test
Več

  GLAVNA OSUMLJENKA: MINISTRICA

  Zoran Šarič, kriminalist v pokoju
  Zoran Šarič, kriminalist v pokoju
  Sem Zoran Šarič, rojen Mariborčan, domoljub, junija leta 1991 sem aktivno sodeloval v osamosvojitveni vojni kot delavec organov za notranje zadeve, od meseca decembra 2020 upokojen, do takrat pa 32 let redno zaposlen v policiji, 25 let na delovnim mestih kriminalistične policije kot kriminalist, zadnjih 7 let pa pomočnik vodje izmene v Operativno komunikacijskem centru Policijske uprave Maribor. Predvsem v zadnjem desetletju sem pri svojem delu pričel zaznavati veliko nepravilnosti in nezakonitosti v samih vrstah organov preiskovanja in pregona, kar sem kljub veliki izpostavljenosti predstavil v knjigi Županov boj o Francu Kanglerju. Danes nadaljujem s tovrstno tematiko, v pripravi je druga knjiga Boj še ni končan. Aprila 2020 sem bil celo deležen njihovega maščevanja zaradi mojih nazorov in aktivnosti v obliki predkazenskega pregona in hišne preiskave, vendar jim ni uspelo, dosegli so le svoj debakel, še enkrat več dokazali svojo zahrbtnost in nesposobnost. Ker skoraj do potankosti poznam delovanje in zakulisje teh organov, hkrati pa imam dober vpogled tudi v sedanje vroče politično dogajanje, smatram, da bodo moje kolumne prikazale neko realno stanje in predvsem resnico, kar je danes v množici medijskih manipulacij in sprevračanja dejanskega stanja nujno potrebno.

   

  Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je utemeljeno osumljena storitve kaznivega dejanja Nevestnega dela v službi po členu 258/I KZ-1 RS, v zvezi s členom 25/I KZ-1 in členom 20/II KZ-1 RS, saj je kot najvišja predstavnica pravosodja 28. 12. 2023 podpisala škodljivo pogodbo o nakupu nepremičnine na Litijski cesti 51 v Ljubljani, za potrebe slovenskega pravosodja, ki je že več let v zelo slabem stanju. Pri tem kot odgovorna oseba ni poskrbela, da se ugotovi stanje nepremičnine, dejanska vrednot le-te in status prodajalca, ki ima slabo bonitetno oceno in negativni kapital, temveč je v sostorilstvu z osebami iz strokovnih služb pravosodja poskrbela, da je pogodba, sestavljena na štirih straneh, po sistemu videno-kupljeno in brez vseh finančnih varovalk po hitrem postopku podpisana ter naslednji dan, 29. 12. 2023, kupnina v celoti plačana iz proračunskih sredstev, v višini cca. 7.700.000 evrov, kljub temu, da je prodajalec podjetje Rajski vrt, v lasti Sebastjana Vežnaverja, leta 2019 na dražbi kupil navedeno stavbo za 1.700.000 evrov. 

  Nesprejemljivo je, da Ministrstvo za pravosodje, pod vodstvom ministrice Švarc Pipan, ni opravilo uradne cenitve objekta z njegove strani, čeprav bi jo po zakonu o stvarnem premoženju moralo, saj mu ta nalaga, da je kot država pri nakupu dolžno opraviti cenitev takšnega objekta, v kolikor je vrednost objekta 20.000 evrov ali več. 

  Naklep pri storitvi kaznivega dejanja dokazuje hitenje pri podpisu pogodbe in celotno plačilo kupnine takoj naslednji dan, hkrati pa neposredno v tem času tudi takojšen odstop od prednostnega nakupa s strani Mestne občine Ljubljana, čeprav imajo za to 30 dni časa, kar potrjuje naklepno dogovarjanje. Kupnina v višini 7.700.000 evrov, ki izhaja iz proračunskih sredstev, je bila s tem dejanjem ogrožena, saj je bila predznamba v zemljiško knjigo s strani Ministrstva za pravosodje vpisana šele dne 16. 1. 2024, po objavi spornih ugotovitev v medijih. V teh slabih dvajsetih dneh je bilo Ministrstvo za pravosodje dejansko brez plačane stavbe, z neoverjeno pogodbo in z nezavarovano kupnino.

  Da gre za skrajno netransparenten posel z vsemi znaki kaznivega dejanja, kaže dejstvo, da je cenitev objekta dvakrat opravila ena in ista pooblaščena cenilka, Breda Zorko, ki je v primeru Vežnaverjevega nakupa stavbe na dražbi leta 2019 objekt ocenila v višini 2.900.000 evrov, decembra 2024 pa na 7.700.000 evrov in za cca. 2000 kvadratnih metrov več, kot v predhodni cenitvi. 

  - Advertisement -

  Z navedenim je ministrica Švarc Pipan zavestno kršila zakone in druge predpise, opustila svoje nadzorstvo in nevestno ravnala, čeprav bi morala predvidevati, da lahko zaradi tega nastane hujša kršitev pravic drugega, škoda na javni dobrini ali večja premoženjska škoda, ki je v navedenem primeru dejansko nastala. Za javnost je celo izjavila, da ministrstvo kot tako ni zahtevalo svoje cenitve, saj je zaupalo cenitvi objekta prodajalcu. 

  Skrajno nemogoče je sklepati, da ministrica Švarc Pipan ni bila podrobno seznanjena s potekom postopka nakupa nepremičnine na Litijski 51 v Ljubljani, ki so ga vodile njene strokovne službe na Ministrstvu za pravosodje, in da ni poznala vsebine pogodbe, ki jo je podpisala. Tudi nepoznavanja prava ji ni mogoče očitati, saj gre za visoko izobraženo pravnico.

  Prav tako je ministrica Švarc Pipan utemeljeno osumljena storitve kaznivega dejanja Oškodovanja javnih sredstev po členu 257a/I-II KZ-1 RS, saj je na podlagi vsega navedenega – kot uradna oseba, funkcionar, uporabnik javnih sredstev – pri naročanju, pridobivanju, upravljanju ali razpolaganju z njimi zavestno kršila predpise, opustila dolžno ravnanje in nadzorstvo ter povzročila nezakonito in nenamensko uporabo javnih sredstev, čeprav bi morala predvidevati, da lahko za javna sredstva zaradi tega nastane večja premoženjska škoda, ki pa je v danem primeru dejansko nastala. Podjetju Rajski vrt v lasti Vežnaverja je s podpisom pogodbe in z nakazilom kupnine omogočila večmilijonsko (6 milijonov) protipravno pridobljeno materialno korist iz proračunskih sredstev, saj vsi indici in nesporne ugotovitve kažejo, da je dejanska vrednost spornega objekta veliko nižja od ocenjene in v celoti plačane. Z opustitvijo dolžnega ravnanja, vseh varnostnih varovalk za izpeljavo posla zakonito in transparentno, ni ravnala s potrebno pazljivostjo, saj bi se kot pravosodna ministrica morala zavedati, da lahko stori nezakonito dejanje.

   

  Zadnja (4.) stran sporne Prodajne pogodbe z dne 28. 12. 2023, na kateri je moder lastnoročni podpis ministrice za pravosodje dr. Dominike Švarc Pipan v imenu Republike Slovenije kot kupca …

   

   

   

   

   

  Naslovna FOTO: dr. Dominika Švarc Pipan, ta hip še vedno ministrica za pravosodje RS, sicer pa članica stranke Socialni demokrati, ki je doktorirala na FDV v Ljubljani; vir: https://socialnidemokrati.si/ekipa/

  OBVEŠČANJE O OBJAVAH

  Bodite prvi obveščeni o novih objavah.

  Ne pošiljamo neželene pošte!

  Zadnje objave

  Najbolj brano zadnjih 7 dni

  JEZDECI APOKALIPSE

  ON, KI RAZDVAJA …

  POPIS KUR

  KO PORTAL 24UR.COM LAŽE O LINDAVU

  ODPRTO PISMO VARUHU ČLOVEKOVIH PRAVIC!

  DONIRAM s kreditno ali z debetno kartico, PayPal:  ';

  Sorodne objave

  1 komentar

  1. Ne razumem kako ni nikogar ki bi Švarc Pipanovo takoj po prstih, oz. jo odstranil iz delovnega mesta, če je 1. osumljenka, To se javi iz strani tistih, ki kaj več vedo, kot navadni smrtniki, kriminalistom, ki morajo takoj odstranit osebo in zavarovat dokaze. Zakaj se tako ne naredi ? Ali so ministri kaka izjema ?

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj