Več

  “V OBUPNEM KLICU NA POMOČ LJUDJE OSTAJAMO SAMI, NEMOČNI IN NESLIŠANI”

   

  Rosina Zorko je borka z veliko začetnico. Vedno znova, ko jo (nezakonito) poteptajo, se z močjo kristalne človečnosti vzravna, vstane – in spregovori, potrka na vrata krivic(e), (ne)pravice, ponižanj, nepoštenosti …Sem čisto navadna državljanka, stara 51 let, doma z dežele, brez vsakega pravnega znanja. Že četrto leto se borim dokazati, da mi je bila v življenju storjena krivica, ki mi uničuje zdravje in mi ne da spati,” se je orisala lani. Boji s slovenskimi državnimi mlini na veter, spopadanje s prvorazredno slovensko kasto, prenašanje teže “navadne državljanke” brez politične, finančne, družbene moči je ne ohromijo. Ona je sinonim za vse tisto, česar ustava in zakonodaja Republike Slovenije ne dovoljuje, za vse tisto, kar se v demokratični, pravni, socialni evropski državi ne bi smelo dogajati, če bi v resnici bila demokratična, pravna, socialna, za vse tisto, kar bi bilo sankcionirano, če bi Varuh človekovih pravic RS varoval človekove pravice.

         

  Rosina Zorko

   

  V pismu, ki mi ga je Rosina Zorko poslala novembra 2019, je suvereno, odločno razkrila več kot veliko – objavljam izvorno nedotaknjenega:

  - Advertisement -

   

  Spoštovani! 

  Na vas osebno se obračam zato,ker mogoče me boste razumeli bolj,kot vse tiste institucije, ki delujejo samo na podlagi zakonskih določb , ne premorejo pa niti kančka empatije do sočloveka, človeka,ki je v naši družbi na najnižjem položaju in neslišan…

   Sem čisto navadna državljanka ,stara 51 let, doma z dežele,brez vsakega pravnega znanja. Že četrto leto se borim dokazat,da mi je bila v življenju storjena krivica,ki mi uničuje zdravje in mi ne da spati.Moja zgodba govori o tem,kako smo ljudje s psihičnimi težavami  nemočni, kako lahko tisti,močnejši od nas, hodijo po nas in naše šibkosti izkoriščajo sebi v prid. Najprej delodajalec nad tabo sprošča svojo slabo voljo in psihične pritiske,ker ve, da se te bo lažje znebil,kot koga drugega. V sodnem postopku izkoristi vsa sredstva, veze in poznanstva, da se opere krivde. Potem tvoje slabo psihično in finančno stanje izkoristi odvetnik,da čim prej zaključi primer. Nihče pa se ne ozira na škodo nemočnega delavca. In kako nedopustno je, da je v tvoj primer posredno vpleten kar (takrat) predsednik vlade in dr. prava, g. Cerar in kako njegovo ime ostaja neizgovorjeno od vseh institucij, na katere sem se obrnila.V obupnem klicu na pomoč ljudje ostajamo sami, nemočni in neslišani. Tisti drugi pa se iz nas norčujejo in uživajo v svoji moči in brezvestnosti !

   Moj delodajalec,direktor zasebnega, družinskega podjetja, trgovina Akvonij,Šentjur – Franc Zupanc, je nad mano (in tudi drugimi) izvajal razna nedopustna ravnanja, to počel bolj na 4 oči, ker dobro ve, kako ravnati z ljudmi, da ne moreš kaj dokazat. Ima odvetnika, Jerneja Mlinariča, iz odv.družbe Gregorovič- Pungartnik, ki je v podjetju zelo domač in pozna vse zaposlene,na delovnem sodišču ima posebno mesto, ker naj bi nekoč eden iz te družbe tam delal, zato so njihov tožbe menda tam tudi dobljene.

   Torej – rekel je, da sem butasta ,da si ne znam poiskat dela, da opravljam nekoristno delo, da sem taka kot Bitles, proti meni je vrgel vrečo umazanih cot, vzel 10€,ker me je malo sprobal, grozil, da nam bo razrezal gume,hotel, da namesto bolniške dam nadure in dopust, dodelil mi je delo, ki so ga delali vedno moški ,v zunanjem skladišču trgovine, kjer sem mogla robo razlagat tudi na roke, v liftu je nalepil pekač čez gumbe, znotraj , da se nismo mogli vozit z robo v liftu, hotel da dam nadure in dopust namesto bolniške, za smrt tašče in selitev mi ni dal izrednega dopusta… da ne govorim o kršenju zakonodaje ZDR… V trgovini ni bilo nikoli govora o mobingu  ( na sodišču je vprašal,kaj to je mobing, v spis je dal akt o preprečevanju mobinga iz leta 2012,delavci so ga  podpisali  šele v času mojega procesa 2017), nismo imeli sindikata, ne zastopnika, žalit se nisi imel komu, ker so bili na čelu podjetja sami družinski člani.

   

  Franc Zupanc, direktor Akvonija v Šentjurju, FOTO, vir: https://revijazarja.si/

   

  V letu 2014 sem se psihično in fizično zlomila in pristala v bolniški. Sledilo je zdravljenje na psihiatriji. Ko bi mogla it nazaj v službo, so mi “prijazno” povedali, da me ne rabijo in me bodo odpustili. Šla sem na inšpektorat, kjer so mi povedali, naj si poiščem odvetnika,če menim,da so mi kršene pravice,ker oni se ne bodo vpletali. In sem ga našla, odvetniška pisarna Stušek iz Celja. Vse sem ji podrobno obrazložila, vse poslala po pošti. Odločila se je za tožbo -nezak.odpoved iz del. razmerja. Končala se je s poravnavo, ker so bili odnosi porušeni, prav tako so mi zdravniki odsvetovali vrnitev v tako okolje. Potem je dala še tožbo iz mobinga na del. mestu.

  Vse priče so prišle seveda iz firme. Nobena priča ni nič videla, nič slišala in ni zaznala nobenih slabih ravnanj – bili so dobro vnaprej pripravljeni na proces. Celo leto je trajalo,da sva bila zaslišana jaz in direktor, nato še pol leta, da so bile priče. Sam direktor je vse zanikal, nikoli da ni izrekel nobene slabe besede,niti storil slabega dejanja. Mene so zasliševali skoraj 5 ur,hoteli vedeti tudi zadeve, ki niso bile v zvezi z mobingom na delu.On je bil v 2.urah gotov, zraven se je nenormalno potil, pa ni nihče na to polagal nobene pozornosti,pa se dobro ve,da je to znak laganja. Lahko bi uporabili poligraf ali vsaj izverdli soočenje. Verodostojnost se ni preverila. Zdravniški izvidi,kjer je pisalo, da gre za šikaniranje na delovnem mestu in mobing ter, da je prišlo do poslabšanja zdravja zaradi razmer v službi, niso imeli nobene veljave, nihče pa sploh ni zaslišal zdravnice ali postavil izvedenca. Niso zaslišali moje prve nadrejene, Veronike Brečko, češ ,da ni potrebno, in ne potnice ,ki je vedela,da je vrgel proti meni vrečo cot. Tudi druge priče se ni spraševalo o tistih dogodkih, o katerih  bi lahko karkoli povedali . Pri vseh je bilo isto vprašanje : “Ali ste kadarkoli slišali ,da bi g. Zupanc žalil,govoril v povišanih tonih  …z Rosino Zorko?” To se vnaprej ve,da bo vsak rekel NE,ker je takoj končal in ne bo rabil nič več obrazložit…Med odmori, ko se ni snemalo, me je verbalno napadal,po razpravah je ostajal v sodni dvorani s sodnico, ponujal čokoladice. Sicer rad obdaruje ljudi, z manjšimi darili- ni kaznivo,si pa človek zapomni ! On je postal žrtev, jaz pa najslabši človek na svetu, ker ga blatim po sodišču in lažem, si stvari izmišljujem. Povejte mi, ali bi nekdo, ki je že tako psihično na tleh, sprožil na sodišču postopek za nekaj,kar ni bilo, saj vsak ve, kako težki so sodni postopki in kakšne posledice nosijo. Sodba je padla, mobinga da ni bilo, stvari sem intenzivneje sprejemala, ker sem psihično šibkejše strukture zaradi preteklih dogodkov,še iz otroštva ipd.Kar so doživeli drugi sodelavci (smo točno navedli,kdo in kaj – Matevža se je lotil fizično v trgovini,bil je na sodišču, o tem se ni smelo vprašati,ker nima nobene povezave z mojim primerom ). Da je od tam šlo 12 delavcev en za drugim,nič ne pove ? Kar sem zapisala, so zatajili, da niso dobili. Za nameček sem mogla poravnat še stroške za njihovega odvetnika , 2500 €, kar je bila zame sol na rano, ker sem bila brez vsakega svojega dohodka,niti mi ni odvetnica razložila,da lahko pride do tega.  

  Povrhu vsega pa sem vseskozi vedela , da jim iz ozadja pomaga še partnerka g. Cerarja, Mojca Stropnik,ki je postala ravno v času tega procesa najbližja prijateljica direktorjeve družine. Zakaj je to ostalo skrito v odvetniški pisarni,še danes ne vem. Vem, da v svoji karieri nima toliko izkušenj , da bi dala takšne nasvete,ki bi vodili v 100% izid postopka (jih pa ima zagotovo sam g. Cerar, ki je veliko pomagal tudi mojim sosedom pri reševanju njihovih težav). Prav zanima me tudi, koliko primerov mobinga so reševali vsi,tukaj imenovani odvetniki (Mlinarič, Stropnikova, Stuškova). Kam peljejo njuna  poznanstva,  ne vem, zagotovo pa daleč (mogoče k odvetnici ,ki me je zastopala, morda na DS ali celo VDS)) Jaz nimam moči, da bi to razvozlala… Bilo bi pa prav, da se to razišče.

   

  Mojca Stropnik, Miro Cerar kot PV leta 2017 …; FOTO: vir: Andrea Hanks, Twitter/

   

  Odvetnica,ki bi me naj zastopala,mi je porinila eno odvetniško kandidatko-Edito Turičnik,ki je prišla na sodišče, tam brskala po papirjih in telefonu,nič pripravljena na proces, dokaze,ki sem ji pošiljala niti ni dala na sodišče,kaj se je dogajalo tekom postoka, jo ni zanimalo, novih dokazov je rekla,da ni bilo možno dajat in ko bi mogli dat za revizijo, je rekla, da je itak sodišče ne bi dovolilo,stroški bi bili od 1000 do 2000 € in bi mogla razliko od BPP do polnih stroškov odvetnici poravnat sama. Ona je dobro vedela, da nimam nobenega dohgodka in,da sem psihično na tleh,pa mi je postavila tak pogoj ,ker je vedela, da ga ne bom mogla izpolnit. Ne vem,ali to lahko stori odvetnik,ki dela na BPP,predvsem pa za človeka,ki je upravičen do BPP… In to mi je sporočila telefonsko ( 15.03.2018,nekaj min.čez 12.uro,iz št.031 366 444 na št.031 272 892) čeprav sva ta dan ,15.03.2018 kontaktirale preko maila,moje zadnje vprašanje je bilo kako je s 294. čl,ki zadeva obnovo postopka in dovoli nove dokaze, pa mi nanj ni odgovorila. Zelo žalostno od  nekoga, ki si ga najel,da bi ti pomagal, te spodbujal, potem ti pa na tak način sporoča zadeve, ki niso v skladu z zakonom in te odvrača od nadaljnih postopkov,potem pa še to zanika. Tako se te hitro reši, on dela naprej, jaz pa trpim v iskanju rešitev in boju za pravico. Zadeva je postala pravnomočna in ker nismo dali za revizijo, zdaj nimam možnosti za pritožbo na ustavno sodišče, ne na ESČP in ne vrnit zadeve v ponovno sojenje. Odvetnica pa ne prizna,kaj mi je rekla in se zgovarja da nisem zaprosila za BPP. Seveda nisem,ker sem vedela ,da ne morem podpisat za doplačilo stroškov njej ! Tako ni bilo vloženo za revizijo izkljućno zaradi njenih pogojev ! Vsi po vrsti se poslužujejo kontaktov,ki jih človek ne more dokazati. Očitno me imajo tudi vsi po vrsti za noro! Je pa zanimivo,da je ta odvetnica (vidno na FB Edita Turičnik) šla ravno v tem času,ko bi mogli vložit za revizijo v Bruselj in sprašujem se ,ali ji je pri tem kdo pomagal (morda kar Cerar)

  Državno tožilstvo v Celju in inšpektorat se zgovarjata na sodbo delovnega sodišča,sicer je tudi po mnenju inšpektorata zadeva zastarala, medtem, ko DT meni, da ni dokazov za pregon, lahko pa sama preganjam,če želim, tudi policija se ni odzvala. Do novih dokazov se ni nihče opredelil.Sem pa iz časopisa zvedela, da sta g. Žaberl in odv. Mlinarič ,oz. nasploh odv.družba Gregorovič prijateljsko povezana. Zato se ne čudim odgovoru DT Celje… 

  Jaz dobro vem kako je zadeva potekala. Vem, da sodbe ne more nihče spremenit, se pa z njo ne strinjam in imam to pravico tudi povedat.Tu se postavlja drugo vprašanje, in sicer zakaj je prišlo do takega zaključka? Meni je bila v tem postopku storjena krivica, ker sem bila žrtev pokvarjenega  delodajalca,ki je imel za sabo močno ekipo ljudi z visokim pravnim znanjem. Zato, ker mu je nekdo dal dober nasvet, kako mora zadevo izpeljat, da bo 100% njemu v prid . Po moje gre za zlorabo položaja. Zato tudi menim, da bi tako zadevo moglo reševat DT, ker je zame,kot posameznika pretežka in tako obsežna, predvsem pa so vanjo vpleteni taki ljudje,da bi mogla zanjo poskrbet država na svoje stroške.

  Ne vem, zakaj vsi državni organi, na katere sem se obrnila, vključno z Varuhinjo človekovih pravic, predsednik države,predsednik vlade , državni zbor-komisija za člov.pravice in peticije, ignorirajo Cerarjevo ime – niti v enem dopisu mi ga nihče ne omeni, kaj šele, da bi ga kot predsednika vlade ( to je v času mojega postopka bil ),kdo pozval k odgovornosti. (od vseh sem dobila odgovore ) Jaz sama sem mu poslala dopis, a mi nanj ni odgovoril. Ali ne s tem  spodbujanjo  človeka pri nedopustnih ravnanjih ? Ali se spodobi za človeka na tako visokem položaju in s tako visoko izobrazbo,da pomaga,da ostanejo ravnanja človeka, ki je škodljiv za okolje, nekaznovana? Seveda,ker se vnaprej ve,da g.Cerar ne bo priznal? Ali pa zato,ker vsi en drugemu krijejo hrbet? Ko gre za milijonske posle, kot so maketa in žica,se o tem na veliko govori, ko gre za enega nič-vrednega delavca, pa nikomur ni mar. In jaz moram v tej zgodbi priznat,da je mleko črno ? Menim,da bi se mogla zadeva temeljito preiskat, ker gre za skupino ljudi,ki opravljajo poklice na področju prava in bi mogli delat na tem, da se izkažeta resnica in pravica, predvsem pa, da se spoštujejo človekove in delavske pravice, da se zaščiti nemočen človek in ne,da se ga še bolj pohodi. Ali lahko naredite kaj , da bi zadeva ,ki jo imata v rokah Varuh človekovih pravic ( tudi Transparency Slo- ga. Alma Sedlar ) in KPK ne obležala v predalu in zastarala ter da bi se izkazala resnica? In kdo ščitii Franca Zupanca, človeka, ki je na višku svoje kariere pred leti zakopal svojega Audija in prijavil krajo? Na generalno PU sem poslala dopis z dokazi,so ga posredovali na PP Šentjur, kar je popoln nesmisel,saj ima Zupanc tam same znance. Dala sem na VDT ,ampak je ta zadevo ponovno poslal v Celje g. Žaberlu ,kjer so tudi v drugo zavrnili preiskavo in s tem zvezali roke še policiji . Lahko pa zopet sama preganjam ali grem na okrajno sodišče v Šentjur,kar spet nima smisla. V glavnem vsi višji organi me napotujejo na lokalno območje ,kjer se ne da ničesar naredit pošteno,zaradi prepoznavnosti Zupanca-prijaznega trgovca ,psihopata .Človeka ,ki dela hudo ljudem okrog sebe,pa tega nihče noče vidit?

  – konec citiranega pisma.

   

  Pa vendar, v Sloveniji “navaden državljan” težko kam prileze na postkomunistični, sodni, državni avtocesti. Celo Varuh človekovih pravic RS, ki spominja na groteskno karikaturo varuha človekovih pravic, se silno rad znebi “navadnih” ljudi – in si pilatovsko (o)pere roke.

   

  FOTO, vir: https://pixabay.com/

   

  – SE NADALJUJE –

   

   

   /Naslovna fotografija: https://pixabay.com//

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  ON, KI RAZDVAJA …

  JEZDECI APOKALIPSE

  POPIS KUR

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Prejšnji članek
  Naslednji članek

  Sorodne objave

  3 KOMENTARJI

  1. Pravzaprav sem ostala “brez komentarja”! Je gospa Rosina VSE povedala … Pretreslo me je, kako kruto je biti “navadna državljanka” v tem gnilem kapitalizmu.
   Gospa je pokazala več pravnega znanja, tistega s srcem, in (predvsem čustvene) inteligence, kot vsi pravniki, s katerimi je imela opravka v teh letih.
   Treba je v čimveč medijev z njeno zgodbo, da se njej in vsem podobnim navadnim državljanom pomaga do pravice, do resnice, ki kar kriči!

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj