Več

  8. FEBRUAR – PREŠERNOV DAN – SLOVENSKI DRŽAVNI PRAZNIK

   

  France Prešeren, 3. december 1800Vrba, † 8. februar 1849Kranj.

  Pravnik, poet, mislec ter eden izmed največjih slovenskih izobražencev svojega časa, ki pa je istočasno žal zaradi svojih modernih nadzorov bil tudi ujetnik svojega časa, saj so ga takratne avstrijske oblasti v tedanjem avstrijskem cesarstvu zaradi njegove svobomiselnosti in naprednega razmišljanja vodile pod etiketo politično sumljivega posameznika.

  S podobnimi težavami se je srečeval tudi v času svojega pesniškega ustvarjalnega opusa, ki pa mu je dno izbila neuslišana ljubezen do Julije Primčeve, ki njegove ljubezni ni uslišala in ko se je leta 1839 poročila z bogatim plemiškim sinom Scheuchenstuehlom, je Prešeren zaradi tega zapadel v življenjsko krizo in se vdal alkoholu in tako je tudi njegov ustvarjalni opus začel počasi zamirati.

  Danes mineva 172 let od njegove smrti!

  - Advertisement -

   

  Prešernov rokopis Zdravljice, vir: NUK, https://www.nuk.uni-lj.si/aktualno/razstave/2020/zdravljica

   

  Kot dvanajstletni dijak v Ljubljani je po navdihu gesla francoske revolucije Liberté, égalité, fraternité (za svobodoenakostbratstvo) ustvaril eno izmed svojih najpomembnejših pesniških stvaritev – Zdravljico, ki je po 6. členu ustave Republike Slovenije in po posebnem zakonu (njena sedma kitica) postala uradno besedilo himne Republike Slovenije. Po obliki gre za likovno pesem (carmen figuratum), saj izpisane kitice spominjajo na obliko vinske kupice.

  Evropska unija je Zdravljico marca 2020 razglasila za pomembno kulturno dediščino z dodelitvijo znaka evropske dediščine. Skrbnik znaka in dediščine je Narodna in univerzitetna knjižnica, ki hrani večino ohranjenih rokopisnih različic pesmi in največ natisnjenih izdaj Zdravljice v slovenščini in različnih prevodih.

   

  Kot narod izgubljenih generacij in vrednot imamo v obdobju aktualne vlade pod vodstvom edinstvenega Janeza Janše edinstveno priložnost, da se iz Prešernovih stvaritev zopet pričnemo narodno prebujati in da kot narod spet najdemo svoj smisel in se končno začnemo upirati balkanizaciji Slovenije in si tako zagotovimo tisto, kar si kot narod, ki je skozi lastni zgodovinski obstoj že mnogo doživel, pretrpel in preživel, zaslužimo: PRAVICO DO DOSTOJNEGA ČLOVEŠKEGA ŽIVLJENJA!

  ŽIVELA SLOVENIJA!

   

  Logarska dolina, vir: https://www.slovenia.info/sl/destinacije/znamenitosti

   

   

  &  &  &
  PODPIRAM(O) SLOVENSKI NEODVISNI MEDIJ:
  Spletni medij DOSJE – od 20. 5. 2020 pri Ministrstvu za kulturo RS vpisan v Razvid medijev RS -, ki ne prejema nikakršne subvencije, želim(o) podpreti z donacijo:  https://www.paypal.com/paypalme/mojcavocko?locale.x=en_US
  Kontakt za donacije in oglaševanje: pošlji e-pošto

  Naslovna slika: dr. France Prešeren, kot ga je naslikal Franz Kurz zum Thurn und Goldenstein (1807–1878), kar je prva znana upodobitev Prešerna in edina, ki je nastala po spominu na resnično pesnikovo podobo; vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:Pre%C5%A1ern-Goldenstein.jpg

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  UDBOMAFIJSKI UMOR ODLIČNEGA KRIMINALISTA

  LIPICANCE KOLJEJO! JEDO NA BRDU?!

  ZAROTA VELIKIH STARCEV

  REVOLUCIJA V ZRAKU

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Sorodne objave

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj