Več

  BOŽJA BITJA

  Goran Arh, arhitekt
  Goran Arh, arhitekt
  V šole sem hodil v Novi Gorici, tudi večino življenja sem preživel tu. Sem sin očeta Gorenjca, Bohinjca, če sem natančen, in matere iz srbske družine. Rojen sem v Mostarju (Bosna in Hercegovina); moja mama mi je pojasnila, da takrat v tem novo nastajajočem mestu ni bilo dovolj hrane, ne bolnišnice, če bi se kaj zapletlo, medtem ko je njen rojstni kraj (Mostar) bilo staro mesto, z ogromnim kmečkim zaledjem, dovolj hrane in dobro organiziranim zdravstvom. Zato je šla tja rodit, kjer so ji njeni ljudje lahko pomagali. Potem se je vrnila v Gorico (vedno smo govorili Gorico, nikoli nismo rekli Novo Gorico!). Sem torej otrok juga in severa. Vzhoda in zahoda. Tu ob meji je komunizem mejil na kapitalizem, življenje je potekalo z vsemi napetostmi, pa tudi potenciali novo nastajajočega, obmejnega mesta, ki jih je okolje ponujalo. In ponujalo jih je dosti! Pa vzelo je tudi dosti. Po gimnaziji sem odšel v Ljubljano študirat, tako kot večina mojih sošolcev. Študiral sem arhitekturo in potem 30 let delal v poklicu. Nekaj časa v firmah, večinoma pa kot svobodnjak.

   

  Imam dve živalci, mamo muco in njeno malo muc’ko!

  Ne bojim se, da bi “preveč” spoštovali “mojo voljo”, ker večinoma jaz spoštujem njuno. In to zelo rad.

   

  FOTO vir: https://unsplash.com/

   

  Moj Bog je služabnik človeštva in ni njegov diktator. Poljublja tla, koder hodimo, in mi govori o spoštovanju, ki ga čuti do nas, do človeka, do človeštva, do živih bitij.
  Tukaj bi lahko govoril ure in ure o tem, kaj vse čuti do nas, o tem, kako nas ima rad in kako zelo mu je žal, da se ni prej zgodilo to, kar se lahko šele zdaj zgodi, ko bolje razume svoje Stvarstvo.

  Razume nas, kot jaz razumem svoje muce.

  V začetku jih nisem razumel, le rad sem jih imel. Zdaj pa jih imam rad, ampak tisto “rad imeti” zdaj, je večji “rad” od tistega prej. Drugačen je in globlji, in vsebuje kup vsebin, ki jih poprej ni bilo.

  Popolnosti ni! Popolnost je mit.

  Moje muce so popolne! 
  Meni so popolne. Popolne so, ker jih imam rad in se jih ne morem nagledati.

  Gledam jih in jim govorim: “Ljubice moje, vi ste popolne, meni ste popolne … Jaz večje popolnosti od vaše sploh ne potrebujem.

  Vse znajo. Vse, kar je mucam potrebno za življenje! Vse, kar se pri moji mami nisem naučil, sem se naučil pri njih, ko sem gledal mamo muco in njena mladička. 
  Po nekem naključju me je mama muca posvojila. Ponoči me je hodila gledat, potem ko je podojila svoja mladička. Gledala me je in kontrolirala, kako diham med spanjem. Stala je zraven dokler nisem odprl oči. Ko je videla, da je vse v redu, je šla po svoje. 

  Skrbela je zame, kot za mladička.
  Imela me je za svojega, pazila je name.

  Jaz lepšega čustva še nisem doživel, kot je biti njen. To, da me je posvojila, da me ima za svojega, da sem njeno “dete” , je zame bil velik poklon!

  Dosti tega so me one naučile. Ampak jaz tu nisem objektiven.
  Nisem objektiven, ko rečem, da so popolne. 
  A meni so popolne.

  - Advertisement -

   

  FOTO vir: https://unsplash.com/

   

  Popolnosti od mene zdaj nihče niti ne zahteva, ne zahtevam je niti pri sebi, pa tudi pri drugih je ne iščem. 
  Moj Bog tega ne zahteva od mene, jaz pa ne od njega!

  Ampak, On meni večkrat reče: “Vi ste vsi moji, rad vas imam, popolni ste v mojih očeh … JAZ pa (tako Bog o sebi!) nisem popoln, in si to niti ne želim biti.”

  Potem ga posvojim in mu rečem (tako kot to tudi mojim mucam rečem!): Ti si popoln … meni si popoln.
  In še: Jaz sem odgovoren zate.

  In On dobro ve, kaj s tem mislim.

   

  FOTO vir: https://pixabay.com/

   

   

  &  &  &
  PODPIRAM(O) SLOVENSKI NEODVISNI MEDIJ:
  Spletni medij DOSJE – od 20. 5. 2020 pri Ministrstvu za kulturo RS vpisan v Razvid medijev RS -, ki ne prejema nikakršne subvencije, želim(o) podpreti z donacijo:  https://www.paypal.com/paypalme/mojcavocko?locale.x=en_US

  Naslovna FOTO vir: https://pixabay.com/

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  ON, KI RAZDVAJA …

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  JEZDECI APOKALIPSE

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Sorodne objave

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj