Več

  VLAK BREZ PRAVNEGA REDA

  Goran Arh, arhitekt
  Goran Arh, arhitekt
  V šole sem hodil v Novi Gorici, tudi večino življenja sem preživel tu. Sem sin očeta Gorenjca, Bohinjca, če sem natančen, in matere iz srbske družine. Rojen sem v Mostarju (Bosna in Hercegovina); moja mama mi je pojasnila, da takrat v tem novo nastajajočem mestu ni bilo dovolj hrane, ne bolnišnice, če bi se kaj zapletlo, medtem ko je njen rojstni kraj (Mostar) bilo staro mesto, z ogromnim kmečkim zaledjem, dovolj hrane in dobro organiziranim zdravstvom. Zato je šla tja rodit, kjer so ji njeni ljudje lahko pomagali. Potem se je vrnila v Gorico (vedno smo govorili Gorico, nikoli nismo rekli Novo Gorico!). Sem torej otrok juga in severa. Vzhoda in zahoda. Tu ob meji je komunizem mejil na kapitalizem, življenje je potekalo z vsemi napetostmi, pa tudi potenciali novo nastajajočega, obmejnega mesta, ki jih je okolje ponujalo. In ponujalo jih je dosti! Pa vzelo je tudi dosti. Po gimnaziji sem odšel v Ljubljano študirat, tako kot večina mojih sošolcev. Študiral sem arhitekturo in potem 30 let delal v poklicu. Nekaj časa v firmah, večinoma pa kot svobodnjak.

   

  Formiranje Pravnega Reda je bila zadnja postaja, mimo katere smo se peljali. 

   

  Strojevodja ni niti pomislil, da bi vlak ustavil ali pa vsaj popiskal potnikom, ki smo pred vrati čakali, da gremo dol. Sploh ni hotel registrirati naše postaje, ne z namenom in tudi ne s komentarjem, zakaj tam ni ustavil, pa čeprav smo kupili karto in je v voznem redu jasno pisalo, da ta postaja obstaja, da je. 

  Tako, kot mnogi gredo na izlet na Bled, ker ga še niso videli, smo tudi mi plačali karto za Pravni Red, ker ga še nismo videli! Mali sprevodnik nam jo je prodal. 

  - Advertisement -

  Ni pomagalo naše opozarjanje, da je našo postajo spregledal, izgovarjal se je, da bomo na drugih postajah itak videli isto, kar smo želeli tam, kamor nas je vleklo. Pa nismo. Saj smo gledali, ampak nismo videli nič od tistega, kar smo želeli in kar so nam bili obljubili. Mali sprevodnik nas je nategnil. 

  Sem in tja je kdo potegnil za zasilno zavoro in potem še plačal kazen. Zavora ni delovala, delovalo je le opozorilo na ploščici, da se zloraba kaznuje. 

  Pravijo, da ko enkrat zgrešiš to postajo, vse življenje čakaš nanjo. Ostane nekje daleč za tabo, zakopana v spominu kot tiha želja, in tam bo za vedno ostala. Lahko samo sanjaš o tem, kako bi bilo, če bi bilo.

   

  Vir: https://pixabay.com/photos/railroad-landscape-countryside-rail-163518/

   

  Naslovna FOTO, vir: https://pixabay.com/photos/railway-line-railway-route-train-3121544/

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  UDBOMAFIJSKI UMOR ODLIČNEGA KRIMINALISTA

  LIPICANCE KOLJEJO! JEDO NA BRDU?!

  ZAROTA VELIKIH STARCEV

  REVOLUCIJA V ZRAKU

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  ON, KI RAZDVAJA …

  JEZDECI APOKALIPSE

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  POPIS KUR

  BOLEZEN – KAKO NASTANE IN KAKO SE ZDRAVI

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Sorodne objave

  1 komentar

  1. Ja g. Arh, brilianca!
   Ker je bil posredi naklep , svoj komentar naslovim FORMIRANJE NEPRAVNEGA REDA .
   Zakaj : ker vzporedno z Redom so pisci in ustvarjalci reda pisali Nered in ga udejanjali vseskozi !
   —————————————— na ta način so obdržali vso oblast —————————
   Zato je bil iz Beograda poklican naturščik in eko-bio-nravstveni Boljševik Janez Drnovšek, ki je zgeneriral in odlično vodil Liberalno Demokracijo Zlovenistana ! Fantastika, ki odmeva ! Ne verjeti, k maši je tudi hodil, na stranska vrata pri Frančiškanih, bil je res multi širina sodobnega človeka v razponu od komunista do pobožnjakarja in še New age je zapopadel, na naše stroške se je pustil peljati v 1.razredu v Indijo k joganandi in v J.Ameriko k šamanom in na koncu, kot se za komunista spodobi, ob otvoritvi onkološkega instituta, korajžno spljuval naravno zdravljenje, ki ga je zastopal in hvalil dolgo časa . Neverjetni ljudje. Ko bi znali, ko jim je hudo do konca, pošteno molčati in biti skromni in ponižni ? Ne, to pa ne, sekati okoli sebe do zadnjega…to pa je hudo. In je sinonim tudi za sodobnega cankarjanskega cmeravega junaka, ki “leži kot pobožna klada” !
   Vse to, zgoraj v tekstu, je mali Kučan, dvakratni veliki šef Zlovenistana načrtoval, še preden nam je prodal goljfivo Hudičevo karto tistega večera na trgu Republike ob razglasitvi Republike Slovenije, ko je tudi ukazal izklopiti mikrofon nadškofu ljubljanskemu, dr.Šuštarju, ki je blagoslavljal slavnostno slovensko lipo. Zločesto vrhunsko dejanje, vredno živega Satana – Kučan zapomni si ta akt, kajti odgovarjal boš, ker je seme prekletstva nad slovenskim narodom, Na tak slavnostni dan, ki ga ni bilo
   za ljudstvo več kot 600 let, si človeček drzne kar si si drznil edino ti !
   Tisti slavnostni večer, ki ga je slovenski narod čakal, rečemo lahko od 18.Marca leta Gospodovega 1414, ko je bil v slovenskem jeziku ustoličen zadnji slovenski vojvoda Ernest Železni na Gosposvetskem polju, je šef KPS in CK ZKS in UDV-Udbe, šef številnih civilnih organizacij in društev, delno tudi Cerkve
   ter oboroženih sil ter paravojaških tajnih jagrov ter vard, ja naš panevropskio prefarban in partijsko zamrznjeni nadtovariš Milan Kučan oznanil, da tisti večer lahko dovoljeno sanjamo dovoljene sanje v pričakovanju Novega dne, ki nam ga je , zdaj več kot očitno, zakoličil točno on osebno.
   Kakšen je ta dan in vsi naslednji bil, pa je več kot odlično opisal tu zgoraj g.Arh, za kar mu lahko čestitamo vsi po vrsti. Kakšen je bil sanjski Novi Kučanov dan v samostojni republiki Zlovenistan nam na tej strani v živo izpričuje tudi urednica portala .Predlagam pa vsekakor, da se ta zgodovinski esej uvrsti med klasična vrhunska dela iz obdobja Kučanove paradržavne netranzicije v Nikamor in , da postane obvezno čtivo za osnovne in za srednje šole bodočnosti v Svobodni 2.Republiki Sloveniji.
   Natanko taki kratki in jedri, kritični , vsebinsko nabiti in vrhunsko izraženi ter razumljivi eseji bodo
   služili prihodnjim slovenskim rodovom živeti vsaj približno po zakonih pravilnosti , pravičnosti in vseobsegajočega Dobrega – kar je natanko slovensko ljudstvo v preteklosti v deželi Karantaniji živelo
   in udejanjalo stoletja in bilo vzor ter predstavljalo dejstva, ki jih danes vsebuje Constitution of USA.
   Mi, slovenski sedanji rod, pa se moramo za omenjene slovenske in svetovne vrednote še izborriti, čeprav smo jih leta 1991 že izborili in plebiscitarno zapisali VSI Slovenci in drugi državljani skupaj v Ustavo RS. Definitivno je jasno zgodovinsko dejstvo, da so nam jih ukradli in zaklenili Kučanovi politični predniki , krvavi mrzlokrvni morilci demokracije, človekovih pravic in človeškega dostojanstva ter svobode po letu 1940 in, da jih na ustreznem protiustavnem in na krivosodnem nivoju po letu 1991 čuva in vzdržuje nihče drug kot Kučan in njegova navidezno zamrznjena Partija Boljševikov. In to natanko tako, da za vse svoje delovanje uporabljajo najučinkovitejše orožje in orodje sveta, korupcijo, kar pa hkrati pomeni zlorabo našega denarja in bolj prešerno povedano, da se bolje sliši : uzurpiranega pokradenega družbenega (to sintagmo ljubijo rdeči) ljudskega, narodnega in državnega bogastva na vseh nivojih. Ni čudno, potem, da na delu ujeto kriminalno vrhunsko zmene izjavi pred ljudmi, da ima 3 milijone ! Evrov v železni blagajni od prihrankov svoje zlate mame, ki je mukoma služila s solato.
   No, malo zadoščenje je, da smo te dni zvedeli, da je bilo pokradenih najmanj 265 milijonov – 3 milijoni so res drobtine. Veste koliko jih je bilo v vrsti za te milijone v vrsti tam v Šaleški zlati dolini črnega knapovskega premoga ? Resnični globoki Zlovenistan. Sramota vseh sramot.

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj