Več

  EKSKLUZIVNO: SODBA UPRAVNEGA SODIŠČA V TOŽBI ZLATANA ČORDIĆA – ZLATKA ZOPER MK RS

   

  Fama “Zlatko” je naplavila in razkrila bedo, gnilost slovenske medijske sfere. Zlatko iz dneva v dan – iz MSM v MSM – z naslovnice v naslovnico. Zlatko je skočil skoraj iz vsake konzerve, skoraj iz sleherne vreče čokolina.

   

  Zlatko … Zlatko … Zlatko …

  Zlatko je “njihov”, MSM ga častijo in poveličujejo. Zlatko je vendar “na pravi strani”.

  - Advertisement -

   

  Zlatko ima na Televiziji Slovenija status Michaela Jacksona v njegovih megazvezdniških časih. V enakem duhu pred njim kleči državna STA, ki ob še enem njegovem zavržnem deliktu objavi veliki intervju z njim, čeprav to sicer sploh ni poročevalsko-novinarska domena STA.

   

  FOTO: STA, vir: https://siol.net/novice/slovenija/je-zlatkov-izbris-iz-razvida-samozaposlenih-v-kulturi-izjema-ali-pravilo-540289

   

  Zlatan Čordić – Zlatko je vendar Princ Fužinc. Zlatko je oskrunil slovenskega literarnega velikana Ivana Cankarja. Zlatko je napadel snemalca Nove24 TV in mu na nezakonitem protivladnem protestu iz rok izpulil ali ukradel kamero, pred policisti. Zlatko je – ko je prebole(va)l okužbo s korona virusom – sredi Ljubljane verbalno napadel, zasledoval, nadlegoval direktorja NIJZ Milana Kreka, kar je s kolegom snemal in na Facebooku v živo predvajal. Zlatko je sredi (razglašene) epidemije javno z megafonom na nezakonitem bicik’l protestu pozival k bojkotu nošenja zaščitnih mask in h kršenju zaščitnih vladnih ukrepov, zapovedanim maskam in zaščitnim vladnim ukrepom se je posmehoval. Zlatko je glasen aktivistični nasprotnik zdajšnje vlade na čelu s PV Janezom Janšo in zagrizen udeleženec grotesknih nezakonitih protivladnih bicik’l protestov. Zlatko je na Tromostovju sredi v Ljubljani agresivno verbalno napadel dobrosrčnega harmonikarja Marka, medtem ko je ta kot že dolga leta na harmoniko igral slovenske melodije. Zlatko je z megafonom barbarsko vdrl na letošnjo proslavo ob dnevu državnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani.

   

   

  Zlatko je pripadnik prvorazrednih ali nadprvorazrednih – njegove naveze segajo vse od ljubljanskega župana Jankovića, stranke Levica, Marjana Šarca – Serpentinška z vrha stranke LMŠ, RTV Slovenija, aktivističnega protivladnega “kolesarjata” vse tja do … rdeče zvezde in dvignjene pesti. Če si “naš” kot Zlatko, pristaneš celo pod žarometi parlamenta – na seji parlamentarnega odbora za kulturo, kamor te častno kot “svečanega” govorca neupravičeno in sporno povabi njegova predsednica Violeta Tomić, in sicer kot (kvazi) izjemno “žrtev”, ker je Ministrstvo za kulturo RS z ministrom dr. Vaskom Simonitijem končno pravično in na pravni podlagi odsekalo tvoje nezakonite veleprivilegije, krite z davkoplačevalskimi denarjem.

   

   

  Vsemu temu pritiče tudi MSM-stampedo ob izdaji sodbe Upravnega sodišča RS z dne 18. 12. 2020, ki je Ministrstvu za kulturo RS v novo odločanje vrnilo upravno odločbo, s katero je 26. 11. 2020 iz registra samozaposlenih v kulturi izbrisalo Zlatka in posledično ukinilo njegov (vele)privilegij, zakonsko namenjen vrhunskim umetnikom in izjemnim kulturnim ustvarjalcem. Da je Zlatko to sploh bil?! Tam od leta 2017, ko ga je Ministrstvo za kulturo RS počastilo z umetniškim privilegijem, torej z dobrosrčnim ministrskim plačevanjem prispevkov za socialno varstvo? Status samozaposlenega v kulturi je Zlatko dobil 1. 8. 2014, ko je minister za kulturo RS bil Jankovićev človek: dr. Uroš Grilc, član Pozitivne Slovenije.

   

  MSM so seveda na ves glas tulili, češ da mora Ministrstvo za kulturo RS zdaj Zlatka takoj nazaj vpisati v register samozaposlenih v kulturi in mu povrniti veleprivilegij plačevanja socialnovarstvenih prispevkov, ker češ da je Zlatko herojsko zmagal v svoji tožbi zoper Ministrstvo za kulturo … pa češ kako je Zlatko junaško sodno premagal kulturnega ministra Simonitija … pa češ kako je Ministrstvo za kulturo RS Zlatka brez pravne podlage politično izbrisalo iz registra samozaposlenih v kulturi in ga oropalo plačila prispevkov … Bučke! Pohane.

   

  V resnici je Upravno sodišče RS s sodbo z dne 18. 12. 2020 Ministrstvu za kulturo RS kot toženi stranki zadevo vrnilo v ponovno obravnavo oziroma “v ponovni postopek”, kot je napisalo v izreku sodbe, ki je bila po zakonu takoj pravnomočna, pritožba ni mogoča. Takole je to obrazložilo sodišče, pomenljiva je točka 8.:

   

   

  Zlatko se je med drugim javno hvalil, češ da ga je Ministrstvo za kulturo RS tako nezakonito izbrisalo iz registra (privilegirano) samozaposlenih v kulturi, da ministrstvu kot toženi stranki upravno sodišče te njegove tožbe sploh ni vročilo. No, slednje ni nič posebnega, tako sankcijo v upravnem sporu predvideva sam zakon. Izpodbijana ali sodno odpravljena upravna odločba MK RS z dne 26. 11. 2020 – zoper katero je bila po zakonu mogoča zgolj tožba, ne pa pritožba – je očitno bila slabo, pomanjkljivo pravno obrazložena in dokazno izkazana, kot v sodbi pove sodišče, kar pa sploh ne pomeni, da zakonskih razlogov in dokazov za zakonit izbris Zlatka iz registra (veleprivilegiranih) samozaposlenih v kulturi ni bilo. Upravno sodišče je jasno pojasnilo svojo potezo:

    

   

  Da, Upravno sodišče RS je Zlatkovi tožbi ugodilo na podlagi 37. člena ZUS-1. A to od Ministrstva za kulturo RS nikakor ne terja, da bi Zlatka moralo nazaj vpisati v register samozaposlenih v kulturi in mu povrniti umetniški veleprivilegij, temveč mu nalaga izdajo nove, pravno bolje obrazložene in utemeljene odločbe.  

    

  Pa vendar, Zlatku je Ministrstvo za kulturo RS pod ministrom Tonetom Peršakom nezakonito odobrilo ali podarilo vrhunski privilegij iz 83. člena zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, in sicer za pet let – od 1. 8. 2017 do 31. 7. 2022:

  Samozaposleni v kulturi lahko zaprosijo za pridobitev pravice do plačila prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za obvezno zdravstveno zavarovanje ter za starševsko varstvo in za zaposlovanje od najnižje zavarovalne osnove za samozaposlene za socialno in zdravstveno zavarovanje iz državnega proračuna v primerih, ko njihovo delo pomeni izjemen kulturni prispevek v zadnjih petih letih ali ko gre za poklice ali dejavnosti, ki jih je potrebno zaradi kadrovskih potreb v kulturi posebej podpirati (deficitarni poklic), če delo samozaposlenega v zadnjih petih letih pomeni prispevek k razvoju področja, ki ga zajema ta poklic.

  Tako zapoveduje zakon. Hm, Zlatkovo delo je tam od poletja 2012 predstavljalo izjemen kulturni prispevek v zadnjih petih letih?! Ali je (bilo) Zlatkovo reperstvo poklic ali dejavnost, ki ga je “potrebno zaradi kadrovskih potreb v kulturi posebej podpirati (deficitarni poklic), če delo samozaposlenega v zadnjih petih letih pomeni prispevek k razvoju področja, ki ga zajema ta poklic?

   

   

  Ob tem ne gre pozabiti, da je ob izbrisu Zlatka iz registra (veleprivilegiranih) samozaposlenih v kulturi javno zavpil tudi Tone Peršak kot predsednik slovenskega PEN-a, kar je kratica mednarodnega združenja književnikov: pesnikov, esejistov, pisateljev! Ja, ta isti Tone Peršak, ki je leta 2017 Zlatku nezakonito odobril ali podaril veleprivilegij iz 83. člena ZUJIK – “našega” Zlatka je torej za celih pet let ministrsko častil s plačevanjem socialnovarstvenih prispevkov. Ob tem Peršakovem javnem kriku s PEN-ovega prestola za reperja Zlatka je iz PEN-a protestno izstopil dr. Bernard Nežmah. Častno viteško. 

   

  Res je, nismo vsi Zlatko! Premnogi izjemni slovenski umetniški, kulturniški talenti niso (bili) Zlatko. Pod levičarskimi ministri za kulturo zagotovo ne. Primerov ali dokazov je veliko – živih. Tragičnih. Grenkih. Grdih.

   

  Zlatko kot “Ivan Cankar” na naslovnici njegovega CD-ja; vir: Zlatkov FB-zid

   

  Še vpogled v obrazložitev sodbe Upravnega sodišča RS z dne 18. 12. 2020 (sodišče mi je po nesreči poslalo zgolj 3., 5., 7. stran):

   

   

  Zlatko brez maske z megafonom na nezakonitem protivladnem protestu letos, vir: https://twitter.com/zlatko585/status/1315264151401443329/photo/1

   

  &  &  &
  PODPIRAM(O) SLOVENSKI NEODVISNI MEDIJ:
  Spletni medij DOSJE – od 20. 5. 2020 pri Ministrstvu za kulturo RS vpisan v Razvid medijev RS -, ki ne prejema nikakršne subvencije, želim(o) podpreti z donacijo:  https://www.paypal.com/paypalme/mojcavocko?locale.x=en_US
  Kontakt za donacije in oglaševanje: pošlji e-pošto 

  Naslovna fotografija, vir: Upravno sodišče RS

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Sorodne objave

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj