test
Več

  ROGOVCI, SREČNO, NAJ VAM BO S SREČO OBDANO VAŠE NOVO KULTURNO POSLANSTVO!

   

  Danes zjutraj, še preden so se v javnosti pojavili prvi posnetki »vdora« v nekdanjo ljubljansko tovarno Rog, se mi je iz Ljubljane oglasil moj vir in mi poročal, da se v Ljubljani na Trubarjevi ulici ob nekdanji tovarni Rog odvija obsedno stanje, da še česa takega ni doživel in da sam ne more verjeti, da se je ljubljanska mestna občina pod vodstvom ljubljanskega šerifa Jankovića končno zganila v smeri urejanja te res velike ljubljanske sramote. 

   

  Tovarna Rog; vir: http://atrog.org/galerija/foto/tovarna-rog

   

  Lokacija Tovarne Rog; vir: https://tovarna.org/node/85

   

  - Advertisement -

  Tovarna Rog je imela v času skupne države kultni status dragulja. 

  Njena zgodovina se je pričela v začetku 50-ih let prejšnjega stoletja, ko je iz prvotnega usnjarskega obrata na Trubarjevi cesti nastala tovarna Rog, njena prva kolesa so na takratni jugoslovanski trg prišla leta 1952. 

  Rogovo kolo, znano kot Pony, je kmalu po prihodu na trg osvojilo celotno nacijo nekdanje države in ni ga bilo dvorišča, na katerem ne bi stal Pony, ki je med drugim takratno mladino pripeljal na marsikateri zmenek in s tem poskrbel za marsikateri prvi poljub in objem. 

  Kljub temu pa je žal vodstvo tovarne Rog leta 1991 zaradi velikih logističnih stroškov proizvodnjo v tem obratu opustilo in ga preselilo v industrijsko cono ob Letališki cesti v Ljubljani. 

  Po njenem zaprtju se je leta 1994 pričel denacionalizacijski postopek s koncem leta 2001, ko se je poslopje vpisalo v Register nepremičnine kulturne dediščine (RKD) in bilo opredeljeno kot umetnostna in arhitekturna dediščina.

   

  Slavni Pony; vir: https://www.facebook.com/Pony-Rog-132318481861/photos/132350711861

   

  Mestna občina Ljubljana je pod županovanjem takratne županje Danice Simčič s pogodbo o lizingu pri LB Hipo, d. o. o., kupila Tovarno Rog ob Trubarjevi s pogodbo o lizingu, ki je bil leta 2011 v celoti poplačan. S tem je MOL postala pravnomočna lastnica nepremičnine.  

  Ljubljanska kulturna avandgarda je z mešetarjenjem tovarne Rog na Trubarjevi pričela že leta 2006, ko so t. i. študentje, katerih »namen« je bilo razvijanje, širjenje in ohranjanje alternativne kulture, zasedli tovarno Rog. In tako je kultni dragulj nekdanje države sčasoma postal leglo alkoholikov, brezdomcev, delomrznežev in narkomanov. Po današnjih navedbah sina vrhovnega tožilca in mame Joške, kolerika svoje vrste, Jaše Jenulla naj bi bile stalne prebivalke živali, zato se sprašujem, kaj za vraga dela Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki jo trenutno vodi njen vršilec dolžnosti dr. Jernej Drofenik?! 

   

  V 16 letih »zasedbe« Roga se je tam zgodilo mnogo. Res mnogo. Od tistih kuharskih, pekarskih, glasbenih, bralnih, meditacijskih, risarskih, pevskih pa vse do pivsko-narkomanskih večerov, katerih stalna spremljevalka je bila tudi glasna glasba.  

  V teh letih je Rog obiskovalo/uporabljalo res veliko število ljudi/uporabnikov. Redni gost Roga je bil med drugim tudi tisti sloviti sirski brivec Ahmad. To je tisti Ahmad, ki je v Siriji po moško zapustil svojo družino in si potem, ko ga Avstrijci niso hoteli imeti pri sebi, s pomočjo levičarjev tipa Miha Kordiš pri nas na naš račun uredil res človeku blagodejno življenje. 

   

  Ahmad Shamieh, levo; vir: http://atrog.org/galerija/foto/ambasada-rog

   

  Tovarno Rog so skušali izprazniti že večkrat, a vedno neuspešno. Zaradi levičarske politike kajpak, ki nas je vodila do 13. marca 2020.

  Odkar pa je vajeti v roke prevzel premier Janez Janša, se v državi očitno stvari izboljšujejo. Tako očitno, da je ljubljanski šerif Zoran Janković preko aktualne slovenske politike zbral pogum in končno rogovsko pregnal od tam. 

  Kljub temu pa se je skozi optiko tega današnjega dogodka pokazalo eno: to, da je ljubljanski šerif v resnici kolerik in strahopetnež, ne vreden svoje funkcije. Namreč to, kar se je danes zgodilo v Ljubljani, bi lahko on, če bi bil seveda vreden svoje funkcije, uredil že v prvem letu svojega prvega županskega mandata, ki ga je pričel davnega leta 2006. Torej, Zoran, nimaš pojma!

   

   

  Slovenski policiji pa na tem mestu čestitam za pogum in pokončno držo s tem se je odgovor slovenskemu ekologu Vanetu Gošniku, ki se je par ur predtem spraševal, kje neki se nahaja ljubljanski šerif Janković, napisal sam od sebe. 

   

   

   

   

   

   

  https://twitter.com/mrevlje/status/1351599437521555456

   

   

  &  &  &
  PODPIRAM(O) SLOVENSKI NEODVISNI MEDIJ:
  Spletni medij DOSJE – od 20. 5. 2020 pri Ministrstvu za kulturo RS vpisan v Razvid medijev RS -, ki ne prejema nikakršne subvencije, želim(o) podpreti z donacijo:  https://www.paypal.com/paypalme/mojcavocko?locale.x=en_US
  Kontakt za donacije in oglaševanje: pošlji e-pošto

  Naslovna fotografija: utrip z deložacije tovarne Rog danes; zamrznitev kadra v posnetku Dejana Kobana, vir: https://topnews.si/2021/01/19/v-zivo-protestni-shod-pred-rogom-zaradi-delozacij-in-pricetka-rusenja-roga/

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  JEZDECI APOKALIPSE

  ON, KI RAZDVAJA …

  POPIS KUR

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  ODPRTO PISMO VARUHU ČLOVEKOVIH PRAVIC!

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Sorodne objave

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj