test
Več

  ETIKETIRANJE NADOMEŠČA PRAVO

  Goran Arh, arhitekt
  Goran Arh, arhitekt
  V šole sem hodil v Novi Gorici, tudi večino življenja sem preživel tu. Sem sin očeta Gorenjca, Bohinjca, če sem natančen, in matere iz srbske družine. Rojen sem v Mostarju (Bosna in Hercegovina); moja mama mi je pojasnila, da takrat v tem novo nastajajočem mestu ni bilo dovolj hrane, ne bolnišnice, če bi se kaj zapletlo, medtem ko je njen rojstni kraj (Mostar) bilo staro mesto, z ogromnim kmečkim zaledjem, dovolj hrane in dobro organiziranim zdravstvom. Zato je šla tja rodit, kjer so ji njeni ljudje lahko pomagali. Potem se je vrnila v Gorico (vedno smo govorili Gorico, nikoli nismo rekli Novo Gorico!). Sem torej otrok juga in severa. Vzhoda in zahoda. Tu ob meji je komunizem mejil na kapitalizem, življenje je potekalo z vsemi napetostmi, pa tudi potenciali novo nastajajočega, obmejnega mesta, ki jih je okolje ponujalo. In ponujalo jih je dosti! Pa vzelo je tudi dosti. Po gimnaziji sem odšel v Ljubljano študirat, tako kot večina mojih sošolcev. Študiral sem arhitekturo in potem 30 let delal v poklicu. Nekaj časa v firmah, večinoma pa kot svobodnjak.

   

  Pravimo, da imamo Pravni red, pa ne dosegamo niti Hamurabijevega zakonika, pri katerem velja pravilo povračila: enako z enakim! Oko za oko in zob za zob , ki je sicer najprimitivnejša oblika prava, a še vedno manj primitivna od Brglezovega »naravnega prava«.

  Njegovo razumevanje naravnega prava je namreč tole: Mi smo zmagovalci, in zato mi pišemo pravila! Zato vas lahko zatolčemo, kakor nam drago, vi pa nam ne smete vrniti, ne z enako močnim udarcem, kot ga prejmete. Ali konkretno: NE SMETE SE BRANITI!

  Z besedami nekega slovenskega pravnika s koprskega konca: »Veste, samoobramba ni sama po sebi razumljiva«.

  Še bolj jasno povedano je tole: nekatere pravice so samo “naše pravice”, vaše so pa le tiste, ki vam jih mi predpišemo in dovolimo. Mi vemo, kaj je treba “žrtvovati”!

  - Advertisement -

  Revolucionar ukradeno lastnino in storjen umor enostavno prekvalificira v vojni plen in nam s tem pove, da Revolucija, ki je v pravnem jeziku kraja, umor, laganje, sprenevedanje, plansko raznarodovanje, vsi pretekli in prihodnji pogromi, vse to našteto – ni kriminal! In zato se ne sankcionira po zakonih za zločine.

  Pač pa se Revolucijo nadaljuje, režim pa jo spodbuja!

   

  Mostec pri Brežicah: posthumni ostanki žrtev povojnih pobojev v nekdanjem protitankovskem jarku

   

  Pravni red? Ne bi rekel. 

  Obnašanje žrtev je zdaj že podobno samomorilni želji in prav to je postala značilnost tega naroda, da ne rečem njegova mentaliteta. Do sem nas je pripeljala ideologija. Pred tem je temelje postavljala Cerkev, ideologija je pa Krivdo, ki jo je Cerkev privzgojila, ljudem nadgradila.

  Kjer pa Pravo ne obstaja (mi smo ga nazadnje videli pod kraljevino SHS!), režim posluje in komunicira z državljani preko etiket. 

  Sistem z nami obračuna tako, da dogodkom, osebam in pojavom zalepi etikete.

  To je za režim najenostavnejša in hkrati najkrajša pot. Zato tudi najbolj učinkovita. Pri nas je za lepljenje etiket zadolžen milan kučan (imena tega izdajalca naroda ne pišem z veliko niti v začetku stavka!). 

   

  Milan Kučan; vir: Nova24 TV

   

  Prebivalstvo je že iz osnovne šole naučeno (vzgojeno, indoktrinirano), da ne reagira več na vsebino te niti ne preverja, ker ne sme dvomiti -, temveč na etiketo. Nacionalni interes je, denimo, ena takšna etiketa! Vsebinsko nihče ne ve, kaj to je. 

  Ko vernik v ideologijo samo zasliši omembo nacionalnega interesa na TV, takoj ve, za kateri nacionalni interes gre, in postane pozoren! Natanko ve, kaj se od njega pričakuje. To je v nacionalnem interesu, v to se ne sme dvomiti, to moramo brezpogojno sprejeti.

  Čim Slovenc sliši “nacionalni interes”, zanj to pomeni: ne se v to spuščat, ti tega ne razumeš … in otrok stopi takoj stran od kredence, da mamina porcelanasta vaza ne pade dol.

  Nikogar ne moti recimo to, da mu to besedo izreče nekdo, ki že 30 let načrtno raznaroduje svoj narod. Tako smo postali sovražniki lastnega naroda in izdajalci. Sovražniki? Česa le – Partije?

  Domobranc, iredenta, fašist, element … vse to so včasih bile etikete, zanje smo vedeli, kaj pomenijo, vedeli smo tudi, kdo jih sme deliti. Nismo sicer vedeli, kaj te besede pomenijo po vsebini, smo pa vedeli za posledice, če te kdo etiketira s temi besedami in te povezuje s temi pojmi.

  V brezpravju etiketa deluje kot nadomestek za dokazno gradivo na sodišču. Režim si tako skrajša postopek dokazovanja (“ni sprave z izdajalci!”). Z etiketo je vse dokazovanje nenadoma odveč. Sodi se na TV!

  Revolucionar do revolucionarne “pravice” pride po bližnjici, vsekakor mnogo hitreje kot v pravnem sistemu, ker mu ni treba nič(esar) dokazovati. Zato so postopki na sodišču pri nas maratonski, trajajo po deset let in več. Krivca režim preprosto proglasi in sodba je potem javni dogodek!

  Primer. Po TV Tanja Starič izjavi, da se je narod uprl tej vladi , kar pomeni, da se mestna množica naščuvanih biciklistov, ki se odzivajo na etiketo “Smrt janšizmu”, vozika po Ljubljani. In to za RTV predstavlja narod, torej vso državo! To je potem dovolj velik dokaz, da mora vlada odstopiti.

  Če to ni dovolj, bomo našli še druge dokaze! RTV nadomešča sodišče, sodi v imenu “ljudstva”. Enako v imenu ljudstva – piše tudi v sodbah na sodnih procesih, pri katerih “ljudstvo” ni prisotno, ker mu je to prepovedano. Ljudstvo samo posoja odgovornost neodgovornim, ki imajo mandat za neodgovornost neomejen. Ljudstvo pa za izposojo enako. Krivca seveda vedno najdejo, ker krivce iščejo. Sicer jih ne. Ko so na primer njihove vlade na oblasti, jih sploh ne iščejo.

  Tedaj čakajo, da najprej kučan polepi etikete, da vedo pri kom kaj iskati in najti. To se potem imenuje “raziskovalno novinarstvo”.

   

  FOTO, vir. https://www.portalplus.si/

   

   

  &  &  &

  PODPIRAM(O) SLOVENSKI NEODVISNI MEDIJ:
  Spletni medij DOSJE – od 20. 5. 2020 pri Ministrstvu za kulturo RS vpisan v Razvid medijev RS -, ki ne prejema nikakršne subvencije, želim(o) podpreti z donacijo:  https://www.paypal.com/paypalme/mojcavocko?locale.x=en_US

  Naslovna ilustracija: https://pixabay.com/

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  JEZDECI APOKALIPSE

  ON, KI RAZDVAJA …

  POPIS KUR

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  ODPRTO PISMO VARUHU ČLOVEKOVIH PRAVIC!

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Sorodne objave

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj