test
Več

  NEKDO HOČE, DA SE RUMENCI IN RDEČI SPOPADEJO

  Goran Arh, arhitekt
  Goran Arh, arhitekt
  V šole sem hodil v Novi Gorici, tudi večino življenja sem preživel tu. Sem sin očeta Gorenjca, Bohinjca, če sem natančen, in matere iz srbske družine. Rojen sem v Mostarju (Bosna in Hercegovina); moja mama mi je pojasnila, da takrat v tem novo nastajajočem mestu ni bilo dovolj hrane, ne bolnišnice, če bi se kaj zapletlo, medtem ko je njen rojstni kraj (Mostar) bilo staro mesto, z ogromnim kmečkim zaledjem, dovolj hrane in dobro organiziranim zdravstvom. Zato je šla tja rodit, kjer so ji njeni ljudje lahko pomagali. Potem se je vrnila v Gorico (vedno smo govorili Gorico, nikoli nismo rekli Novo Gorico!). Sem torej otrok juga in severa. Vzhoda in zahoda. Tu ob meji je komunizem mejil na kapitalizem, življenje je potekalo z vsemi napetostmi, pa tudi potenciali novo nastajajočega, obmejnega mesta, ki jih je okolje ponujalo. In ponujalo jih je dosti! Pa vzelo je tudi dosti. Po gimnaziji sem odšel v Ljubljano študirat, tako kot večina mojih sošolcev. Študiral sem arhitekturo in potem 30 let delal v poklicu. Nekaj časa v firmah, večinoma pa kot svobodnjak.

   

   

  Predstavljajmo si parlament sveta kot barvno lestvico.

  Sedeži so porazdeljeni v krogu, prav tako, kot so barve porazdeljene pri normalnem barvnem spektru.

   

  Vir: Goran Arh
  - Advertisement -

   

  Zdaj si pa zamislimo, da so Arabci v tem parlamentu rdeča barva, Izraelci pa rumena.

  Palestinci, denimo, naj bodo oranžna, ta je na barvni skali umeščena med rdečo in rumeno.

   

  Zdaj pa (no, rdeča in rumena sta bolj slaba barvna kombinacija …) poglejmo, kaj se zgodi, če imata ti dve barvi, rdeča in rumena, sedeže preveč skupaj.

  Ne izključujeta se čisto popolnoma, sicer bi si v barvnem spektru sedeli ena nasproti drugi, nista pa preveč prijateljski barvi. Pravimo, da se bijeta med sabo.

  Nista edini! Bijeta se tudi rdeča in zelena, ali pa modra z rjavo in vijolična z rumeno.

   

  Vse te barve so v barvnem krogu postavljene ena nasproti drugi. V parlamentu bi torej sedele čisto na nasprotnih straneh, tako kot so si barve postavljene nasproti v barvnem spektru. Seveda, če si parlament lahko predstavljamo kot barvni krog, ne vem za vas, jaz si lahko.

  Torej, ne vem, ali bi ravno izbiral barve za sobo tako, da bi strop pobarval v rumeno, stene pa bi bile rdeče. Ne bi se v njej počutil prav dobro, vem pa, da je to tudi lahko stvar okusa. Ampak … ne bi bil pomirjen, nekaj bi me motilo. Ne bi počival, nervozen bi bil, morda ne bi niti vedel, kaj mi je, samo neko napetost bi čutil.

   

  Nekateri ljudje rečejo, da se nekatere barve bijejo med sabo, in zato ne gredo skupaj. Pravijo, da se izključujejo in je slabega okusa, če jih silimo skupaj, čeprav se med sabo ne strinjajo.

  Kot sem rekel: to je stvar okusa!

  Vem le to, da če se rumena pogovarja z rdečo, to lahko dobro storita prek oranžne.

   

  Oranžna barva je torej vrinjena med rdečo in rumeno z namenom. Namen je v tem, da ti dve barvi, ki sta obe zelo pomembni, sploh med sabo lahko komunicirata! Prek posrednikov.

  Pogovarjata pa se lahko zato, ker oranžna vsebuje tako elemente rdeče kot rumene. Torej razume obe osnovni barvi.

   

  V sebi ima oranžna sledi ene in druge strani, leve in desne sosede, zato lahko sedi med njima, komunicira z obema, razume eno in drugo, čeprav se ti dve med sabo ne trpita, ko sta preveč skupaj. V parlamentu lahko skupaj sedita le, če imata vmes posrednika, “prevajalca”, mediatorja. Skratka nekoga, ki ga vsaj prenašata in kdaj pa kdaj poslušata. Če že drugega ne.

   

  Oranžna “prevaja” besede iz rdečih klopi tistim v rumenih klopeh in narobe.

  Če umakneš oranžne poslance – je takoj hudir!

  Rdeči in rumeni se ne bodo nikdar zmenili. Potrebujejo oranžne!!!

   

  Lahko bi rekli, da bi OZN morala biti organizacija dobrih dizajnerjev, ki se trudijo, da bi vedeli, katere barve gredo skupaj letos in kakšni so modni trendi za prihodnje leto.

  Sledi sklep.

  Nekdo (en skrajno ušiv dizajner) se je zelo potrudil, in še vedno se, da bi oranžno barvo (Palestince) umaknil iz območja med Izraelci in Arabskim svetom. Nekdo je hotel ukiniti oranžno in jo vso spremeniti v rdečo, tako da bo od nje ostala samo rumena. Še tisto oranžne, kar je je bilo, bo pobegnilo k rdeči in bo sčasoma postala vsa rdeča. Vmes pa ne bo več vmesnih tonov med rdečo in rumeno, ki delajo mir.

   

  Nekdo torej hoče, da se rumenci in rdeči spopadajo, da jim to (p)ostane način življenja in da se ta vojna med njima nikoli ne konča. Ta dizajner trenutno ustvarja visoko modo in nakazuje modne trende!

   

  Toda:

  Rdeča barva sveta je čakra preživetja

  in Arabci so rdeča čakra planeta.

  Zato so Arabci znoreli, ker čutijo, da se nekaj pomembnega s to čakro dogaja. Nekaj bistvenega in odločujočega! Oni to čakro predstavljajo in zdaj se obnašajo kot ta čakra.

   

  Nekdo želi takšen rezultat, ki mu bo pomagal zanetiti vojno, da jo bo potem lahko vzdrževal, jo kuril, dokler se ves svet ne vname in izgine v plamenih. To je njegov namen!

  Ubiti hoče Življenje na planetu. V bistvu pa ne ve, kaj dela, zaslepljen je od sovraštva in maščevalnosti.

   

  Še komentar k razporeditvi sedežev. Najprej ekstremi!
  Sedeži v ospredju in tisti v ozadju.

  Zadaj so skrajneži. Njihove barve so bolj ubite, manj je v njih vmesnih tonov. Te barve prevladujejo v totalitarnih režimih.

  Barve JNA uniform so bile takšne.

  Barve Zastavine stoenke so tudi bile takšne, pa stene v stanovanjih ljudi tudi. Vse je bilo ubito, mrko, brez življenja v njih … Bale so se biti opazne in so se skrile za mrkostjo, neopaznostjo, brezizraznostjo. Neopazne so bile lahko samo tako, da so bile nezanimive.

   

  Čisto spredaj so bolj pastelne barve, mešane so z belo. Center kroga predstavlja Bela svetloba. Bela ni barva, temveč je Stvarnikova Luč!
  Če belo spustiš skozi prizmo, dobiš vse osnovne barve.

  Iz nje torej vse barve izhajajo. Ko barve vedo, od kod izhajajo, zaupajo tistemu, ki jih je ustvaril.

  Te barve v prednji vrsti sedijo skupaj, ker se med sabo bolje razumejo, saj komunicirajo ena z drugo. Vse sprejemajo Belo svetlobo, ker so iz nje tudi nastale, imajo torej zavest o svojem nastanku.

  Kar se zmenijo, potem sporočijo nazaj (za hrbet) bolj skrajnim barvam iz svojega polja. Te pa se potem primerjajo med sabo prek mešanih barv, ki so vrinjene mednje in predstavljajo mediatorje med njimi.

   

  Skrajneži, to so tiste barve čisto tam zadaj, na zadnjih sedežih, predstavljajo ekstreme. Te imajo nekoliko manj izbire, so pač skrajne 🙂

  Imajo manj prehodov levo-desno. Posledično ne marajo neodločnosti. Imajo pa zaradi pomanjkanja živosti manj življenja v sebi in delujejo zagrenjeno.

  Največji žur je tam nekje od tretjega do petega ringa. Tam je največ Življenja.

   

   

  Naslovna FOTO, vir: https://pixabay.com/photos/sunset-background-mood-nature-5249480/

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  JEZDECI APOKALIPSE

  ON, KI RAZDVAJA …

  POPIS KUR

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  ODPRTO PISMO VARUHU ČLOVEKOVIH PRAVIC!

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Sorodne objave

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj