Več

  ZAVIST

  Goran Arh, arhitekt
  Goran Arh, arhitekt
  V šole sem hodil v Novi Gorici, tudi večino življenja sem preživel tu. Sem sin očeta Gorenjca, Bohinjca, če sem natančen, in matere iz srbske družine. Rojen sem v Mostarju (Bosna in Hercegovina); moja mama mi je pojasnila, da takrat v tem novo nastajajočem mestu ni bilo dovolj hrane, ne bolnišnice, če bi se kaj zapletlo, medtem ko je njen rojstni kraj (Mostar) bilo staro mesto, z ogromnim kmečkim zaledjem, dovolj hrane in dobro organiziranim zdravstvom. Zato je šla tja rodit, kjer so ji njeni ljudje lahko pomagali. Potem se je vrnila v Gorico (vedno smo govorili Gorico, nikoli nismo rekli Novo Gorico!). Sem torej otrok juga in severa. Vzhoda in zahoda. Tu ob meji je komunizem mejil na kapitalizem, življenje je potekalo z vsemi napetostmi, pa tudi potenciali novo nastajajočega, obmejnega mesta, ki jih je okolje ponujalo. In ponujalo jih je dosti! Pa vzelo je tudi dosti. Po gimnaziji sem odšel v Ljubljano študirat, tako kot večina mojih sošolcev. Študiral sem arhitekturo in potem 30 let delal v poklicu. Nekaj časa v firmah, večinoma pa kot svobodnjak.

   

  Na vse se navadiš, le na samoto se ni mogoče navaditi!

  Navadiš se na moža, ki te pretepa, na njegovo kričanje, na poniževanje, celo na življenje v koncentracijskem taborišču se je mogoče navaditi … Le na samoto se ni mogoče navaditi! Nič je nič, nimaš se za kaj prijeti.

  Zdi se, da je od vseh občutij zavist najbolj romantična, ljubosumje pa tista nepremagljiva sila, ki ničesar ne privošči drugemu, ker sebe ne prepoznava v njem.
  Predvsem pa … če smo se kdaj borili, da bi imeli in pri tem drugim vzeli, smo gotovo opazili, da je vse lepo bilo le v naših glavah, v naši domišljiji in je brž izpuhtelo, ko smo se resnice dotaknili.

  Ah, zavist je najlepša, ko je živa, in najbolj živa, če je zavistna. 

  Sprašujem se, zakaj meni nikakor ne uspeva vrt enako lep? 

   

  Zakaj prav moj pohlep uduši plamen v drugem, nakar ga pokoplje še v meni?! Je moj objem tako nepredušen, da nikomur ne pusti živeti, ali pa je resnica še bolj grozna, kot je ta misel?

  - Advertisement -

   

  Je zavist povsem brez podlage in popolnoma neupravičena, ker je vse le plod naše domišljije? Se tam, kjer naj bi nekaj bilo, enako nič ne dogaja kot pri meni?


  Sila zemeljska, prav nič Nebeška (Nebesom tudi sicer ne zaupam prav preveč!), prosim, stori, da Ljubezen obstoji! 

  Čeprav morda ne zame in ne v meni.
  Lepo prosim 

  Ko srečam zaljubljenca, grem zato neslišno mimo. Previdno, da ne bi zmotil njunega plamena z dihom ali celo s trepetanjem mojega srca. Sam ne znam – a imam srce za druge! Če je že moje meni neuporabno 

   

  Vir: https://unsplash.com/photos/I4dR572y7l0

   

   

   

  &  &  &
  PODPIRAM(O) SLOVENSKI NEODVISNI MEDIJ:
  Spletni medij DOSJE – od 20. 5. 2020 pri Ministrstvu za kulturo RS vpisan v Razvid medijev RS -, ki ne prejema nikakršne subvencije, želim(o) podpreti z donacijo:  https://www.paypal.com/paypalme/mojcavocko?locale.x=en_US
  Kontakt za donacije in oglaševanje: pošlji e-pošto 

  Naslovna fotografija, vir: https://pixabay.com/photos/frogs-mushrooms-figures-group-1176218/

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  ON, KI RAZDVAJA …

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  JEZDECI APOKALIPSE

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Sorodne objave

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj