Več

  ROK ZA BOŽIČ Z VELIKO ZAČETNICO: 16. APRIL

   

  Spoštovani podpisnice in podpisniki pobude “Božič z veliko začetnico”,

  obveščam vas, da na spletni strani ZRC SAZU, Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, ki je pristojen za določanje pravopisnih pravil, zbirajo mnenja in predloge o pravopisnih pravilih. V času javne razprave lahko vsakdo posreduje svoje mnenje. Prav je, da vsi, ki podpiramo uradno pisanje Božiča z veliko začetnico, to stališče množično izrazimo, saj tovrstne javne razprave verjetno ne bo še več let. Javna razprava bo potekala do 16. aprila 2021, zato vas vabim, da čimprej (najboljše pa kar takoj, da se ne pozabi) pošljete svoje stališče.

  Pomembno je, da se zavzamemo za pisanje praznika Božič z veliko začetnico, tako kot imajo to urejeno po vsem svetu, kjer uporabljajo našo pisavo. S tem bi pravopisna stroka prisluhnila večinski rabi, saj večina Slovenk in Slovencev že sedaj Božič piše z veliko začetnico. To je pomembno tudi zato, da otrok v šolah ne bodo več kaznovali z odvzemom točk, če bodo Božič pri testih pisali z veliko začetnico.

  Kako oddam v javni razpravi svoj prispevek, naj se Božič piše z veliko začetnico? 

  - Advertisement -

  Zelo enostavno. 

  1. Greste na spletno stran: https://www.fran.si/pravopis8/Poglavje/3/velika_in_mala_zacetnica

  2. Odpre se vam poglavje Velika in mala začetnica, SplošnoV 3. točki je navedeno, da se prazniki pišejo z malo začetnico. Ob koncu odstavka je okence: komentarKliknite na to okence.

  3. Odpre se vam prostor za vpis vašega predloga. V ta prostor spoštljivo zapišite predlog, naj se praznik Božič piše z veliko začetnico ter navedite svoje argumente.

  4. Ne pozabite, da je pomemben argument, da navedete, da vi praznik Božič, že sedaj pišete z veliko začetnico. To je pomembno zato, da pripravljalci pravopisa dobijo vtis o množični razširjenosti pisanja Božič z veliko začetnico. To, načelo dejanske rabe, je eden od pomembnih argumentov, za pristop, k pripravi pravopisne spremembe.5. Ko vpišete svoj predlog, predlagamo, da se podpišete z imenom, priimkom ter krajem, od koder prihajate. Podpis sicer ni obvezen, je pa gotovo teža podpisanega mnenja večja, kot anonimno stališče. Kdor se ne želi osebno podpisati, lahko seveda odda tudi nepodpisano stališče. 

   

  Prepričana sem, da se bo praznik Božič slej ko prej tudi v Sloveniji pisal z veliko začetnico. Več kot nas bo izrazilo to stališče, prej se bo to zgodilo. Za vaše prizadevanje, da bi se praznik Božič končno tudi v Sloveniji pisal z veliko začetnico, se vam vnaprej lepo zahvaljujem in vam čestitam za pokončnost.  

  V zadnjem času mnogi predlagajo, da bi se vsi prazniki pisali z veliko začetnico, npr. Velika noč, Binkošti, Dan državnosti, Dan reformacije, Dan upora proti okupatorju itn. Osebno se strinjam s stališčem, naj se vsi prazniki pišejo z veliko začetnico, vendar kot pobudnica peticije za pisanje Božiča z veliko začetnico ne morem v imenu podpisnikov širiti področja našega zavzemanja, saj bi morali za to zbirati podpise za novo razširjeno vsebino pobude. Verjamem pa, da naša pobuda za pisanje praznika Božič z veliko začetnico lahko spodbudi odločitev, da se vsi prazniki pišejo z veliko začetnico. Nenazadnje je sedaj, ko se eni prazniki pišejo z veliko in drugi z malo začetnico, ustvarjene precej zmede. Pisanje vseh praznikov z veliko začetnico bi bila zato dobrodošla praktična poenostavitev, da ljudje ne bi bili v dvomih, kako zapisati določen praznik, da po pravopisno pravilno. Glede na navedeno, se lahko seveda vi v svojem imenu, ko boste pisali svoje stališče na ZRC SAZU, Inštitut Frana Ramovša, zavzamete za to, da se poleg Božiča z veliko začetnico pišejo tudi drugi prazniki.

   

  Več argumentov za pisanje praznika Božič z veliko začetnico:

  http://24kul.si/pogovor-s-polono-naglic-peticija-za-pisanje-bozica-z-veliko-zacetnico

  http://24kul.si/podpisite-peticijo-bozic-z-veliko-zacetnico

   

  Vir: http://24kul.si/podpisite-peticijo-bozic-z-veliko-zacetnico

   

  /Citat apela, ki ga je avtorica poslala podpisnikom peticije …/

  Naslovna fotomontaža, vir: https://pixabay.com/photos/christmas-eve-advent-star-gloss-436138/

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  ON, KI RAZDVAJA …

  JEZDECI APOKALIPSE

  POPIS KUR

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Sorodne objave

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj