem TIGR-u, v izjavi za javnost zapisalo Gibanje 13. maj. 13. maja 1941 je prišlo na Mali gori pri Ribnici do prvega oboroženega  spopada tigrovcev z okupatorjem na slovenskih tleh. V spopadu je padel Danilo Zelen, član ožjega vodstva TIGR-a in njegov vojaški poveljnik.

   

  Danilo Zelen, vojaški poveljnik TIGR-a; vir: https://www.casnik.si/spomin-na-tigr-in-malo-goro/

   

  Organizacija TIGR (Trst, Istra, Gorica, Reka) je bila antifašistično domoljubno gibanje, ki se je razvilo v 20-letih prejšnjega stoletja na Primorskem, takrat pod Italijo. Gibanje je združevalo slovenske rodoljube, ne glede na politično in versko prepričanje, brez izključevanja, v boju za pravice in svoboščine Slovencev pod fašističnim totalitarizmom. Gibanje je bilo dobro organizirano in oboroženo in se je kot tako lahko hitro odzvalo že na samem začetku tuje okupacije Slovenije 1941 leta in se vključilo v skupen narodno osvobodilni boj. Organizacija TIGR, člani in somišljeniki, je bila celotno obdobje od 1927 – 1945 zgled pluralnega sodelovanja v antifašističnem in narodnoosvobodilnem boju.

  13. maj, dan prvega oboroženega spopada Slovencev – tigrovcev z okupatorjem, predstavlja simbol začetka  množične vstaje Slovencev proti okupatorju, za današnji čas pa pomeni zgled sodelovanja, brez pogojevanja in izključevanja kogarkoli. Je primer demokratičnega sodelovanja v pluralni družbi pri soustvarjanju skupne sedanjosti in prihodnosti.

   

  Spomin na TIGR in Malo goro

   

  DANILO ZELEN

  http://www.hervardi.com/danilo_zelen.php

   

  Vir: http://www.hervardi.com/danilo_zelen.php

   

  Vlada RS na čelu s PV Janezom Janšo je na Mali gori pri Ribnici lani slovesno počastila 13. maj – v spomin na krvav zgodovinski spopad Tigrovcev z okupatorjem po izdaji TIGR-a. 

   

   

  Izčrpen intervju z Ivo Pavlin Žurman in Vilijem Kovačičem o TIGR-u: 

   

   

  “V izredno zanimivem pričevanju izvemo šokantno resnico o tem, kdo je izdal prve antifašiste tigrovce, ki so se 13. maja 1941 na Mali gori pri Ribnici spopadli z Italijani. Pričevalec Bruno je prvič javno razkril družinsko skrivnost, da je bil to njegov oče Filip Tekavec, predvojni komunist in poznejši komandant ribniške čete. Pretresljiva izpoved o krutih razmerah, ki jih je kot otrok doživljal med vojno, potem ko je mamo zaprla in mučila domobranska policija, se nadaljuje tudi po vojni, ko ja mama po prihodu iz nemškega delovnega taborišča pristala še v zaporih OZNE. V pričevanju so predstavljeni izredno zanimivi dokumenti, med drugim originalne satirične ilustracije slovitega karikaturista Hinka Smrekarja vzet iz italijanskega policijskega dosjeja, ter mamin in stričev medvojni dnevnik,” uradni napovednik intervjuja z Brunom Tekavcem – sinom Filipa Tekavca, ki je leta 1941 usodno izdal TIGR – v oddaji Pričevalci na TV Slovenija, objavljeni 17. 6. 2015 (na linku):

  https://4d.rtvslo.si/arhiv/pricevalci/174341875

   

  Filip Tekavec, ki je maja 1941 izdal TIGR oziroma Tigrovce, zato jih je 13. maja 1941 okupator usodno napadel na Mali gori pri Ribnici; vir: oddaja Pričevalci, https://4d.rtvslo.si/arhiv/pricevalci/174341875

   

   

  Današnja objava vlade RS z naslovom “27. 4. 1991: KAKO, ZABOGA, STE MOGLI DOPUSTITI, DA SO KLERIKALCI PRIŠLI NA OBLAST”:

  Sedemindvajsetega aprila 1991 smo zaznamovali obletnico, ki je zaradi obujanja nekaterih globoko usidranih ran razdvojila narod v na videz močnem združevalnem procesu slovenskega osamosvajanja. Predsednik vlade Lojze Peterle, ki se proslave ni udeležil, se je v Parizu dogovoril za študijski obisk slovenske skupščine.

   

  Spomenik revolucije na Trgu republike; vir: https://www.gov.si/novice/2021-04-27-27-4-1991-kako-zaboga-ste-mogli-dopustiti-da-so-klerikalci-prisli-na-oblast/#group-109464

   

  50 let Osvobodilne fronte (OF)

  Petdeseta obletnica ustanovitve OF (ta se je ob ustanovitvi imenovala Protiimperialistična fronta in v osvobodilno preimenovala šele po napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo junija 1941) je razvnela čustva že pred praznovanjem. Sodelovanje v koordinacijski skupini za pripravo zaznamovanja obletnice pri predsedstvu republike sta zavrnili stranki Slovenski krščanski demokrati (SKD) in Kmečka zveza – Ljudska stranka (SKZ-LS), saj da gre za praznik, ki razdvaja in ne povezuje. Podobno oster je bil po pisanju Dela ljubljanski Demos: »V velikem delu naroda pomeni 27. april začetek bratske morije in mnogim še danes vzbuja odpor ali vsaj nelagodje,« ki je zato naročil ljubljanskim mestnim oblastem ostranitev tako imenovanih rdečih jamborov ob Poti ob žici.

  Po poročanju Večera se je proslave na takratnem Trgu revolucije (danes Trg republike), na kateri sta bila slavnostna govornika predsednik borčevske organizacije Ivan Dolničar in član predsedstva Ciril Zlobec, udeležilo 50.000 ljudi. Zlobec je poudaril, da okupatorja ni več, a se ostanki sovraštva spet prebujajo, medtem ko je Dolničar govoril o nerazumnih maščevalnih dejanjih po vojni, o katerih niso vedeli nič. Po pisanju Dela se je med proslavo zgodil tudi manjši pretep ob pojavu napisa »Fašisti, nacisti, komunisti, za Slovence isti«.

  Proslavi je sledila večerna akademija v Cankarjevem domu s slavnostnim govornikom Milanom Kučanom. Ta je poudaril, da nam legitimacije protifašističnega boja ne more vzeti nihče in da je edina usodna napaka OF ta, da po osvoboditvi ni vpeljala demokracije.

  Na praznično soboto so se vrstile tudi nekatere strankarske aktivnosti. Prenovitelja Ciril Ribičič in Lev Kreft sta na domu obiskala Josipa Vidmarja, enega od ustanoviteljev OF. Ta je veljakoma dal vedeti, da vpeljava demokracije po osvoboditvi, čeprav je bila zapisana v programu OF, nikoli ni bila uresničljiva: »Kako, zaboga, ste mogli dopustiti, da so klerikalci prišli na oblast?!«

  Slovenska demokratična zveza pa je v času proslave v ljubljanski filharmoniji organizirala zborovanje z naslovom Dan slovenske zastave, kjer so udeležencem delili zastave brez zvezde.

  Obletnica je verjetno zakoličila tudi naravo modernega slovenskega političnega prostora, saj se na leve in desne pogosto delimo prav v odnosu do vprašanja OF. Stranke Demosa so do narodnoosvobodilnega boja večinoma zavzele stališče, da je šlo za boljševiško revolucijo, ki je izzvala državljansko vojno, medtem ko so stranke tedanje opozicije trdile, da je šlo v prvi vrsti za množični upor proti okupatorju, državljanska vojna pa je bila le nujno zlo oziroma je niti ni bilo. Večina aktualnih izjav o spravi ponuja kompromis, da je treba kot pozitivno pripoznati dejanje upora, hkrati pa obsoditi revolucijo in njene posledice.

  Peterle v Parizu, Krajnc v Washingtonu

  Iz Pariza se je vrnila delegacija slovenske vlade pod vodstvom predsednika vlade Lojzeta Peterleta. Francozi so povedali, da ne želijo enotnosti Jugoslavije za vsako ceno in da bodo sprejeli vsako odločitev, če bo sporazumna in miroljubna. S Francozi so se dogovorili tudi za študijski obisk skupine francoskih poslank in poslancev v slovenski skupščini. Medtem se je v Washingtonu mudil republiški minister za promet in zveze Marjan Krajnc. Ta se je s predstavniki Mednarodne banke za obnovo in razvoj pogajal o posojilu v višini 60 milijonov ameriških dolarjev za slovenske ceste. Ob tem je izjavil, da bomo karavanški predor kljub gospodarskim težavam odprli prvega junija.

  Avtor: Marko Balažic

  Viri in literatura:

  • Dnevnik, 29. 4. 1991
  • Delo, intervju z Živo Vidmar, 1. 6. 2011
  • Delo, 26. 4. 1991
  • Delo, 29. 4. 1991
  • Večer, 29. 4. 1991
  • Pesek, Rosvita. Osamosvojitvena vlada: Kako so gradili državo, Celovec 2012.
  • Balažic, Marko, Furlan, Boštjan, in Peterle, Ožbej. Slovenija in pika!, Ljubljana 2016. 

  Vir: https://www.gov.si/novice/2021-04-27-27-4-1991-kako-zaboga-ste-mogli-dopustiti-da-so-klerikalci-prisli-na-oblast/  

   

   

  Naslovna FOTO: Spomenik v čast TIGR-u in Tigrovcem na Mali gori pri Ribnici; vir: https://twitter.com/Casnik/status/1383308568405807104

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  UDBOMAFIJSKI UMOR ODLIČNEGA KRIMINALISTA

  LIPICANCE KOLJEJO! JEDO NA BRDU?!

  ZAROTA VELIKIH STARCEV

  REVOLUCIJA V ZRAKU

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Sorodne objave

  2 KOMENTARJI

  1. Naj zaživi 13.Maj ,
   resnični dan upora slovenskega naroda nacističnim, fašističnim in komunističnim okupatorjem!
   Naj dolgo živi spomin na največjega slovenskega domoljuba Danila Zelena, na Antona Majnika in na Ferda Kravanja , na tri žrtve komunističnega terorja!

  2. Kaj proslavljajo častilci NOB OF Revolucije na slovenskem? In kaj na nemškem veleposlaništvu?
   Zgodovinska dejstva:
   26.Aprila 1941 slovenski komunisti ustanovijo PIF –Protiimperialistično Fronto-proti zahodnim državam
   26.Aprila 1941 je Hitler s svojo morilsko falango obiskal Maribor
   27.Aprila 1941 se ni zgodilo nič zgodovinskega v Sloveniji

   Svetovna zgodovina pa razkriva zakaj se je dogajalo nekaj točno natanko na 26.April 1941 v Ljubljani:
   Prijateljski pakt Hitler-Stalin je trajal od 23.08.1939 vse do 22.06.1941
   V tem času Hitler pohodi Evropo in jo zasužnji, večino leta 1940 traja letalska bitka za Anglijo,
   Po kateri se Anglija pripravlja na Hitlerjevo invazijo, sramotno nacisti skupaj z komunisti povozijo Poljsko in tako dalje in tako dalje!
   Gre za svetovno najmočnejši pakt med nacionalnim socializmom in med internacionalnim socializmom – po navodilih katerega slovenski komunisti skupaj z okupatorskimi nacisti, oboji z rdečimi zastavami, eni z rumeno zvezdo, drugi s svastiko, korakajo za 1.Maj 1941 po Rdečih revirjih
   in v Metliki. Po Ljubljani ne morejo, ker je Italijanska. V Metliki komunisti zahtevajo priključitev, ker so pod Italijani, pod 3.Rajh ! Ste vedeli, da je Stalin na rdečo knjižico poleg zvezde tiskal satansko svastiko? Niste. V redu. Ni hudega, da ne veste, je pa katastrofično sporočilo-zbudite se, ko gledate parade Rdeče armade vsako leto.
   Stalin je preko internacionalne Kominterne terjal od vseh komunističnih partij Evrope, da tvorno in prijateljsko sodelujejo…ustanovitev proti francoske, proti ameriške in proti angleške fronte 26.Apr.1941 pomeni kvečjemu..kaj?
   Da so komunisti Hitlerjevemu obisku Maribora isti dan izrekali dobrodošlico in dobrikanje…
   Da je Kidrič iskal po napadu Hitlerja na Stalina, ko se svet obrne na glavo, prisilno zamenjavo za sramotni PIF. Zato je zadevo preimenoval v OF in premaknil datum, da ni sovpadal s sramoto iz Marburga….na dan potem, na 27.April.1941.
   Tako gostolijo vrabci in ščinkavci po Hribih, za Ivana Mačka Matijo, največjega krvoloka Slovenije za Kardeljem in Brozom ,za katerega berem v novem portalu Blagovest, da se je spovedal pred smrtjo pri Frančiškanih v Šiški, pa se zagotovo ve, da tega o fundamentalnem Satanu slovenskega ljudstva, o največji prevari Slovencev v zgodovini, o Osvobodilni Fronti zagotovo spovedniku ni govoril. To sklepamo, ke je spovednik preživel, saj je kasneje tudi bil daleč od dosega UDBE, v misijonih v črni Afriki…Titov spovednik te sreče ni imal , saj ga je kmalu po Titovi spovedi povozil kamion sredi Nemčije
   po ponavljajočih grožnjah s smrtjo…
   In zdaj doživimo, da Nemci v nemški hiši v Ljubljani skupaj z predsednikom Slovenije nalimajo na zid sliko lastnika hiše in najmočnejšega akterja kasnejše OF, Vidmarja , z vsemi častmi , ki pripadajpo takratnemu partijskemu visokemu uradniku in siceršnjemu političnemu tovarišu Hitlerjevim nacistom za dogodek, ki ga sploh ni bilo – oziroma za dogodek, ki je bil dan popreje usmerjen kontra zahodnim državam, Franciji, Angliji , ki ju je ravnokar stolkel Hitler in kontra Združenim Državam Amerike !
   Resnično monstruozno poustvarjanje zgodovine Evrope in sveta .
   Jaz tega ne doumevam, draga gospa, veleposlanica Nemčije !
   Pri Borutu Pahorju pa itak vem, da je vse nemogoče tudi mogoče, za to se ne bom trudil postaviti vprašanje kam neki je šla pamet . Kot takrat, ko so se njegovi odločili, da bodo zaigrali Piranski zaliv in so tudi ga.
   V Hribih pravimo, še vedno, da je hudo, če te glava peče . Kadar zadaj peče, takrat je hudo.
   Ja, bo držalo po Sv.Pismu.
   Zaradi zločincev komunistov OF revolucije je padlo breme na ves narod.
   Štiri generacije ga bodo odplačevale. Ostaneta še dve celi in tretje pol. Časa in muke polno !

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj