asd
Več

  ZAROTA VELIKIH STARCEV

  Goran Arh, arhitekt
  Goran Arh, arhitekt
  V šole sem hodil v Novi Gorici, tudi večino življenja sem preživel tu. Sem sin očeta Gorenjca, Bohinjca, če sem natančen, in matere iz srbske družine. Rojen sem v Mostarju (Bosna in Hercegovina); moja mama mi je pojasnila, da takrat v tem novo nastajajočem mestu ni bilo dovolj hrane, ne bolnišnice, če bi se kaj zapletlo, medtem ko je njen rojstni kraj (Mostar) bilo staro mesto, z ogromnim kmečkim zaledjem, dovolj hrane in dobro organiziranim zdravstvom. Zato je šla tja rodit, kjer so ji njeni ljudje lahko pomagali. Potem se je vrnila v Gorico (vedno smo govorili Gorico, nikoli nismo rekli Novo Gorico!). Sem torej otrok juga in severa. Vzhoda in zahoda. Tu ob meji je komunizem mejil na kapitalizem, življenje je potekalo z vsemi napetostmi, pa tudi potenciali novo nastajajočega, obmejnega mesta, ki jih je okolje ponujalo. In ponujalo jih je dosti! Pa vzelo je tudi dosti. Po gimnaziji sem odšel v Ljubljano študirat, tako kot večina mojih sošolcev. Študiral sem arhitekturo in potem 30 let delal v poklicu. Nekaj časa v firmah, večinoma pa kot svobodnjak.

   

  Čim kdo omeni zaroto, gre tedaj mnogim na smeh. Odveč jim je, zdi se jim preveč banalno in otročje. 

  Meni ne. Zato bom govoril o zaroti bitij z imenom Veliki Starci – jaz jih tako imenujem, ker imajo drugi morda zanje druga imena, poznajo jih pod drugimi imeni. Njihova zarota ima vesoljske razsežnosti! 

  Veliki Starci igrajo Boga na Zemlji!

  Vnaprej se dogovorijo, kako bodo izvedli manever borbe Dobrega proti Zlu. Nekakšna Vojna Zvezd v Vesolju, v kateri se ti gospodje in gospodarji vsega naserjejo sredi stoletja in zmagajo v vseh vojnah. Pri tem seveda pobijejo kup ljudi, ki o njihovih resničnih namerah ne vedo nič in so prepričani, da se vse zgodi slučajno. 

  - Advertisement -

  Končno pa – kaj je takega storil glavni komandant Zla, česar Veliki Starci sami niso počeli stoletja in tisočletja pred njim? Razlika je le v tem, da je komandant Zla uporabil njihove izkušnje in jih strnil v eno samo desetletje, ker za kaj več ni imel časa. Je zmanipulirani Manipulator, kar bodo na koncu tudi Veliki Starci. 

  Potem so Veliki Starci na svojih zmagah lepo živeli z nadzorovano delitvijo sveta na interesne cone do konca stoletja. Toda to je premalo, kajti gospodje so navajeni do-živeti visoko (in lagodno) starost, saj so v mnogih inkarnacijah umirali v postelji, v visoki starosti. Drugi so umirali v vojnah. Potem so žrtve služile za izgovor novim maščevalnim pohodom ponosnih zmagovalcev, ki so pisali zgodovino in postavljali pravila, medtem ko so drugi umirali za njihovo idejo. In kakšna je njihova ideja? Ideja je, da oni preživijo na račun tistih, ki zanje umrejo. Potem jih porabijo za vzor drugim, tistim, ki bodo zanje še umrli. 

  Veliki Starci svoje mlade pobijejo sami!

  Le takšen vtis dajejo, da to počne nekdo drug in da sami nimajo nič s tem.

  Veliki Starci so si namreč omislili, da Zlo obstaja ločeno od njih, oni sami pa da so samo Dobro. Bog je seveda z njimi, saj sicer ne bi vedno zmagovali. To imajo za dokaz, na čigavi strani da so.

  V resnici pa so njihova pravila vedno takšna, da imajo le izbranci pravico živeti, in to živeti v izobilju, in prav tako v izobilju umreti. Sami se sklicujejo na svoje velike zasluge, medtem ko so vsi drugi samo kulisa v njihovem gledališču.

   

  Vir: https://unsplash.com/photos/selective-focus-photography-of-red-and-blue-parrot-HiwVcXMek8M

   

  Vzemimo tipičnega zblojenega mladeniča današnje dobe, z uhanom v nosu, ki je povsod po telesu potetoviran z vsemi svojimi strahovi.

  Strahovi so globoko v njem, zajedli so se vanj, nabirali so se skozi zgodovino in zdaj se mu z notranje strani lepijo na kožo. V obliki pošasti, zmajev in kač, ker drugače vse to ne more iz njega!

  Če se že tega ne more znebiti, potem se mu zdi, da mora vsaj biti ponosen na svoje strahove. Če so že tam … Bežen spomin na preteklost, ki ni bila bogvekaj, predvsem pa ni “veličastna”, ker je potisnjena pregloboko v Telo.

   

  Mlade generacije današnjega dne so bolj prestrašene od tega kar še bo, ko Velikih Starcev enkrat ne bo več. Bolj jih je strah te možnosti, kot pa da jih bodo Veliki Starci zopet uporabili v svoje podle namene, jih vdelali v neke svoje načrte.

  Ne mislijo, kaj vse so jim Veliki Starci storili, za kaj vse so jih porabili v zgodovini in za kaj jih še bodo. 

  Na koncu je mlad človek današnjega dne samo nekdo, ki v človeški zgodovini nikdar ni doživel let, ko imaš nekoga lahko rad, ko rodiš otroke v svoje veselje, ko skrbiš zanje, jih stiskaš k sebi, v očeh svoje drage, ali dragega, pa vidiš le zaupanje, varnost in mir. 

  Da bi umrl v globoki starosti, v postelji, z mislijo: Življenje, ah, Življenje … še bom prišel sem! – je redkost. 

  V Egiptu so morda to bili tisti, ki so vlekli kamne in umrli od iztrošenosti. V vojnah jim meč preseka grlo, ker jih Veliki Starci pošiljajo umret za plemenite in velike cilje. Skratka, revež nikdar ni umrl zase in šele potem, ko je že živel.

  To seveda ne velja za Velike Starce, oni imajo znanje, imajo načrt in imajo sezname žrtev, ki jih morajo pobiti. Pri njih ni nič slučajno! Eno stoletje jim ni dovolj, da bi zasitili svojo krvoločnost.

   

  Vir: https://unsplash.com/photos/black-chess-piece-on-brown-and-white-checkered-table-Ne5SFwlUEGw

   

  Veliki Starci so dolgoživi, medtem ko mladi umirajo mladi.

  Slednji niti nimajo izkušenj s tem, kako je živeti polno in odgovorno do svojcev, ki jih imaš rad. In da je tvoje življenje lahko smiselno za lastno srce, zaradi tvojih emocij, ne tujih, in da imaš vse svoje drage na kupu, varne ob sebi. 

  Zato Veliki Starci pljusknejo v novo tisočletje in zaserjejo še začetek tega tisočletja! Novega stoletja prav zagotovo ne želijo prepustiti komu drugemu, ker se bojijo “revanšizma”. Če bi kdo drug prevzel oblast, bi v tem primeru vsem postalo jasno, kakšno podlo vlogo so igrali v človekovi zgodovini. 

  In zdaj se tu gremo igrico, češ da ni dovolj prirastka, ki bi Velikim Starcem zagotavljal visoke pokojnine! In jim omogočil dolgo in lagodno življenje ter lepo smrt v postelji. 

  Zasrali so planet, zastrupili zemljo in nebo, ljudi, živali, rastline … vodo in hrano, nam pa ubili Voljo do Življenja. Izsesali so ves čar iz religij in ideologij (iz vseh!) – in zdaj bi si radi izmislili še nekaj, čemur bi tisti mladec, ki je do sedaj umrl v vseh vojnah, verjel. Po vsej verjetnosti si revež zabada iglo v mišico, saj je bil porabljen in izrabljen že neštetokrat in mu ni več do tega, da bi se v šoli vedno znova učil o lastni smrti na sto in en način.

  Še manj mu je do tega, da bi se vsem svojim številnim smrtim klanjal, jih slavil, ne vedoč, da gre le za njegove smrti in ne smrt nekoga drugega, ki ga ne pozna, a mu je dolžan zahvalo. 

  Saj so vse smrti njegove, le videti je, kot bi bile tuje! Ne, niso mu tuje. Le gnusijo se mu in ne mara, da ga drugi o tem poučujejo. Sebe noče imeti za zgled, ker ve, kako se bo to končalo! 

  No, in zdaj bi Veliki Starci radi, da bi ta mladenič v nekaj verjel in jim zaupal.

  Od njega pričakujejo, da se bo zresnil, jim rodil otroke in jim rekel, da ima Življenje smisel le tako, da ima pred sabo velike cilje. Denimo tako, da bi bo prispeval v državno blagajno in hkrati verjel, da bo tokrat zanj in za njegove nesrečne tovariše življenje le drugačno. Da je prišel čas.

  Toda takšne izkušnje noče biti. Zato razmišlja s telesom, nagonsko. Telo mu pravi: mi smo ena sama bolečina in takojšnje zdravilo za bolečino je igla z drogo, vse drugo pa je eno samo nakladanje.

   

  Vir: https://unsplash.com/photos/hands-formed-together-with-red-heart-paint-cAtzHUz7Z8g

   

  Obstaja še eno pravilo, ki so ga pa Veliki Starci prezrli. Je grozljivo v svoji strahotni pravičnosti. To pravilo pravi, da tisti, ki je Srcu porezal roke in noge (vse ude, torej), ne more pričakovati, da ga bo to isto Srce reševalo iz deroče reke! Srce je zdaj brez rok in nog! 

  Srce bo nemočno ležalo ob deroči reki in gledalo umiranje Velikih Starcev, ki mlatijo po vodi in kričijo na pomoč v obupu.

  Srce je sočutno, kajpada, saj drugačno ne zna biti. Odpuščajoče je, ker je to njegovo bistvo, a pomagati svojim rabljem vendarle ne bo moglo; rablji so Srcu potrgali ude in ga pustili nemočnega. Zato je zdaj brez rok in nog. Ima le oči in solze. Lahko gleda in joče, pomagati pa ne more. 

  Nekaj časa bo trajalo, da Srcu zrasejo novi udi. Toda prej bodo Veliki Starci potonili v reki Časa! Veliko morje jih noče več nositi in jih prenašati.

  Jaz tudi ne.

   

  Vir: https://unsplash.com/photos/black-crocodile-on-body-of-water-2E0ao6jFEGo

   

  Naslovna FOTO, vir: https://unsplash.com/photos/a-persons-hand-resting-on-a-leather-couch-ueL2-9qlmkg

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  ON, KI RAZDVAJA …

  JEZDECI APOKALIPSE

  POPIS KUR

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Prejšnji članek
  Naslednji članek

  Sorodne objave

  4 KOMENTARJI

  1. Presunljivo.
   Kaj pa jaz vem. Lahko ja, lahko ne. Že tisočeletja je nekako tako. Ko sem bral sem mislil, da bi napisla širokopotezen odgovor. Pa ga ne bom. Dobil sem krompirjeve žgance z ocvirki in s slano župico na dnu. Torej samo par vrstic. Pa še glava me boli, ko sem spet ugledal zmontirano fotografijo treh glavnih Prascev z Lažgoške scene. Zadaj je Zombi rdečifašist 1.kat. kućan, gleda spod čela in izpričuje eno samo živo zlo. Pred njim pa sta dva vrhunska kriminalca s katerima vlada državi, golob z jankovićem, ki nad Slovenijo izvajata svoje satansko črnomašništvo in imata pripravljene spiske za veliko rdečo Inkvizicijo. Ne da mislijo, načrtujejo, da nas bodo spet pobijali. Samo, da Srbi začnejo de facto 3.svetovni spopad. Dodik je spet v Rusiji, pardon , tokrat pri Lukašenku.

   A – Dejanskost zgode Velikih starcev je skladna z Božjim načrtom. Stay cool & Pokovka & Staropramen
   ———————————————————————————————————-
   Ja, moram, ne vem kaj me goni, replicirati čisto na kratko. Spošt. mislec in filozof, arh.Arh , samo to imam za rečt, da ni veliko za rečt. Med branjem “Velikih starcev” sem med vrsticami preverjal skladnosti in lahko potrdim, da Božji načrt ne vsebuje nobene napake in niti najmanjšega skakanja
   odklonov po ISO-9001 verz.2024 izven tolerančnih polj. Vse štima. Torej, ne se sekirat, sujte se sekirat po filozofskem izkušenjskem tisočletnem prepričanju ponosnih belih, modrih in rdečih Primorcev, ki
   niso bili tako hudo preizkušano ljuCtvo kot so Židje in kot so Palestinci. Toej, g.Arh, lepo mirno se fsedi
   k šumeči smaragdnozeleni Soči, ki bo spet tekla rdeča, vzemi pokovko in gajbo Staropramena in uživaj. Štej trupla. Če kateri uspe do brega, ga ponižno močno suni nazaj, da crkuje v svoji črnoglavi
   plavalni zablodi. Janši sem pisal 5x naj uboga Iršiča pa ne pomaga, spet se rine reševat…zato, da ga bodo za nagrado spet krivo obdolžili, pohodili, posilili, spljuvali in fentali. Navalnega sem razumel do ene mere, Janeza pač ne. Prej je Janšo čuval Masleša, ubijalec z meje SFRJ brez diplome, zdaj ga “čuvata” revolveraš Džordžević in Fischer – preganjač žalovalcev za žrtvami komunistov in zagotovljeno je, da se Tvoja zgodba Velikih starcev gladko nadaljuje. Se ne strinjam ampak tako to je.

   B. Korenine zla
   Rusija je jedro z največjo možno maso . Vlogo pri tem ima tudi Vatikan, izjavljam kot veren Kristjan.
   Ne bomo o špansko portugalskih krvavih osvajanjih, ne bomo zdajle o demokratičnih angleških, francoskih, belgijskih !, italijanskih osvajanjih “z ognjem in mečem in s križem”, ne bomo o inkviziciji
   in ne o pedofilstvu in o kurbariji vsake sorte. Ne.

   O slovenskem zlu pa čisto in samo dva stavka, pardon, naj bodo trije.
   1. Slovenec je od pamtiveka priden, vodljiv, ubogljiv, ponižen in Bogaboječ. Idealen.
   Slovenka in Slovenec sta se parila v glavnem iz ljubezni in kolikor otrok je bilo, jih je pač bilo.
   Ker za vse ni bilo za jest, za oblečt in za šolo, je višek otrok enormno nastradal. Narod je razjedla
   nevednost, beda, trpljenje, pomanjkanje, zamere, bolane družinske korenine in sovraštvo “Desetih bratov in sester” do svojih in do drugih bratov in sester. Naša Katoliška zelo nazadnjaška Cerkev, ki to ne bi bila smela biti, vsaj po Slomšku ne več, nikoli ni prevzela nobene odgovornosti, Oni se samo hvalijo kaj vse so ohranili Narod- ki pa je še na nivoju LjuCtva. Jaz bi povabil znanstvenico najvišjega ranga, ga. Mileno Miklavčičevo, da na Mojčin portal kaj več napiše na zg.tematiko.

   Živo zlo, ki smo mu priča. En sam primer, zakaj se nadaljuje zlo po komuninističnih kriminalcih.
   Obstaja vas. Začetek 2.WW., leto 2. Komunisti iz vasi odpeljejo pet ljudi in jih mučijo ter pobijejo.
   Edino žensko med njimi, mladenko okoli 20. let ubijejo tako, da jo razčetverijo s konji. Nekaj tednov
   za tem pridejo Italijani, poberejo kakih 6-8 ljudi, pozabil sem, in jih za vasjo ustrele. Komunistično nasilje raste in domačini ustanove Vaško stražo. Italijani jim dajo flinte na en patron zato, da nadzorujejo komuniste in, da fantov in mož ni treba peljati v internacijo, kar so terjali od njih.
   Ko Italijani kapitulirajo, partizani komunisti z italijanskimi topovi razbijejo postojanko, ranjene in vdane Vaške stražarje, ki se predajo na partizansko “častno besedo za življenje” postrelijo tako, da so samo ranjeni in žive zmečejo v ogenj. Mimogrede enako naredijo še par domačinom, tudi otroku.

   V vasi so zdaj trije spomeniki, ki slave komunistična zmago nad “izdajalci” in na enem od spomenikov, ki je pri osnovni šoli neposredno terjajo od mladega rodu naj bo komunistom hvaležen za svobodo.

   ZATO SE SLOVENSKO ZLO KROTOVIČI NAPREJ Z VSO SILO IN ZNOVA GROZI S POBIJANJEM. KRIMINALA
   IN NADVLADE SKORAJDA NE MORE BITI VEČ KOT GA JE. VELIKI STARCI MELJEJO SVOJ MRTVAŠKI PLES DO
   SVOJEGA KONCA. DA SE MALO GRIZEJO IN ŽREJO MED SEBOJ JE STVAR PROTOKOLOV PO RDEČI BIBLIJI
   VKP(b). NOB OF Revolucija žre svoje otroke, druge pa nagradi. V teku je desektašizacija. Pometli bojo, ampak hudih žrtev ni pričakovati, saj vedo, da tudi Sektaši preveč vedo, konsolidacija pred nastopom Novega obraza Čeferina mora urediti stvari, da bo prevzel Partijo enotno, očiščeno in močno.
   Tako.
   Za globalno segrevanje nosi krivdo delovanje Sonca. Vpliva tudi na Norce. V R.Lažgoše izjemno.
   Italijanske Fojbe in preko 700 slovenskih fojb tuli v nebo. Čedalje glasneje. Zločin buta do Bruslja.
   VSE SE BO POPLAČALO. VSE DO ZADNJEGA GROŠA.

   Tako, g.arh.ARH, krajšo repliko je težko napisati. No ja, se da, pa drugekrati bolj na kratko.

  2. Pišuka, s’m se ustrašu. Mam tanke žiuce in s’m ugledou, de mi avtor neki piše in s’m mislu de me bo poslou nekam, ker tolk čvekam. S’m zategnu ročno, pa se je začela smodit, pol s’m pa kar pisou tko, de je glava dobila približno en rep.
   Res s’m mislu napisat sam tri stauke, pa ni šlo – žganci so se shladili, pa nič zato.
   Bohloni, g.Arh, vsa čast, kapo dol in globok priklon. Moja velika želja je, da Kućan še preden odgalopira na Žale, če mu bo Fukfehtar sploh dal plac za grob, prebere katero od vaših našpičeni
   dramatičnih satir, ki so, po mojem gladko namenjene vnajbolj vsem, ki po ravni, široki, gladki in sijoči cesti stopajo proti peklu-pa ne vem, če jih dosežejo. Upajmo, da vedo, da smo jih ponižno satirično
   in tudi bojevito sladko opozarjali-kajti, ko bo prepozno, bo hudo, jok in škripanje z zobmi in z protezami!
   Hvalaq, g.Arh, prima Vas je brat!

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj